fbpx

Mulcirea – o activitate necesara in orice gradina

Cele mai citite

Locuinta din Timisoara – stilul scandinav in 35 de metri patrati

In incercarea noastra de a gasi locuinte din Romania...

Excelenta amenajare a unui apartament de doar 37 metri patrati

Un apartament mic nu se amenajeaza atat de usor...

Amenajare functionala intr-un apartament de 3 camere din Bucuresti

Secretul unei amenajari reusite consta in realizarea profesionista a...

Casute eco-friendly – 19 modele

In ultima vreme produsele eco-friendly au devenit o adevarata...

Mulcirea consta in acoperire a terenului dintre plante, cu scopul de a opri cresterea buruienilor si de a mentine umiditatea in sol. Stratul format din compost, frunze, paie, resturi de plante, poate fi si o sursa buna de hrana pentru rame si alte organisme folositoare. Stratul de mulci, protejeaza productia de legume taratoare, de poluare si daunatori; sa ne gandim cat de utila poate fi mulcirea cu paie uscate intr-o cultura de fragute.

Deschide Galeria

Stratul de mulci pastreaza iarna suprafata solului calda, iar vara o tine la racoare. Sub el se accelereaza activitatea microorganismelor din sol, astfel solul devine mai faramicios si mai afanat. Cu ce sa mulcim? Sa folosim resturi de plante maruntite: iarba cosita, paie, frunze, buruieni taiate (cu conditia sa nu aiba seminte) sau resturi de plante si frunze din stratul de legume si flori.

Acest material se asterne in strat subtire intre randurile de zarzavat. Daca mulciul este maturat putem sa-l asternem mai usor. Resturile de iarba cosita, trebuie sa le lasam o zi sa se usuce inainte sa le folosim ca mulci, altfel devin o masa lipicioasa.

O alta modalitate de mulcire este aceea cu compost maturat pe care il imprastiem peste strat, apoi il acoperim cu iarba bine maruntita sau alte resturi de plante. O a treia posibilitate este aceea de a cultiva ingrasamant verde, cu care putem face o mulcire excelenta. Mustarul sau orice alta pastaioasa cultivata ca ingrasamant verde, acopera suprafata statului, formand un adevarat covor viu. Mai tarziu, cosim toata suprafata si lasam partile verzi pe teren.

Nu mulcim cand solul este foarte rece, umed sau complet uscat deoarece statul de mulci pastreaza starea actuala a solului. Momentul cel mai potrivit pentru mulcire este imediat dupa plantare. Daca umezim bine solul inainte de imprastierea mulciului, mai tarziu nu mai trebuie sa irigam aproape deloc.

Este recomandat ca inainte de mulcire sa afanam bine solul cu sapa sau cultivator manual. Mulciul se asterne intr-un strat subtire pentru ca apa si oxigenul din aer sa patrunda prin el. De obicei este suficient sa punem un strat de 5 cm.

Sa avem grija ca rasadurile sa nu fie ingropate de stratul de mulci. La sfarsitul verii, patura de mulci se amesteca cu solul, dupa care straturile de pe care am strans deja recolta, le acoperim din nou cu mulci proaspat si le lasam asa peste iarna. Primavara se indeparteaza mulciul de pe straturi cu ajutorul greblei. Daca privim cu atent solul, observam ca acesta are o structura afanata si usoara. 

Articol publicat in cartea Gradina de legume, Editura Casa

Reclama

Articole noi

Amenajare moderna casa 156 mp

Atmosfera relaxata, tinereasca din aceasta locuinta unifamiliala din Berceni,...

Cum pregătești camera unui nou-născut: iată la ce să fii atent

Când vine un copil pe lume, ne pregătim în...

Renovarea unui studio de 38mp cu buget limitat

Un spatiu mic, dar bine impartit functional si finisat...

Aveți un living de dimensiuni reduse? Iată cum îl puteți mobila

Camera de zi este adesea considerată a fi inima...

Amenajare moderna apartament de doua camere din Cluj

O amenajare moderna, in linii minimaliste, cu accente de...