Fiecare anotimp isi are frumusetea lui si de noi depinde sa pastram fiecare aspect al gradinii si livezii intr-o stare cat mai buna. Iata ce e de facut pentru luna aprilie.
Pentru flori
- Se indeparteaza materialele folosite pentru protectia plantelor din iarna (de exemplu crengile uscate) deoarece plantele inmuguresc si aceste materiale provoaca daune.
- Daca solul este zvantat, se incepe plantarea. Zilele potrivite pentru plantare sunt cele mai noroase. Radacinile plantelor se mocirlesc sau se umecteaza in prealabil. Plantele la ghiveci scufunda in apa pana cand nu se mai observa bule de aer. Cele cu radacini libere, se lasa sa se hidrateze.
- Primii pasi in intretinerea gazonului: fertilizarea de primavara cu substante organice bogate in azot, irigarea, scarificarea (dupa primul tuns).
- Nu se elimina frunzele bulboaselor (narcise, branduse), ci se asteapta vestejirea acestora de la sine.
- Tuberculii daliilor se planteaza intr-un sol argilos, la distanta mare unul fata de altul. Tot acum se planteaza si tuberobulbii gladiolelor. Acestea inmuguresc abia dupa trecerea ingheturilor tarzii.
- In zilele insorite, se scot ghivecele si jardinierele la soare.
Pentru legume
- Leguminoasele: datorita bacteriilor fixatoare de azot, din nodozitatile de pe sistemul radicular – cum sunt trifoiul, fasolea si mazarea – imbogatesc continutul in azot al solurilor sarace.
- In rasadnite si solarii rasar castravetii si dovleceii.
- In spatiile protejate se planteaza conopida, gulia si se seamana chimenul.
- In camp se seamana: mazarea, prazul, morcovul, ridichile de luna, ridichile de vara, ceapa, salata, cartofii, sfecla pentru petiol si frunze.
- Se planteaza salata de frunze, broccoli.
Pentru livada
- Se planteaza arbustii cu fruct de tip baca.
- Arbustii cu fructe de tip baca se pot inmulti prin marcotaj. Se apleaca unele ramuri si se musuroiesc. Dupa inradacinare, fiecare ramura se detaseaza de planta mama si formeaza o planta de sine statatoare.
- Se pun paie intre capsuni pentru a evita murdarirea fructelor.
- In cazul in care ciresul nu se mai autopolenizeaza, trebuie sa se aiba in vedere polenizarea lui.
- Piersicii se pot tunde si in timpul infloririi.
Articol publicat in cartea 12 luni in gradina, Editura Casa