Obiecte de mobilier din PAL sau MDF? Aceasta este deseori o dilema cu care se confrunta unii cumparatori care doresc sa-si achizitioneze diferite obiecte de mobilier. Majoritatea acestor cumparatori tin cont de design-ul, culoarea si formele mobilierului dar si de materialele din care este confectionat. PAL-ul si MDF-ul sunt printre cele mai populare materiale, diferenta dintre acestea doua este ca pretul mobilierului din MDF este putin mai mare decat cel din PAL, iar pe langa asta mai exista si alte cateva detalii legate de calitatea acestor materiale. Cunoasterea acestor detalii este foarte utila pentru ca decizia de a cumpara o anumita piese de mobilier sa se faca in mod inteligent.
Mobilierul din PAL
Denumirea de PAL-ul este prescurtarea de la Placi Aglomerate de Lemn si reprezinta o placa tri-strat realizata din lemn tocat marunt, amestecat cu clei iar apoi presat la cald. Stratul interior este alcatuit din particule grosiere, iar straturile exterioare sunt formate din micro-particule foarte fine. Acest lucru confera anumite calitati: o suprafata fina si rezistenta la zgarieturi.
Avantajul PAL-ului este ca are un cost mai scazut, motiv care il face sa fie preferat atat de catre producatorii de mobilier cat si de clienti. Un alt avantaj ar fi gama variata de culori ale melaminei (stratul colorat care se aplica peste placa), rapiditatea in executie precum si greutatea scazuta.
Dezavantajele PAL-ulului sunt reprezentate atat de sensibilitatea la aburi, umiditate, diferente de temperaturi care pot conduce in timp la umflarea materialului si implicit o durata durata mai mica de viata a pieselor de mobila fabricate din acest material.
Din PAL se poate realiza atat mobila in serie cit si la comanda, in special pentru tipuri de mobilier care nu sunt pentru baie sau bucatarie, unde mediul este umed.
Mobilierul din MDF
MDF este prescurtarea de la Medium Density Fiberboard si reprezinta o placa realizata din rumegus tocat marunt si apoi presat impreuna cu un clei. Desi are aproximativ acelasi mod de fabricatie ca si PAL-ul, MDF-ul are o densitate mult mai mare ceea ce il face prelucrabil pe suprafata. Unul din avantajele MDF-ului este ca marginile fronturilor pot fi rotunjite astfel se elimina necesitatea cantului care se aplica in cazul PAL-ului melaminat.
Datorita faptului ca MDF-ul are o densitate mult mai mare, acest lucru face ca materialul sa fie mai dur, astfel putand inlocui cu succes lemnul masiv. Mobilierul din MDF are o durata de viata mai mare si se poate folosi in spatii cu umiditate ridicata
Exista mai multe tipuri de fronturi din MDF: MDF vopsit, MDF melaminat, MDF furniruit si MDF infoliat. Dezavantaje: pret mai ridicat, greutate mai mare si prelucrarea mai costisitoare.
Imbinarea acestor doua materiale poate si solutia cea mai buna pentru crearea unui mobilier de calitate. Folosirea PAL-ulului pentru compartimentari interioare sau parti de sustinere si in general pentru parti care nu sunt la vedere, iar MDF pentru partile exterioare cum ar fi fetele usilor, blaturi pentru masa si partile exterioare ale rafturilor.