Panourile solare- solutii ecologice care scad facturile la energie

Panourile solare fotovoltaice sunt niste dispozitive construite din sticla si aluminiu care transforma energia luminoasa din razele solare in energie electrica. Energia electrica provenita de la soare poate inlocui cu succes sistemul clasic de distributie al curentului. Astfel, soarele poate deveni principala sursa de energie pentru o casa pe acoperisul careia se monteaza panouri solare, iar acest lucru face ca factura lunara sa scada considerabil.

Deschide Galeria

Practic, energia oferita de soare poate fi folosita fara limite, aceasta este gratuita si nu polueaza, iar odata instalate aceste panouri penele de curent nu va vor mai da batai de cap. Tensiunea curentului produs de panourile fotovoltaice nu variaza, ca in cazul sistemului de distributie clasic, asa ca nu exista nici un risc ca electrocasnice sa fie afectate.

Investitia poate fi destul de mare, dar s-a dovedit ca o casa care are montate panouri solare consuma de 9 ori mai putina energie decat o locuinta clasica. Pentru zilele in care soarele nu straluceste cu multa putere este nevoie de o baterie in care sa se stocheze energia.

Panourile solare termice

Spre deosebire de panourile solare fotovoltaice, un panou solar termic este o instalatie care capteaza energia solara continuta de razele solare si o transforma in energie termica. Utilizarea energiei solare cu ajutorul acestor panouri este cea mai ecologica metoda de incalzire a apei menajare, precum si de incalzire a locuintei. In functie de modul de transformare a razelor soarelui in caldura panourile sunt de doua feluri: panouri plane sau tuburi vidate.

Din punctul de vedere al modului de stocare si al consumului de ape, sistemele pot fi: cu tiraj normal – unde boilerele de stocare a apei sunt plasate pe acoperis, deasupra panourilor; si cu tiraj fortat – in acest caz, aceste boilere se afla in casa, iar apa este pusa in circulatie cu ajutorul unei pompe.

Foarte importanta este rezistenta la inghet a acestor panouri. Unele panouri rezista la inghet si pot functiona si in perioada rece, chiar daca au un randament mai scazut, pe cand pentru alte sisteme este necesara golirea instalatiei pe timpul iernii.

La nivel global, utilizarea energiei solare reprezinta cea mai eficienta metoda de a aduce energie electrica si termica in locuinte. S-a demonstrat ca, in general, cantitatea de energie solara care cade asupra acoperisului unei case este mai mare decat energia consumata in acea casa. Panourile solare precum cele de aici sunt realizate din sticla si aluminiu, materiale ce asigura o functionare de pana la 25 de ani. Acestea se pot monta pe acoperis plan, pe fatada casei sau sau pot fi instalate pe acoperis.

 

Te-ar putea interesa

Cele mai citite articole