Interviu Eliza Yokina: „Simbio este locul in care poti evada din cotidian fara sa fugi din el”.

Recent s-a redeschis Simbio, intr-o locatie noua, superba si plina de istorie. Cladirea este situata pe strada Negustori la numarul 26, are o varsta de aproape un secol, iar de reabilitare ei s-a ocupat Eliza Yokina, designer si arhitect. Lucrarile au inceput in primavara lui 2014 iar rezultatul a fost pe masura asteptarilor: o simbioza perfecta intre estetic si functional.

Deschide Galeria

Eliza Yokina a acceptat sa ne raspunda la cateva intrebari legate de proiectul Simbio si de provocarile pe care le-a intampinat de-a lungul lucrarilor.

Cat au durat lucrarile?

Proiectul a inceput in primavara cu partea de proiectare, releveu, concept, proiect pentru autorizatie de construire si proiect tehnic pentru executie. Lucrarile, incepute la sfarsit de august si finalizate aproape complet in ianuarie, au presupus consolidarea cladirii si refacerea completa a instalatiilor pe noua functiune, pe care trebuia sa o adaposteasca noua casa. Dincolo de toate acestea, casa a fost restaurata si reabilitata complet atat din punct de vedere arhitectural – reconfigurarea mansardei si refacere fatadei, cat si din perspectiva designului interior.

Care au fost cerintele? De la ce idee a pornit conceptul Simbio Kitchen&Bar?

Simbio a venit cu un brief care se concentra foarte mult pe client si pe atmosfera primitoare care trebuia recreata in noul spațiu. Incepand de aici, au fost cateva cerinte specifice privind spatiile nou create, care in viziunea proprietarelor, Dana Nica si Iulia Younis, trebuiau sa fie comode, flexibile, dar sa si comunice in mod pozitiv ideea de relationare, prietenie, de acasa. Pe de alta parte, imobilul de inceput de secol XX a impus o anumita abordare care a dat tonul, si la propriu, si la figurat. Gradina verde, soba meissen verde si luminatorul au cerut o atentie speciala, iar verdele s-a regasit si in noul brand.

Care a fost cea mai mare provocare a amenajarii?

Stim ca spatiul este destul de vechi si poate au existat unele limitari. O provocare a fost imbinarea dintre atmosfera casei de pe Negustori 26, care a existat pe acest loc timp de un secol, cu atmosfera specifica pozitiva si prietenoasa a noului brand si implementarea tuturor solutiilor tehnice moderne ce fac dintr-o casa un restaurant functional.

Ce materiale ati folosit?

In primul rand, am folosit materiale specifice perioadei de constructiei a casei si am pastrat tot ce am putut pastra – tencuieli, sobe, parchet. Am intervenit cu materiale noi care nu fac nota discordanta cu primele – metal, lemn, mozaic turnat, gresie, beton. Instalatiile au fost introduse cu grija fata de spatiile deja existente. Pe fatada principala am folosit tencuiala clasica pe baza de var, cu o tehnica de punere in opera, asa cum se facea pe vremuri, dar intr-o estetica potrivita timpului de azi.

Ce suprafata are intreaga lucrare?

Intreaga suprafata se intinde pe aproximativ 360mp si este impartita pe 3 nivele.

Pana la cat ajunge bugetul pentru o lucrare de aceste dimensiuni?

Bugetul poate fi sensibil diferit in functie de starea cladirii si lucrarile de consolidare care se impun. Un cost important este cel al instalatiilor, dat fiind functiunea de bar si restaurant al noului Simbio. Investitia intr-un spatiu ce are nevoie de mai multe interventii decat o simpla amenajare interioara s-ar putea situa intre 500 și 900 de euro / mp. Bineinteles, aceasta poate sa difere in functie si de calitatea finisajelor alese.

Ne-au furat ochii solutiile de iluminat. Ne puteti povesti putin despre ele?

Cele trei corpuri principale de iluminat, din holul scarii, din salonul cu bucataria deschisa si din camera Louise Bourgeois, au fost inspirate de luminatorul casei si practic sunt replica lui moderna. Practic, in noul Simbio am introdus elemente (mobilier si lumini) inspirate din vechiul spatiu, dar traduse intr-un limbaj mai actual si contemporan cu publicul locului.

Cum descrieti Simbio intr-o singura propozitie?

Simbio este pentru mine locul in care poti evada din cotidian fara sa fugi din el.

O bucatarie deschisa este un pas indraznet. Exista o solutie de ventilare speciala pe care ati folosit-o?

Bucataria deschisa poate fi rezolvata din punct de vedere al aerisirii prin mai multe modalitati tehnice de ventilare. In cazul nostru s-a optat pe o scoatere fortata a aerului din bucatarie si introducerea de aer proaspat in celalalte incaperi, astfel incat curentul de aer sa circule dinspre spatiile de servit inspre cel de preparare.

Ce alte locuri va poarta semnatura?

Multe spatii private, case, proiecte rezidentiale dar si mici spatii semi publice precum – Enoteca Duhalm, fostul Pump Shop, gradinita Little Learners si altele, toate disponibile pe syaa.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai citite articole