Mobilierul transparent – o solutie inteligenta a spatiilor mici

In casele mici, se simte nevoia pregnanta de spatiu si de cat mai multa lumina. Pentru cele mai multe din ele intampinam dificultati in a gasi resursele necesare pentru a le optimiza. Exista metode prin care trasaturile locuintelor mici pot fi evidentiate si mai ales eficientizate printr-o atenta selectie a mobilierului si a celorlalte piese decorative.

Deschide Galeria

Mobilierul transparent face parte din categoria alegerilor inteligente. Cand spunem mobilier transparent ne referim, in mod special, la acele piese create din materiale precum plexiglas sau acrilic, fie ca vorbim de mese de cafea sau scaune. Structura si mai ales transparenta sunt caracteristicile esentiale care fac din acest tip de mobilier unul ideal pentru spatiile mici. Mai mult, aceste materiale vor puncta apartenenta decorului la tendintele moderne.

Daniela Truta, specialistul de la Design Chapter, explica faptul ca plexiglasul face parte din categoria rasinilor termoplastice si din subcategoria rasinilor acrilice: "El este un brand, de fapt chiar unul dintre cele mai cunoscute din industria maselor plastice. Din aceeasi categorie cu Plexiglasul fac parte si Stiplexul si Lucitul. Una din calitatile sale pricipale este rezistenta la un impact de circa 30 de ori mai mare decat un geam de aceeasi grosime, fiind, in acelasi timp de doua ori mai usor decat sticla."

Plexiglasul este un binecunoscut inlocuitor al sticlei, imprumutand din eleganta si frumusetea celei din urma.

Designerii recurg la mobilierul transparent, folosindu-i valentele pentru a crea o locuinta mai incapatoare, mai aerisita si mai luminoasa. Practic ai senzatia ca respectivul obiect nici nu exista, ochiul percepand o camera mai putin aglomerata. De exemplu, niste etajere suspendate din plexiglas pe care vom aseza carti sau alte obiecte decorative, vor lasa impresia ca plutesc, creand un efect vizual deosebit, mai ales daca peretele are o culoare inchisa, sau, din contra, daca obiectele de pe etajere sunt foarte colorate.

"Mobilierul transparent are aceasta proprietate de a nu incarca vizual, deci este recomandat in spatii mici, spre exemplu, o masa cu blat transparent intr-o bucatarie mica sau noptiere transparente intr-un dormitor mic. Cred ca sunt foarte folositoare pentru apartamentele de bloc, dar prea multe astfel de elemente folosite ar putea sa dea o senzatie de mobilier ieftin", e de parere Daniela Truta.

De la living, la dormitor, hol si birouri, mobilierul transparent isi gaseste utilitatea sub diferite forme:

"A inceput sa fie folosit in amenajarile interiore cam prin anii 1970-1980 si descrie stilul pop art care se manifesta la vremea respectiva. Un astfel de mobilier se potriveste foarte bine in stilul high tech, contemporan si minimalist. Nu le-as vedea niciodata intr-un decor vintage, poate doar intr-un contrast in care se pune in evidenta luciul acestor materiale in opozitie cu patina materialelor vechi", concluzioneaza Daniela Truta tema integrarii obiectelor din plexiglas in cadrul diferitelor stiluri de amenajare.

Te-ar putea interesa

Cele mai citite articole