Mobilier din PAL sau MDF?

Obiecte de mobilier din PAL sau MDF? Aceasta este deseori o dilema cu care se confrunta unii cumparatori care doresc sa-si achizitioneze diferite obiecte de mobilier. Majoritatea acestor cumparatori tin cont de design-ul, culoarea si formele mobilierului dar si de materialele din care este confectionat. PAL-ul si MDF-ul sunt printre cele mai populare materiale, diferenta dintre acestea doua este ca pretul mobilierului din MDF este putin mai mare decat cel din PAL, iar pe langa asta mai exista si alte cateva detalii legate de calitatea acestor materiale. Cunoasterea acestor detalii este foarte utila pentru ca decizia de a cumpara o anumita piese de mobilier sa se faca in mod inteligent.
Denumirea de PAL-ul este prescurtarea de la Placi Aglomerate de Lemn si reprezinta o placa tri-strat realizata din lemn tocat marunt, amestecat cu clei iar apoi presat la cald. Stratul interior este alcatuit din particule grosiere, iar straturile exterioare sunt formate din micro-particule foarte fine. Acest lucru confera anumite calitati: o suprafata fina si rezistenta la zgarieturi.
Avantajul PAL-ului este ca are un cost mai scazut, motiv care il face sa fie preferat atat de catre producatorii de mobilier cat si de clienti. Un alt avantaj ar fi gama variata de culori ale melaminei (stratul colorat care se aplica peste placa), rapiditatea in executie precum si greutatea scazuta.
Din PAL se poate realiza atat mobila in serie cit si la comanda, in special pentru tipuri de mobilier care nu sunt pentru baie sau bucatarie, unde spatiul este umed.
MDF este prescurtarea de la Medium Density FiberboardMedium Density Fiberboard si reprezinta o placa realizata din rumegus tocat marunt si apoi presat impreuna cu un clei. Desi are aproximativ acelasi mod de fabricatie ca si PAL-ul, MDF-ul are o densitate mult mai mare ceea ce il face prelucrabil pe suprafata. Unul din avantajele MDF-ului este ca marginile fronturilor pot fi rotunjite astfel se elimina necesitatea cantului care se aplica in cazul PAL-ului melaminat.

Te-ar putea interesa

Cele mai citite articole