La Trenulete – un bar care trezeste nostalgiile copilariei

La Trenulete este genul de bar care trezeste vizitatorului o anumita nostalgie a copilariei si il transpune intr-o lume imaginara, ascunsa adanc in fiecare dintre noi. De cum i-am pasit pragul ne-au intampinat o multitudine de detalii simpatice care transforma La Trenulete intr-un local pe care sigur nu il vom uita. La Trenulete este situat pe Bulevardul Unirii la numarul 69, la doar cateva minute de centrul Bucurestiului, intr-o zona care duce lipsa de astfel de locuri neconventionale.

Deschide Galeria

Am ramas placut impresionati de trenuletele care se plimba de colo-colo carand in micile lor vagonase diverse bauturi, de modul inteligent in care se sincronizeaza, de traseele curbate pe care le strabat si multe alte mici amanunte pe care le veti constata cu placere si uimire daca veti face o vizita acestei locatii.

Am fost foarte curiosi sa aflam care este povestea acestui bar, asa ca l-am rugat pe Mihai Alexandru Craciun, proprietarul La Trenulete, sa ne raspunda la cateva intrebari legate de ce anume l-a determinat sa porneasca o asemenea afacere si care au fost provocarile legate de amenajare.

Care este conceptul La Trenulete? Cat la suta este bar si cat la suta este loc de joaca?

"La Trenulete este suta la suta un bar, insa unul care atinge resorturi ascunse din fiecare. Pentru unii trenuletele, fie ele electrice sau nu, au fost candva jucariile favorite. Pe altii ii fascineaza trenurile, chiar daca nu mai calatoresc cu ele, pentru ca sunt mari, puternice, impresionante si inseamna calatorie si vacanta.

Oricum ar fi, in fiecare dintre noi este ascunsa o «dragoste secreta» pentru trenuri, fie ele mari sau mici. Apoi traim intr-o era hi-tech, in care tot ce este automat si inteligent ne atrage si ne intriga, cu atat mai mult cu cat ne si serveste cu bautura preferata.

La Trenulete se gaseste la intersectia acestor sentimente, oferind o experienta inedita si in acelasi timp fascinanta."

Cat au durat lucrarile de amenajare?

"Lucrarile de amenajare au durat aproape 4 luni (octombrie 2014 – ianuarie 2015), din care amenajarea propriu-zisa a spatiului a durat aproximativ o luna si jumatate. Cea mai complexa lucrare de amenajare in cazul nostru a fost instalatia de trenulete."

Ce materiale ati folosit?

"Pentru amenajarea interioara am mers pe o combinatie de lemn cu metal, cu scopul de a crea o atmosfera industriala de depou, care in acelasi timp sa fie calda si primitoare. De asemenea estacada si mesele pe care circula trenuletele sunt din OSB cu suporti de metal."

De unde ati cumparat mobila si celelalte elemente de decor?

"Cea mai mare parte a mobilierului si elementelor de decor sunt achizitionate din magazinele de bricolaj si mobilier din Bucuresti (Hornbach, Dedeman, IKEA). Elementele feroviare sunt din colectia personala, dobandita in timp."

Sistemul de iluminat este creatia unui anumit arhitect?

"Intregul design interior, inclusiv al sistemului de iluminat ne apartine. Am cautat foarte mult sa ramanem in tema feroviara retro (perioada romantica a calatoriilor cu trenul). Asadar am cautat pana am gasit corpuri de iluminat care sa fie similare cu felinarele din garile vechi.

De asemenea, am ales in mod special becuri clasice cu filament, tip Edisson, pentru ca lumina lor este uniforma si aduce foarte bine cu lumina unor felinare cu gaz."

Ati intampinat probleme tehnice in timpul lucrarilor?

"Trenuletele au o serie de constrangeri in privinta pantei maxime pe care o pot urca, razelor minime de curbura in care se pot inscrie si a racordurilor dintre pante si curbe.Trenuletele trebuiau sa poate ajunge pe bar, care trebuie sa aiba o inaltime minima de 100 cm (ideal peste 110cm), dar in acelasi timp sa ajunga si la mese la o inaltime maxima de 90 cm, pentru ca altfel clientilor le-ar fi dificil sa descarce comenzile din trenulete.

In plus, configuratia actualului spatiu presupune o intersectie intre circuitul de trenulete si circulatia clientilor spre toalete. Gasirea unei solutii care sa raspunda tuturor cerintelor a fost o mare provocare. Am studiat mai multe configuratii, fiecare avand avantaje si dezavantaje si fiecare impunand un anume compromis.

In cele din urma am ales varianta finala, care ne-a dat ocazia crearii unui element de atractie in cafenea: trecerea la nivel cu calea ferata de pe scara de acces spre cuier si toalete."

Ce suprafata are intreaga lucrare?

"Cafeneaua are aproximativ 85 de metri patrati, din care partea de salon circa 60 de metri patrati."

Ne puteti spune care a fost bugetul estimativ?

"Investitia totala de pana acum este de circa 50.000 de euro."

Cum ati descrie stilul amenajarii?

"Intentia noastra a fost sa realizam un mix contrastant de depou feroviar cu aspect industrial nefinisat cu spatiu finisat, totul in tema feroviara."

Ce influente ati avut?

Nu am avut o sursa de inspiratie anume. Ne-am bazat insa mult pe experienta noastra.

Pe deoparte din vechea pasiunea pentru trenuri, cunoastem foarte bine domeniul feroviar si aspectul interior al multor depouri reale. Pe de alta parte, ne plac foarte mult localurile de familie din Germania, tara prin care am calatorit foarte mult si unde chiar am trait pentru o vreme.

Am cautat deci sa cream atmosfera feroviara prin culori si elementele de decor, precum afisele specifice depourilor reale, dar in acelasi timp sa dam caldura locului printr-un decor asimetric si neregula, asemeni decorurilor din localurile de familie germane.

De altfel intregul local are un touch german, dincolo de decor, de la trenuletele si berea din Germania, la cafeaua din Austria."

Cum descrieti La Trenulete intr-o singura propozitie?

"La Trenulete, cafeneaua dintr-o macheta."

Ati cerut parerea unui arhitect inainte sa va apucati de amenajare?

"Designerul nostru principal a fost sotia mea, Gabriela Craciun. Ne-am consultat intre noi pentru foarte multe aspecte si detalii si chiar am cerut si parerile unor prieteni din domeniul artistic. Insa linia generala a designului si decorul ii apartin.

Sotia mea lucreaza de 15 ani in domeniul realizarii machetelor, activitate care necesita cunostinte artistice si tehnice deopotriva. Toata aceasta experienta, impreuna cu mult suflet, se regaseste in amenajarea cafenelei noastre."

Cum ati descrie oamenii care frecventeaza La Trenulete?

"Fascinatia pentru trenulete hi-tech nu are varsta. Este deci greu sa-i cuprindem pe toti cei care ne trec pragul intr-o descriere unitara.

De la familii care ne viziteaza mai ales in week-end, la oameni de afaceri care vin la noi dupa-amiezele pentru discutii intr-un cadru inedit si pana la tinerii de toate varstele care ne viziteaza mai ales seara, La Trenulete reprezinta o atractie pentru toti.

De asemenea tot mai des ne sunt clienti turistii care viziteaza Bucurestiul, acesta fiind de altfel un obiectiv al nostru: sa devenim o atractie turistica pentru oras."

Fotografii realizate cu aparatura oferita de F64.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai citite articole