Irisul – o planta fermecatoare cu o culoare plina de viata

Irisul este o planta fermecatoare, apreciata atat pentru culorile intense cat si pentru parfumul placut pe care-l imprastie in jur. Aceste soiuri de plante pot fi cultivate cu usurinta in orice gradina sau chiar pe balcon, iar daca sunt ingrijiti corespunzator pot infrumuseta decorul ani de-a randul.

iris mov inflorit
Deschide Galeria

Soiuri

Exista sute de soiuri de irisi ale caror flori se pot gasi in multe culori, de la albastru si mov pana la alb si galben, roz si portocaliu, brun si rosu sau chiar negru. Habitatul natural al irisilor este destul de vast. Unele specii pot fi intalnite chiar in desert pe cand altele in mlastini.

Cultivarea si ingrijirea irisului

Inmultirea irisului se face prin rizomi (bulbi). Perioada optima de plantare este intre sfarsitul lui iulie si septembrie, iar acest lucru se va face cat mai aproape de suprafata solului, la o distanta de 30-40 centimetri pentru a le permite sa se inmulteasca.

Mai putin se practica inmultirea prin seminte, iar acest lucru se face numai cand se vrea obtinerea de varietati noi.

Udarea se va face regulat doar daca solul devine foarte uscat, irisului nu-i place umiditatea in exces. Plantarea se va face intr-un loc insorit, acest lucru ajuta irisul sa infloreasca, iar dezvoltarea florilor va fi mai armonioasa si mai rapida daca se adauga ingrasamant o data pe luna.

Irisii, daca sunt bine intretinuti infloresc in fiecare an, iar pentru a incuraja cea de-a doua inflorire din acelasi an se indeparteaza florile ofilite si se uda in perioada verii. De asemenea ar trebui sa ne asiguram ca nu sunt inconjurati de buruieni, caci acestea retin umiditatea si le va fi afectata inflorirea.

Boli si daunatori

Irisii nu au prea multi daunatori si reareori sunt afectati de boli. O problema frecventa este putrezirea radacinii din cauza solurilor slab drenate. De aceea este foarte importanta pregatirea straturilor, solul trebuie afanat si asigurat un grad de umiditate normal.

Citeste si Petunia, o floare care iti coloreaza zilele de vara

Te-ar putea interesa

Cele mai citite articole