O cladire spectaculoasa in forma de nufar se ridica in orasul Wujin, China

Arhitectura chineza este cunoscuta pentru stralucirea si farmecul ei, iar recent terminata Lotus Building and People's Park al Studio505 nu este o exceptie. Inspirata de floarea de nufar, unul dintre simbolurile cele mai cunoscute ale culturii chineze, aceasta cladire culturala in forma de floare se ridica dramatic dintr-un lac artificial  din orasul Wujin, China si prezinta cele trei stadii ale dezvoltarii florii, de la boboc pana la inflorirea completa. Inconjurata de un parc, noua cladire civica spectaculoasa ofera un nou precedent de design pentru regiune si are scopul de a fi un catalizator pentru dezvoltarea urbana si cresterea economica.

Deschide Galeria

Construita deasupra unei cladiri municipale subterane de doua etaje deja existente sub lac, cladirea Lotus gazduieste o parte din biroul de planificare al orasului, sali de expozitie si sali de conferinte. Imbracat intr-o serie de petale de metal, interiorul si exteriorul sau sunt acoperite in gresie mozaicata pusa manual care creeaza un gradient de culoare de alb la bej si roz inchis accentuat de lumina colorata. Un candelabru de aproximativ 7 metri suspendat atarna in centrul cladirii precum pistilul unei flori.

Proiectata pentru a fi eficient din punct de vedere energetic, cladirea este racita folosind 2500 de pile geotermale instalate la baza lacului artificial. Conform arhitectilor, centrul acestuia foloseste racire prin evaporare de la suprafata lacului pentru a opera un cos termal pentru ventilatie naturala. Noaptea, un spectacol de lumini transforma cladirea in forma de nufar intr-o atractie turistica si o opera de arta, aceasta devenind unul dintre cele mai importante si populare obiective turistice din Wujin.

 

Te-ar putea interesa

Cele mai citite articole