Levantica – o planta cu multiple utilizari

Levantica obisnuita, cu frunze inguste, este un semiarbust originar din regiunea Marii Mediterane. A fost introdusa in Europa de catre romani, care o foloseau in scopuri cosmetice. Florile, cu un parfum placut, proaspat se foloseau la prepararea sapunului sau se adaugau la apa de baie.

Deschide Galeria

Levantica creste sub forma de tufa. Florile parfumate, de un albastru-violaceu sunt dispuse in spice false si apar in iunie-iulie. Uneori, in septembrie are loc a doua inflorire.

Aceasta planta rezista la seceta. Prefera solurile uscate, calcaroase, semicompacte. Are cerinte mari fata de caldura, dar rezista foarte bine si la ingheturile din timpul iernii. Este pretentioasa nu doar la caldura, ci si la lumina, de aceea pentru cultivarea ei se aleg locurile insorite.

Suprafete vaste cultivate cu lavanda sunt in Provence, in sudul Frantei. Rasadurile cu levantica se pot achizitiona din magazine de specialitate si se pot planta in stancarii, terase sau in straturile de trandafiri, dar este foarte decorativa si ca planta solitara. Se planteaza la cel putin 50 de cm intre plante pe rand, deoarece formeaza tufe de dimensiuni mari. Daca se planteaza ca bordura, se aplica taieri de formare, in rest se scurteaza toamna sau primavara, la doua treimi din inaltimea plantei, avand grija ca partea lignificata a tulpinii sa nu fie taiata, deoarece nu avem siguranta ca aceasta va declansa procesul de vegetatie. La exemplarele mai in varsta se aplica o taiere de intinerire dupa inflorire. Desi suporta bine temperaturile scazute, se recomanda plantarea in zonele mai protejate ale gradinii si acoperirea solului cu scoarta, rumegus sau ramuri de brad.

Inmultirea se face prin butasi de lastari sau prin despartirea tufei la exemplarele mai in varsta. Recoltarea florilor se face cand plantele sunt in plina floare: se taie tulpinile florale, se leaga in buchete si se atarna cu capul in jos intr-un loc racoros.

Ceaiul de levantica are efect calmant asupra sistemului nervos si este folosit adeseori pentru tratarea starilor de anxietate. Ceaiul se poate adauga si in apa de baie, pentru ingrijirea pielii, avand si in acest caz efect calmant. Se poate folosi si in tratamentul reumatismului.

Pentru un somn linistit, putem pune in perna flori de levantica uscate. De asemenea, din cele mai vechi timpuri, levantica este folosita impotriva moliilor: se pun in dulap flori uscate, care tin la distanta moliile. Plantata printre trandafiri, levantica alunga de pe acestia paduchii de frunze. 

 

Articol publicat in cartea Gradina de mirodenii, Editura Casa

Te-ar putea interesa

Cele mai citite articole