Paduri verticale – un vis devenit realitate in Italia

Paduri verticale care cresc pe cladiri nu este o scena a unui film SF ci este solutia uimitoare pe care a gasit-o arhitectul Stefano Boeri pentru a compensa lipsa de vegetatie din Milano, unul dintre cele mai poluate orase.

Deschide Galeria

Pe verticala, aceasta este ideea dupa care functioneaza in general orasele moderne. Stefano Boeri a mers pe acelasi principiu cand a proiectat Bosco Verticale, o cladire care revolutioneaza viata urbana si pe care o considera absolut necesara in evolutia oraselor.

Proiectul Bosco Verticale este alcatuit din doua turnuri de 80 si 112 metri inaltime care vor gazdui copaci si arbusti pe o suprafata de aproximativ 40.000 de metri patrati. Acest proiect este setat pentru a crea un nou standard de locuinte durabile si poate fi un model pentru regenerarea mediului urban.

Pe laturile turnurilor vor fi plantate un amestec de soiuri de copaci mari si mici, 5000 de arbusti si 11.000 de flori. Echipa de design sustine ca acestea vor absorbi aerul poluat si vor contribui la crearea unui mediu mai sanatos pentru locuitorii orasului. Se pare ca arhitectura ecologica este viitorul in domeniu amenajarilor constructiilor.

Diversitatea si multitudinea soiurilor de plante vor oferi un habitat propice pasarilor si insectelor, iar pentru oameni vor oferi umbra si racoare in zilele calduroase de vara.

Designul exterior al turnurilor este impresionant, padurea verticala are un concept arhitectural bazat pe inverzirea peisajul urban, iar pe langa functia estetica, mai asigura si absorbtia prafului din aer si filtrarea luminii soarelui pentru cei care locuiesc in cladire.

Padurile verticale ajuta la dezvoltarea biodiversitatii, si creeaza un ecosistem in care diferite specii de plante alcatuiesc un mediu natural care poate fi colonizat de catre insecte si pasari, si poate fi un simbol al recuceririi spatiului urban de catre natura.

Crearea unei retele de astfel de paduri verticale in orase poate fi un beneficiu considerabil intr-o lume sufocata de poluare.

Bosco Verticale face parte din curentul eco-friendly. Acest termen a inceput sa fie foarte folosit in diverse domenii, si a fost asociat cu atat de multe produse si practici incat sensul a inceput sa capete diverse conotatii. Pe scurt, eco-friendly inseamna acele produse sau actiuni care duc la un mod de viata mai sanatos atat pentru planeta cat si pentru locuitorii ei.

Sursa: dezeen.com

Te-ar putea interesa

Cele mai citite articole