Interviu ZEST Collective. O abordare inspirata profund de noile tehnologii

ZEST Collective e un birou de arhitectura si design fondat de trei arhitecte in 2013: Irina Deaconu, Ioana Popescu si Ina Leonte. Dupa multe drumuri prin tari straine, facute de fiecare pe altundeva, s-au unit pentru a pune in practica experienta pe care au acumulat-o. In casuta lor din Popa Petre mesteresc lucruri minunate, despre unele v-am povestit si noi aici pe povesteacasei.ro, pun la cale amenajari spectaculoase si proiecteaza de zor alaturi de clienti curajosi. Despre design interior, despre amenajari si povestea ZEST ne spun chiar ele in interviul ce urmeaza: 

Deschide Galeria
  1. Stim ca aveti o poveste care se afla la inceput inca, dar acest inceput este tare frumos si plin de peripetii. Cum ati pornit Zest Collective?

Ne-am gandit ca ar fi o idee buna sa punem bazele propriului nostru birou la inceputul anului 2013. Dupa ce am realizat primul proiect, o amenajare de birouri, ne-am dat seama ca am avut dreptate. Tot atunci a fost clar si ca mai avem foarte mult de lucru pana sa obtinem de la ZEST ceea ce intelegem noi printr-un birou de arhitectura si design. Azi suntem mult mai aproape de acea imagine.

  1. Includeti foarte mult tehnologia in creatiile voastre. De ce?

In zilele noastre tehnologia este parte integranta atat a procesului de design, cat si a procesului de fabricatie. Intai placerea de a lucra cu noile software-uri de proiectare si apoi provocarea pe care acestea o prezinta practic si teoretic, au condus-o pe Ina catre un doctorat in domeniul arhitecturii computationale. Pentru ca toate am fost la curent cu cercetarea ei, am inceput sa aplicam, de fiecare data cand am avut ocazia, o abordare inspirata profund de noile tehnologii. Aici ne referim la proiectarea parametrica si fabricatia digitala in mod particular.

  1. Cum impacati voi functionalul cu esteticul?

Aici ne ajuta foarte mult abordarea colaborativa pe care o avem. Atat in ceea ce priveste negocierea definitiei functionalului in functie de viziunea clientului, cat si ca metoda de lucru. Toate proiectele au un sistem propriu de referinta, in care particularizarea solutiilor se petrece prin reacție la toate informatiile pe care le strangem de la utilizator, de la context, de la materialele folosite si de la alti profesionisti. Mai pe scurt, punem accent mai putin pe estetic, cat pe un proces de proiectare care sa se modeleze fidel dupa conditiile in care functioneaza.

  1. Povestiti-ne despre un proiect foarte drag voua…

Cel mai important proiect pentru noi este primul, pentru că ne-a validat inițiativa de trei ori.A fost vorba despre amenajarea unui spatiu de birouri pentru o firma de IT. La ce ne referim cand spunem de trei ori: o dată prin feedback-ul pozitiv inițial al beneficiarului, apoi prin relația pe care am păstrat-o cu el și prin noile proiecte care ne-au găsit la recomandările sale. Apoi, cel mai satisfăcător ca temă și proces de proiectare a fost Wavics, prin prisma incredibilei deschideri pe care ne-a adus-o, de la primul prototip până la al treilea, cu care am avut ocazia să mergem la Barcelona la Fab10 . Wavics este o instalație interactivă prin care am testat cu Aditiv diferite metode de fabricare a unui perete interactiv, care interacționează la prezența omului. Cel mai bine se înțelege văzându-l în acțiune Deschiderea despre care vorbesc a survenit ca urmare a lucrului la un proiect care nu există ca precedent, pentru care a trebuit să inventăm, să asamblăm prototipuri de test, să imaginăm utilități și să funcționăm sub stres ca și când asta ar fi a doua noastră natură. Este un proiect la care lucrăm în continuare, până când îl vom putea prezenta mai mult sub formă de produs și mai puțin sub formă de experiment.

  1. Stim ca in 2014 ati fost invitati la Fab10 la Barcelona. Cu ce ocazie?

Am plecat la Barcelona ca urmare a invitatiei pe care am primit-o de la Parametrica DigiFabSchool, care a sprijinit moral si financiar realizarea Wavics 3.0. Acestia au o activitate care se desfasoara international si au avut aceasta deschidere catre un eveniment important in comunitatea cercetatorilor de noi metode de fabricatie.

  1. Care sunt planurile Zest Collective pentru 2015? Unde va gasim?

Planurile ZEST Collective pentru 2015 merg in aceeasi directie ca si misiunea noastra: vrem sa descoperim si sa realizam acele proiecte (de mobilier, amenajari interioare, sau de arhitectura) care sa beneficieze de abordarea noastra inspirata de noile tehnologii. Ne gasiti mereu la biroul nostru de pe Popa Petre 23, pe site-ul nostru, www.zestcollective.ro, si la adresa de mail design@zestcollective.ro. Ne vedem la targurile de design romanesc sau de mobilier, de asemenea.

  1. Trei sfaturi de design interior pentru cititorii nostri. Doua Do’s si un Dont.

Un foarte mare do este planificarea in avans a perioadei de design si santier. Acesta vine impreuna cu don’t – nu va grabiti cu inceperea santierului inainte ca proiectul de amenajare sa fie agreat si detaliile bine puse la punct. Buna planificare este eficienta financiar si ca timp de punere in opera. Ca sa inchei in nota constructiva, un alt do este asocierea de texturi si materiale diferite in compozitii armonioase, nu doar de vopsitorii in culori diferite.

 

Te-ar putea interesa

Cele mai citite articole