Intretinerea plantelor de interior pe perioada iernii

Zilele lungi de toamna si iarna afecteaza plantele noastre de apartament. Daca in plus mai apar si daunatorii, plantele din ghivece mor mai repede decat ne-am fi imaginat. In cele ce urmeaza va prezentam sapte dintre cele mai des intalnite inconveniente, precum si sfaturi utile pentru rezolvarea acestora. 

plante de interior diverse in ghivece
Deschide Galeria

1. Prea putina lumina

Iarna, perdelele, draperiile, jaluzelele constituie „otrava” plantelor. Ferestrele cu expozitie sudica sunt ideale, deoarece in aceasta perioada elementul cel mai important este lumina. In lunile de iarna, chiar si orhideele ca Phalaenopsis tanjesc dupa locuri insorite. 

2. Conditii de desert deasupra caloriferului

In locatiile cu incalzire centrala, cea mai mare problema o reprezinta aerul prea uscat. Aceste conditii sunt ideale pentru raspandirea acarienilor, in special a paianjenului rosu (Tetranycus urticae). O solutie pentru rezolvarea problemei este folosirea unei tavi cu granule de lut drept suport pentru ghivecele cu flori. Granulele trebuie sa fie mereu umede, dar in ghivece trebuie evitata stagnarea apei. Si apa pulverizata pe frunze poate sa corecteze umiditatea aerului. 

3. Curent si aer rece

Pe cat de importanta este pozitia plantelor pe pervaz sau in apropierea ferestrei, pe atat de periculosi sunt curentii de aer sau pervazul rece. Pervazul rece se izoleaza, iar la aerisire plantele se muta in locuri mai ferite. 

4. Frunzele isi pierd culoare verde si devin cenusii

Praful depus pe frunze este daunator. Acesta impiedica desfasurarea procesului de fotosinteza in conditii corespunzatoare si nu este sanatos nici pentru noi. Frunzele se curata cu bere sau lapte diluat in apa. Astfel isi recapata luciul si planta se simte mult mai bine. 

5. Invazia musculitei Arachnocampa luminosa

Arachnocampa luminosa apare de obicei doar in locurile unde umiditatea solului este foarte mare. De aceea este bine ca substratul sa se zvante intre doua udari. 

6. Aparitia mucegaiului cenusiu pe suprafata substratului

De regula acest fenomen nu este o boala, ceea ce apare la suprafata substratului reprezentand depunerile de calcar din apa de udat. Acest lucru este vizibil de multe ori si pe ghivecele din lut. O solutie pentru rezolvarea problemelor ar fi udatul cu apa de ploaie sau cu apa statuta. Apa in care au fiert cartofii este foarte indicata, datorita continutului mare de substante minerale. 

7. Paduchii de frunze

Iarna, cele mai mari daune sunt produse de paduchii de frunze, paduchii lanosi si cei testosi. O metoda de combatere este spalarea plantelor cu apa si sapun, iar daca se adauga si ulei de ricin succesul este garantat. 

Articol publicat in cartea 12 luni in gradina, Editura Casa

Te-ar putea interesa

Cele mai citite articole