Microcimentul – cum il poti utiliza in amenajarea locuintei

Cimentul lustruit a fost unul dintre cele mai utilizate materiale in secolul al XX-lea atat in spatii industriale, cat si in apartamente, dar treptat s-au impus solutii mult mai eficiente de finisaj in amenajarile interioare. Microcimentul este un material care se aplica mult mai usor si permite mult mai multe utilizari, pentru rezultate durabile si un aspect impecabil, compatibil cu multe stiluri de design. Daca vrei sa renovezi fara eforturi mari si fara ca incaperile casei sa se umple de mesteri, microcimentul este o solutie cu care te poti juca usor pentru acoperirea pardoselilor, peretilor si mobilierului cu o placare uniforma si fina.

coltar albastru, televizor si lampadar intr-un living amenajat modern
Design: Interiology Design Studio, Foto: Vlad Creteanu

Atat intr-o casa noua, cat si in cazul renovarii uneia mai vechi, iti vin in minte multe idei si nu este usor sa te opresti asupra unui stil, fara a avea dubii ca este sau nu cea mai buna varianta. Odata demarate lucrarile si investitiile in materiale, nu mai exista cale de intoarcere pana sa iti permiti o noua schimbare. Trebuie sa stii insa ca microcimentul este un material potrivit multor stiluri, printre care stilul clasic, stilul contemporan, cel industrial, stilul nordic si cel minimalist. Cu numai cateva aplicari inspirate pot crea un aspect deosebit in bucatarie, baie, living sau dormitor.

Ce este microcimentul?

microciment pe perete

Microcimentul este un material obtinut prin amestecul ingredientelor de baza ale cimentului, cu o serie de alte componente care ii asigura rezistenta la uzura, intretinerea usoara, impermeabilitatea la apa si murdarie si o culoare stabila in timp. In procesul tehnologic complex de producere a microcimentului figureaza introducerea de pigmenti si rasini, calciu, aluminiu, fier, silicon, aluminiu, fier si alte materii prime naturale. Rezultatul este un invelis cameleonic, care se adapteaza in varii conditii, adera la orice suprafata si iti da posibilitatea de a obtine o estetica deosebita in orice colt al interiorului, indiferent de stilul de design pe care il vei alege. 

Unde poti folosi microcimentul in amenajari?

In ciuda versatilitatii sale si capacitatii de a se adapta in orice design interior si de a adera la orice tip de pardoseala, microcimentul se foloseste mai ales in amenajarile de locuinte si in spatiile comerciale. Utilizarile sale nu se rezuma doar la podele, pereti, scari si fatade, specialistii in design interior gasindu-i o multime de aplicatii in scopuri arhitecturale si estetice. 

Este un material care iti permite sa experimentezi, cu efort minim si costuri accesibile, culori, texturi si sa dai o noua viata obiectelor uzate, acoperind imperfectiunile si creand mobilier cu totul nou ca aspect si rezistanta.

Microcimentul se gaseste intr-o varietate de forme, tipurile diferite de microciment determinand posibilitati multiple de utilizare. Inainte de a cumpara microciment pentru proiectele tale, asigura-te ca iei produsul potrivit pentru scopul pe care il ai in minte. Consulta un specialist, la nevoie, si urmeaza cu strictete indicatiile de pe ambalaj, pentru a verifica daca este produsul adecvat nevoilor tale. 

Exista multe tutoriale de aplicare a microcimentului, proces pentru care ai nevoie de anumite instrumente, cum ar fi gletiera, trafalet, smirghel si spaclu. Nu este greu, insa poate consuma mult timp si pot aparea probleme legate de intarirea microcimentului inainte de a termina lucrul, adaugarea apei, diluarea culorii odata cu o noua cantitate de apa, diferente in grosimea stratului aplicat. Daca nu ai deloc experienta si abilitati, apeleaza la un specialist in constructii si amenajari interioare.

Microcimentul se foloseste pentru pardoseli, pereti, scari, blaturi de bucatarie, mobilier potrivit oricarei camere din casa, inclusiv in spatiile frecvent umede, cum ar fi baia, sau pentru obiecte decorative. Aplicat pe o gresie veche si zgariata, te scapa de efortul indepartarii acesteia. Poate adera la fel de bine si la parchet, insa inainte de a face lucrarea, este bine sa verifici daca suprafata este complet stabila, daca nu exista miscari la imbinari sau gauri sub gresie sau parchet. Acestea pot produce ulterior fisuri in stratul de microciment. Microcimentul se aplica in strat de maximum 5 mm, deci nu va trebui sa iti faci probleme cu ingrosarea excesiva a pardoselii.

Poti decora blatul de bucatarie, pentru o suprafata compacta si rezistenta pe care sa pregatesti alimentele. Pervazul ferestrei sau scarile pot fi cu succes acoperite cu microciment, dupa preferinte in culoarea si textura dorita. 

