Leurda – gustul primaverii in farfuriile noastre

Leurda este o planta raspandita in toata tara in flora spontana, dar in special in padurile de fag. Se utilizeaza doar frunza de la aceasta planta. Plimbandu-ne prin padure o putem descoperi cu usurinta dupa mirosul sau puternic de usturoi. Este una din plantele medicinale care se culeg din flora spontana.

leurda inflorita
Deschide Galeria

Atunci cand o culegem, trebuie sa avem mare grija deoarece frunzele sale seamana foarte bine cu frunzele de lacramioare, care sunt foarte toxice. Inainte de cules, se freaca frunza intre degete; daca simtim miros de usturoi, inseamna ca este leurda.

In timpul culesului nu vom taia toate frunzele de pe o planta pentru a se putea regenera. Frunzele recoltate se consuma in stare proaspata, dupa spalare. Au un continut bogat in vitamica C, magneziu, fier si oligoelemente.

Leurda este o planta perena, cu inaltimea intre 15- 30 de cm, care difera in functie de locul de cultura. Prezinta un bulb alungit, iar florile albe infloresc in aprilie-mai, aproximativ doua saptamani. Prefera locurile umbrite, umede, cu soluri bogate in humus si substante nutritive.

Cultivare

Se poate cultiva in gradina sau intr-un vas mai mare, dar si intr-o ladita. Bulbii de leurda se pot achizitiona de la centrele de gradinarit sau de la firme de specialitate. Bulbii se planteaza vara sau la inceputul toamnei, la adancimea de 5 cm si la o distanta de 10-20 cm intre plante, intr-un loc umbrit, la baza unui pom. Deoarece este o planta rezistenta peste iarna, nu este nevoie ca bulbii sa fie scosi din pamant toamna. Daca se cultiva in ghiveci, se va evita stagnarea apei. In timpul verii se va uda regulat. Plantele formeaza bulbii incepand din anul al doilea de cultura, prin care se pot inmulti. Frunzele se culeg de la sfarsitul lunii martie, pana in momentul in care incep sa se ingalbeneasca.

Utilizare

Leurda este o planta condimentara de primavara cunoscuta, care se foloseste pentru aromatizarea salatelor si ciorbelor, dar frunza presata se poate adauga la chefir si iaurt. Inainte de utilizare, se va taia petiolul frunzei. Se va marunti doar inainte de utilizare, deoarece altfel se pierde o cantitate insemnata de uleiuri esentiale. Pentru pastrare, frunzele se ambaleaza intr-un material umectat, de exemplu, intr-un prosop de bucatarie sau ziar, se pun in pungi, iar pungile in frigider. Prin aceasta metoda se poate pastra chiar si o saptamana. Leurda este foarte sanatoasa, deoarece curata rinichii si are efect antiseptic, scade tensiunea arteriala, insa sa nu exageram cu consumul intrucat poate irita stomacul. 

Articol publicat in cartea Gradina de mirodenii, Editura Casa

Te-ar putea interesa

Cele mai citite articole