fbpx

Lucrari pregatitoare in gradina – afanarea solului

Cele mai citite

Excelenta amenajare a unui apartament de doar 37 metri patrati

Un apartament mic nu se amenajeaza atat de usor...

Locuinta din Timisoara – stilul scandinav in 35 de metri patrati

In incercarea noastra de a gasi locuinte din Romania...

Amenajare functionala intr-un apartament de 3 camere din Bucuresti

Secretul unei amenajari reusite consta in realizarea profesionista a...

Top 100 idei de amenajare de bucatarii moderne

Odata cu trecerea timpului, decorul unei case are nevoie...

Inainte de semanat trebuie sa pregatim solul. Se inlatura buruienile si se afaneaza solul. Modalitatea cea mai sigura de a scapa de buruieni este aceea de a le smulge cu radacini cu tot. gradinile de legume facute in pripa in timpul verii au adeseori un aspect delasator, sunt pline de buruieni, iar legumele se chinuiesc doar si vegeteaza trist in solul umed si tare.

Deschide Galeria

Buruienile care se inmultesc prin radacini cum sunt de exemplu: urzicile, diferite ierburi, volbura, trebuie sa le indepartam cu radacina cu tot, cu ajutorul furcii pentru sapat.

Introducem furca adanc in sol din  mai multe parti pe sub planta si incercam sa detasam in totalitate radacinile, dupa care, prin miscari de rotire, scoatem cu atentie toata planta cu cat mai multe radacini. Solul afanat il mai intoarcem inca o data, il verificam si indepartam toate resturile de radacini ramase. Aceasta operatiune este foarte importanta in cazul buruienilor de tipul volburii, care se pot reface dintr-o bucatica cat de mica de radacina. Daca totusi rasar din nou, trebuie sa le plivim repetat, astfel slabesc radacinile. Aceasta metoda se poate aplica oricarui alt tip de buruieni: mai intai afanam solul, pe urma indepartam planta cu cea mai mare atentie.

Pentru gradina noastra mica este ideal sa incepem lucrarile de pregatire a solului inca din toamna, iar peste iarna sa-l lasam acoperit cu mulci. Primavara cand greblam mulciul, constatam ca solul de dedesubt, este afanat. Nici acum nu este tarziu sa incepe sa pregatim straturile.

In momentul in care solul s-a uscat suficient si este destul de cald, putem sa ne apucam de lucru. dupa ce am terminat cu afanarea solului din straturi si indepartarea buruienilor, luam sapa cu dinti, o infigem in pamant si o tragem pe toata lungimea stratului la o adancime cat mai mare. Practic, folosim sapa pentru o afanare mai adanca a solului. Mai intai tragem cu ea linii paralele in aceeasi directie, dupa care tragem si linii perpendiculare, astfel incat sa obtinem un model sub forma de plasa la suprafata solului. Furca de sapat este o unealta comoda deoarece putem lucra cu ea si in picioare. La final nivelam solul cu sapa si il netezim cu grebla. 

Articol publicat in cartea Gradina de legume, Editura Casa

Reclama

Articole noi

Imagini Bucatarii

(adsbygoogle = window.adsbygoogle ||...

Amenajare glam pentru un apartament de 105 mp din Bucuresti

Protagonistul povestei de astazi este un apartament cu trei...

Aspirator nazal bebe: cât de util este și de ce e bine să-l folosești

Fiecare părinte, din păcate, mai devreme sau mai târziu,...