Joben Bistro – un local ca o piesa de teatru

Daca aveti drum prin Cluj, e musai sa treceti si pe la Joben Bistro. Joben e genul de local care sfideaza legile timpului si care te transpune intr-o lume imaginara ascunsa adanc in fiecare dintre noi. Modul in care este amenajat te lasa pur si simplu cu gura cascata. O multime de detalii interesante te intampina la tot pasul, jocurile de lumini si umbre creeaza o atmosfera interesanta, transformand Joben intr-un pub pe care sigur nu il vei uita.

Deschide Galeria

Lucrarile de amenajare au durat aproximativ un an si 7 luni. Ideile existau de de mai multa vreme in mintea proprietarilor, dar din pacate nu si materialele. S-a depins, oarecum, de anumite obiecte care se gaseau mai greu si care ulterior urmau sa fie aduse la viata cu multa grija si rabdare.

Ideea care sta la baza designului este destul de simpla: partea predominanta care incheaga spatiul sunt stinghiile de lemn baituite cu brun si cu accente de alb si negru, lucru intalnit la podea, la frontonul barului, placile de suport pentru bauturi din spatele barului, mesele si placile de protectie pentru pereti.

Intregul sistem de iluminarea este reglabil pentru a da o nota aparte locului si obiectelor din decor, in multe parti sunt folosite benzi de leduri care isi pot schimba culoarea cu ajutorul unei telecomenzi. Barul este realizat din structura de beton, "incalzit" vizual cu stinghii de lemn de diferite nuante si decorat cu angrenaje mecanice.

La inceput Joben Bistro a fost conceput intr-un stil industrial, insa obiectele aparent insignifiante, dar cu o mare valoare, ne-au facut sa ne dam seama care ar fi designul cu adevarat potrivit pentru acest spatiu.

Incet, incet s-a deviat spre steampunk, stilul care si-a pus amprenta asupra acestui loc, facand astfel posibila intoarcerea in timpuri fantastice. Steampunk-ul este un subgen al fictiunii, care a devenit cunoscut in anii '80-'90 ai secolului trecut. Lucrarile steampunk modeleaza o lume imaginara care si-a insusit cu desavarsire utilizarea masinilor cu abur, masini care sunt mentionate in romanele lui Jules Vern si H. G. Wells. Ingredientele folosite ar putea fi impartite astfel: 60% steampunk, 30% industrial si 10% elemente elegante cu tenta clasica.

Citeste si Steam Coffee Shop – un loc fantastic pentru a explora cafeaua

Mare parte a elementelor ce compun decorul au fost achizitionate din targuri de vechituri din intreaga tara, de la colectioanari de antichitati, fier vechi sau chiar de la ateliere de dezmembrari.

O alta parte este constituita de decoratiunile facute chiar de proprietarii locatiei, alcatuite practic din elemente minimale care ulterior au prins viata. Acesta este si punctul forte al decorului, pentru ca pe langa ingeniozitate, el mai are si suflet. Mesele au fost confectionate tot de catre proprietari, precum si o parte din scaune.

Proprietarii ne-au povestit ca intregul proces de creatie a fost o continua provocare, tocmai pentru faptul ca mereu interveneau lucruri la care nu se asteptau. O provocare frumoasa pe care ar repeta-o oricand.

Joben Bistro are un spatiu util de 80 de metri patrati, iar investitia a fost destul de mare, mai ales pentru faptul ca s-a consolidat cladirea aflata intr-o stare nu foarte buna.

Cladirea se afla pe o strada atestata istoric (Strada Avram Iancu la numarul 29), si din acest motiv nu s-au putut face modificari la fatada. Acest lucru ii impiedica sa-si puna in aplicare si visul de a amenaja o terasa pe acoperisul cladirii.

Clientii Joben Bistro sunt genul de oameni care se regasesc in "tabloul" localului, sunt cei care doresc sa isi bea cafeaua intr-un decor de poveste, care adesea ii linisteste si ii incarca cu energie pozitiva. Cei care viseaza la o escapada din cotidian sunt de asemenea foarte des intalniti la Joben Bistro. Sunt oameni din toate domeniile, oameni care apreciaza munca celor care au realizat intreg conceptul si care imbratiseaza cu drag steampunk-ul.

Sursa foto: facebook.com

Te-ar putea interesa

Cele mai citite articole