Mai aproape de nori – Amenajare in nuante naturale pentru un apartament la mansarda

„Pentru mine, lumina sta in centrul fiecarei amenajari, fiecarui design – nu este nimic mai important decat acest lucru. Este lumina naturala cea care face ca apartamentele sa fie calde si prietenoase. Unul dintre profesorii mei de la universitate obisnuia sa spuna ca arhitectul ar trebui sa urmeze normele minime cu privire la iluminare, dar daca vrei sa proiectezi spatii bune de locuit vei avea nevoie de mult mai mult decat atat”. – Martin Strobl Jr, arhitectul acestui proiect de renovare.

Deschide Galeria

Arhitect: Martin Strobl

Foto: Patricia Weisskirchner

Fiind arhitect si totodata investitor, acesta a fost o binecuvantare pentru acest proiect. Libertatea deplina de a experimenta si implementa idei noi a dus la un proiect armonios, frumos, care prezinta solutii pentru o problema comuna: cum sa cream mai multe apartamente in blocurile orasului si sa le proiectam ca spatii de locuit moderne si sanatoase.

Ceea ce va prezentam in poze este rezultatul unui proiect de amenajare a unui apartament pe mansarda unui bloc. In doar 6 luni, proprietarul acestei mansarde a construit un veritabil refugiu sub acoperisul inclinat al unei cladiri din centrul orasului Graz. Spatiul de 150 de mp ofera acum un stil nou de locuire de calitate, exact in inima orasului.

Fiind vorba de un proiect de reconversie, scopul a fost crearea unui volum spatial corespunzator unei locuiri de calitate. Intreaga structura a acoperisului a fost data jos si reconstruita, utilizandu-se placi de furnir. Acestea au atat functia de a suporta incarcatura acoperisului, dar si rolul de a ramane vizibile si la interior, creand o geometrie de forme. Lemnul de molid de la interior a fost lustruit si lacuit, pentru a-si pastra caracteristicile si pentru a imprima un aer scandinav amenajarii. Mai mult, lacul previne efectul de inchidere a nuantei lemnului in timp, iar incaperea se pastreaza intr-o ambianta luminoasa.

Pozitionarea la ultimul etaj isi rezerva privilegiul de a oferi acel sentiment minunat de a avea lumea la picioare sau de a atinge norii. Desi pantele inclinate caracterizeaza constructia acoperisului, ambianta generala nu este de constrangere. Din contra, este dominata de luminozitate si de mult alb. Pe de alta parte, ferestrele de mansarda VELUX montate au dimensiuni generoase si dau sentimentul de libertate si deschidere. Initial, in proiect erau prevazute mai putine ferestre, dar arhitectul a decis sa foloseasca avantajele luminii naturale pentru optimizarea iluminatului.

Chiar si in zilele intunecate sau innorate, nu este nevoie de lumina artificiala: „In special expunerea directa la soare prin intermediul ferestrelor de mansarda VELUX aduce un aport solar generos, iar incaperea se simte si mai luminoasa si mai mare”, povesteste arhitectul. Efectul este utilizat, de asemenea, si in conceptul de iluminare artificiala, unde sursele de lumina radiaza de jos in sus si orizontal.

Aceasta mansarda demonstreaza cat de multa luminozitate poate sa radieze lemnul in relatie cu deschiderile oferite de ferestrele de mansarda VELUX. Sentimentul pe care il ai cand intri in acest apartament, daca s-ar putea descrie in cuvinte, ar fi ca „atingi libertatea”.

Inspira-te pe velux.ro/inspiratie si fii la curent cu noutatile pe facebook.com/veluxromania si pe youtube.com/veluxromania.

Te-ar putea interesa

Cele mai citite articole