Mic ghid de amenajare pentru o bucatarie functionala

Daca te numeri printre cei care planuiesc o renovare a bucatariei, iata cateva sfaturi pe care ar trebui sa le iei in considerare astfel incat sa obtii o amenajare armonioasa si functionala.

Deschide Galeria

Tine cont de forma bucatariei tale si gandeste-te la zona de lucru sau triunghiul de lucru. Acesta va determina cat de eficienta este bucataria ta. Triunghiul de lucru se bazeaza pe cele trei puncte principale de activitate in bucatarie: cuptorul/aragazul, chiuveta si frigiderul. De aceea e bine ca toate aceste statii de lucru sa fie cat mai aproape de cel care gateste astfel incat sa se minimalizeze traficul in bucatarie, iar bucatarul sa nu fie intrerupt sau stanjenit.

Poti lua in considerare si eliminarea partitiilor pentru a mai castiga spatiu suplimentar. Asigura-te insa ca peretele poate fi eliminat daca vorbim despre un perete de rezistenta dintre camere. Exista si posibilitatea de a te extinde cu bucataria in balcon sau in hol, eliminand usa si respectivul perete.

Cand incepi planul de reamenajare, gandeste-te daca iti doresti sa amenajezi o zona de luat gustari, cum ar fi o zona de bar sau o unitate tip insula. Daca spatiul bucatariei permite, poti integra aici un spatiu de luat masa confortabil, individualizat, unde ti-ai putea primi si oaspetii transformand astfel bucataria intr-una multifunctionala.

In bucatarie, trebuie sa primeze functionalitatea. Tine cont de acest lucru atunci cand vei alege mobilierul. Apoi, ia in calcul si nevoia de depozitare precum si cea de loc pentru gatit. Tot acum e momentul in care stabilesti daca ai loc suficient si pentru masina de spalat vase sau poate pentru cea de spalat rufe.

Tine cont de culorile pe care le vei alege in functie de marimea si lumina din incaperea respectiva. Opteaza pentru nuante simple, neutre, alb, crem sau cel mult pasteluri discrete daca ai de-a face cu o bucatarie mica si mai ales nu incarca spatiul cu dulapuri voluminoase. Mergi mai degraba pe ideea unor rafturi deschise.

Informeaza-te despre materialul din care va fi blatul de bucatarie: laminat, lemn, granit, corian, cuart, toate sunt optiuni viabile. Vezi avantajele si dezavantajele fiecaruia si alege in consecinta.

Si pentru ca am vorbit mai sus despre zona de lucru, ia in calcul si urmatoarele aspecte. Doresti un aragaz sau o plita cu inductie electrica? Unde vei aseza cuptorul? Preferi sa incorporezi electrocasnicele in mobilierul de bucatarie?

Intr-o bucatarie bine organizata te vei putea misca in voie, avand tot ce iti trebuie la indemana. De aceea, alege sa ai mereu ordine in sertare si dulapuri pentru ca sa poti gasi usor tot ce iti este necesar pentru activitatile de zi cu zi din bucatarie.

Si pentru ca de multe ori iluminatul este un capitol deseori ignorat, te sfatuim sa ii acorzi o importanta mai mare. Alege un iluminat general pentru iluminarea completa a incaperii si ia in calcul si lumina deasupra blatului de lucru. De asemenea, pentru zona de luat masa se recomanda un corp suspendat a carui lumina sa fie directionata inspre masa pentru a crea un frumos punct de interes la nivelul intregii amenajari. 

Te-ar putea interesa

Cele mai citite articole