Lucrari in gradina si livada pentru luna martie

Primavara e aici, cel putin calendaristic. E timpul sa ne pregatim de lucrarile pentru primavara. Inceperea lucrarilor depinde foarte mult de vremea de afara. Iata ce e de facut pentru luna martie.

Deschide Galeria

Trandafirul se trezeste din lunga-i perioada de repaus. Odata cu trecerea ingheturilor tarzii, se dezmusoroiesc tufele sau se indeparteaza orice tip de material folosit pentru protectia acestora si se tund. De asemenea, se inlatura materialele folosite pentru protectia de iarna de pe arbusti si flori.

Curatenia de primavara nu este neaparat necesara. Crengile uscate se elimina, plantele perene se tund. Se aduna resturile vegetale de pe gazon si se pun la compost. Se pastreaza vegetatia de sub arbusti, aceasta oferind protectie insectelor folositoare.

Se transvazeaza plantele din ghivece si jardiniere. Daca nu este necesara transvazarea, se adauga un strat de 1-2 cm de pamant proaspat.

Se imprastie compostul intr-un strat de 2-3 cm la toate plantele: arbori si arbusti, trandafiri, straturi de flori. Se incorporeaza in sol cu o grebla sau o sapa cu dinti.

Se seamana in camp: spanacul, mazarea, morcovii, ridichile de luna, ceapa, salata, patrunjelul. Se elimina obligatoriu buruienile inainte de inflorirea viitoarei recolte.

Tot acum apar primii melci. E important sa ii adunati pentru a menaja plantele.

Se pot planta sau semana afara in camp, plantele aromatice mai robuste: melissa, leusteanul sau macrisul.

Se scot in camp plantele cu bulbi si radacinoasele (napul, hreanul), cartofii (in a doua jumatate a lunii) si se pregatesc straturile pentru legume. In solarii se planteaza salata si rucola.

Pentru livada a sosit momentul plantarilor. Se mai pot aplica lucrari de taiere la pomii fructiferi. La pomii proaspat plantati se aplica doar lucrari de taiere pentru forma.

Capsunii se curata de frunzele bolnave inainte de inflorire. Solul dintre plante trebuie afanat; se face o fertilizare cu compost si se efectueaza mulcirea solului.

Sfaturi pentru protectia plantelor

  • Se iau masuri fitosanitare impotriva bolilor si daunatorilor din livada, se indeparteaza inelele cu clei.
  • Pentru plante se creeaza conditii de vegetatie optime. Locul potrivit si substantele nutritive in cantitati corespunzatoare sunt suficiente pentru o dezvoltare armonioasa.
  • Plantarea usturoiului intre plantele sau stolonii de capsuni inseamna mai putina bataie de cap cu virozele capsunului.
  • Levantica plantata alaturi de trandafiri intr-un sol bogat in elemente nutritive si permeabil constituie un bun remediu pentru combaterea paduchilor de frunze.
  • In cazul plantelor din ghivece sau jardiniere, momentul potrivit pentru distrugerea paduchilor ( de frunze, testosi, lanosi) este in luna martie. Toate speciile de paduchi sunt la fel de daunatoare. Un bun remediu impotriva acestor daunatori este spalarea cu o solutie de sapun (un litru de apa la o lingura de sapun lichid). La paduchii testosi si cei lanosi putem folosi o solutie de parafina, ce da frunzelor un luciu deosebit. Aerisirea corespunzatoare este dusmanul tuturor paduchilor.

Articol publicat in cartea 12 luni in gradina, Editura Casa

Te-ar putea interesa

Cele mai citite articole