Folosirea microcimentului ca finisaj al peretilor intr-o casa noua impiedica patrunderea umezelii si formarea mucegaiului. Este un material excelent pentru baie, pereti sau podele. Mobilierul vechi poate capata o noua viata cu ajutorul microcimentului. Poti reabilita astfel masute de cafea, birouri, dulapuri, comode, noptiere, lazi de depozitare, integrandu-le in noul stil al casei. 

Microcimentul in stilul scandinav (nordic)

Nordicii par sa fi descoperit secretul unei case care imbina confortul cu esteticul, profitand la maximum de spatiul disponibil. Daca te atrage atmosfera confortabila si luminoasa, liniile minimaliste si un interior in care sa te poti simti confortabil, incarcat cu energie pozitiva si relaxare, stilul scandinav este pentru tine. 

Elementele cheie ale stilului nordic in design-ul de interior sunt peretii albi sau in nuante nude si mobilerul modern, alaturi de materiale naturale precum lemnul, bumbacul, lana sau inul. 

Microcimentul este materialul ideal de care te poti ajuta pentru a crea un decor in stil nordic. Alegerea unor nuante deschise sau albul sporesc luminozitatea din camera si impresia de spatiu. Poti folosi texturi diferite, pe care sa le poti imbina pentru a crea contraste placute, pentru un stil simplu si functional. Microcimentul satisface nevoia de a crea interioare elegante si spatioase in culori deschise. In stilul nordic, culori precum bej, gri si, mai ales, alb sunt comune. De asemenea, poti folosi contrastul dintre alb si negru, una dintre combinatiile excelente in design-ul de interior scandinav.

Utilizarile microcimentului in stilul contemporan

Stilul contemporan in design-ul de interior se bazeaza pe rafinament, simplitate si linii curate. Jocul cu texturi si umbre, specifice acestui stil face ca microcimentul sa fie unul dintre materialele preferate. Poti utiliza pardoseli din microciment, contraste, forme diferite de mobilier, alternanta linie dreapta – curba, suprafetele lucioase.

Caracterul minimalist, modern si curat al microcimentului ca strat de acoperire da o nota foarte moderna, ideala pentru un stil contemporan cu personalitate. Versatilitatea materialului este nelimitata ca texturi si culori, permitandu-ti o varietate de finisaje.

Microcimentul pentru pardoseli este o alegere excelenta pentru a crea podele interioare durabile, cu aspect elegant. Vei gasi, de regula, un microciment din doua componente (ciment si rasina) care ofera cele mai rafinate detalii cu un aspect natural.

Microcimentul, ideal in stilul industrial

zona de dormit separata de living cu usi glisante
Caramida, microciment si glasvand sau cum te poate surprinde un spatiu de 41 mp – vezi toata amenajarea

Cu siguranta te-au impresional anumite baruri in care caramida este la vedere, tevile sunt puse astfel in evidenta pentru a se integra perfect intr-un interior confortabil si tineresc, iar texturile brute adauga un element suplimentar de atractivitate. Poti pune usor in aplicare acest stil chiar in locuinta ta, intr-un apartament, o garsoniera, o mansarda, un pod sau o pivnita. 

Microcimentul folosit pentru pardoseala se imbina perfecta cu peretii din caramida la vedere sau caramida aparenta. Suprafetele comunica ideal si, daca alegi o nuanta deschida pentru podea, lumina naturala va fi valorificata optim. 

Un blat de bucatarie, o masuta cu aspect masiv din microciment sau un bar completeaza perfect decorul in stil industrial.

Design minimalist cu microciment

baie amenajata modern cu finisaje de microciment

Desi au multe asemanari, stilul scandinav si cel minimalist nu sunt unul si acelasi lucru. Minimalismul urmareste sa reduca pe cat posibil culorile si materialele, ca sa nu mai vorbim despre mobilierul din decor. Se folosesc foarte putine elemente decorative, se pastreaza o singura nuanta preferata, si pentru pereti, si pentru mobilier, creand o unitate naturala, cu efect asupra perceptiei vizuale. Fara multe obstacole in campul vizual, spatiul pare mai mare, mai amplu.

Daca te tenteaza acest stil, trebuie sa stii ca microcimentul isi construieste forta pe crearea de suprafete continue si uniforme, pentru a amplifica vizual spatiile. Este materialul care iti permite sa produci mai multe tipuri de senzatii cu elemente foarte putine, o idee strans legata de stilul minimalist. 

Acestea sunt cele mai frecvente utilizari ale microcimentului si cateva dintre stilurile in care il poti integra cu succes, insa folosirea acestui material se poate extinde si in alte stiluri de design interior. Caracteristicile sale cameleonice, jocul cu texturi si culori diverse, durabilitatea si versatilitatea, precum si pretul accesibil si usurinta in folosire fac ca microcimentul sa reprezinte astazi o optiune de top in amenajarile interioare, de care te poti bucura cu minimum de efort si investitii.

Te-ar putea interesa

Cele mai citite articole