Paulownia – cum se planteaza si care este ingrijirea de care are nevoie

Se spune despre Paulownia, numit și „Arborele Împărătesei Regale” că este copacul cu cea mai rapidă creștere din lume, și asta pe bună dreptate.

Deschide Galeria

SUMAR:

  • Paulownia – ce avantaje obținem dacă plantăm acest arbore?
  • Cum se plantează Paulownia?
  • Cum și când se efectuează lucrările de tăiere la Paulownia?
  • Ce să faceți dacă doriți să scăpați de Paulownia?
  • Concluzii
  • Resurse despre „Paulownia – cum se plantează și care este îngrijirea de care are nevoie”

 

Paulownia – ce avantaje obținem dacă plantăm acest arbore?

Majoritatea copacilor cu creștere rapidă vor crește cu 1,2-1,8 metri în înălțime pe an, însă Paulownia poate crește cu 4,5 metri pe an. Impresionează prin coronamentul său minunat, cu ramificație înaltă, dar și prin rețeaua sa de rădăcini deloc agresivă. Prin urmare, nu va trebui să vă faceți griji cu privire la faptul că este invaziv sau predispus la boli sau la alte probleme cauzate de diverși dăunători. În loc să caute apă, Arborele Împărătesei Regale dovedește că are o toleranță excelentă la secetă.

De asemenea, primăvara, oferă un spectacol superb de flori mari și frumoase, de culoarea lavandei, cu parfum dulce și care rezistă o perioadă îndelungată. Frunzele sunt foarte mari și prezintă un verde intens toată vara. Lemnul său este destul de dur și este de fapt un lemn de esență tare folosit în unele țări pentru cherestea și pentru mobilier fin.

Deoarece acest copac crește atât de repede, vă poate ajuta să economisiți bani, pe care altfel i-ați fi cheltuit pentru plata facturilor de energie în timpul verii, când folosiți aparatul de aer condiționat. De fapt, se estimează că un copac matur poate reduce facturile de încălzire și răcire cu până la 25%.

Totuși, cel mai incredibil beneficiu care vine odată cu plantarea arborelui Paulownia are legătură cu mediul. Frunzele sale uriașe filtrează poluanții și toxinele din aer într-un ritm rapid. Din nou, se estimează că un singure arbore de Paulownia poate să absoarbă până la 48 de kg de dioxid de carbon pe zi și îl poate înlocui cu oxigen curat și pur. De asemenea, curăță aerul de gaze cu efect de seră, care sunt atât de dăunătoare. Rădăcinile arborelui se hrănesc rapid cu îngrășămintele excesive din câmpurile de recoltă sau din apropierea fermelor de animale.

Prin urmare, dacă intenționați să plantați un copac, atunci plantați unul care vă aduce mai multe beneficii și care are grijă și de Pământ. Arborele Împărătesei Regale oferă mai multe beneficii decât oricare alt copac care crește pe Pământ. Ba chiar s-au găsit dovezi fosilizate cum că acest copac a crescut în vremurile foarte îndepărtate din abundență, în special în America de Nord, conform youtube.

 

Cum se plantează Paulownia?

Primăvara, Paulownia tormentosa este un copac absolut superb. Poartă muguri catifelați care se dezvoltă în flori violete magnifice. Dacă doriți să plantați acest copac din semințe, exact așa cum face și natura, veți avea un mare succes, doearece plantarea semințelor de Paulownia nu dă greș niciodată. Paulownia tormentosa este un copac foarte atrăgător, cu o creștere rapidă și ușor de cultivat în grădina de acasă, în mediul potrivit. Poartă flori asemănătoare unei trompete, care sunt mari, încântătoare, parfumate și în nuanțe superbe de mov sau albastru.

După spectacolul de flori din primăvară, apar frunzele uriașe. Și acestea sunt frumoase, fragede și cu o moliciune aparte. Frunzele sunt urmate de un fruct verde care se maturizează într-o capsulă maro. Arborele a fost introdus în SUA cândva în anii 1800, iar în câteva decenii, s-a naturalizat în partea de est a țării tocmai prin propagarea semințelor. Fructul copacului este o capsulă cu patru compartimente care conține mii de semințe minuscule. Un copac matur produce aproximativ 20 de milioane de semințe în fiecare an. Deoarece Arborele Împărătesei Regale se autoînsămânțează cu ușurință, în unele locuri este considerat invaziv.

În sălbăticie, semințele Arborelui Împărătesei Regale reprezintă metoda naturală de propagare. Drept urmare, germinarea semințelor este destul de ușor de realizat în majoritatea regiunilor țării. Semințele de Paulownia sunt foarte mici, așa că trebuie să depuneți un efort suplimentar pentru a le semăna în strat subțire și pentru a preveni răsadurile aglomerate. O modalitate de a continua germinarea semințelor este să le așezați pe o tavă deasupra compostului. Pentru a germina, semințele au nevoie de soare, așa că nu le acoperiți cu sol. Păstrați solul umed o lună sau două până când vedeți că semințele au germinat. Dacă veți acoperi tava cu o folie de plastic, veți reține umezeala. Odată ce semințele germinează, îndepărtați folia de plastic. Răsadurile tinere se dezvoltă rapid și cresc până la 2 metri în primul sezon de creștere. Cu puțin noroc, de la germinarea semințelor de Paulownia veți ajunge să vă bucurați de florile sale spectaculoase în doar doi ani.

Dacă vă întrebați unde anume să plantați Arborele Împărătesei Regale, alegeți un loc cât mai protejat și cât mai ferit de vânturi puternice. Lemnul acestui copac cu o creștere atât de rapidă nu este foarte puternic, așa că se poate rupe în timpul furtunilor. Pe de altă parte, Paulownia nu necesită un tip special de sol și chiar este tolerant la secetă, conform Gardeningknowhow.

 

Cum și când se efectuează lucrările de tăiere la Paulownia?

Acest copac originar din China, care poate crește până la 15 metri în înălțime și în lungime, are nevoie de tăieri timpurii pentru a-și forma o structură puternică a ramurilor. Deoarece Arborele Împărătesei Regale crește extrem de repede, cu aproape 4,5 metri pe an, lemnul său este foarte slab și foarte vulnerabil la rupere. Ramurile sale tind să se desprindă, ceea ce din nou este o problemă. Tunderea corectă a Arborelui Împărătesei Regale reprezintă soluția la aceste probleme. Întrebarea când să tăiați Paulownia este strâns legată de modul în care se tunde acest copac. Când și cum depind de rezultatul pe care doriți să îl obțineți.

O opțiune ar fi să tăiați copacul la o dimensiune mai mică pentru a se potrivi într-o grădină, deci puteți tăia copacul la 1 metru, lăsând câteva ramuri pe trunchiul principal. Faceți această tăiere toamna, deoarece acest tip de tăiere încetinește creșterea rapidă a copacului. În primăvară, crengile copacului vor fi pline cu frunzele sale în formă de inimă. De asemenea, vor apărea superbele flori albastre sau mov, răspândind în grădină un parfum de caprifoi.

De asemenea, Paulownia se poate tăia destul de sever și iarna, ceea ce din nou va duce la un val de frunze proaspete în fiecare primăvară. Trunchiul scurtat va produce ramuri verzi cu frunze uriașe sub formă de inimă.

Dacă intenția cu care doriți să tundeți Arborele Împărătesei Regale este aceea de a-l consolida pur și simplu, atunci nu trebuie decât să tăiați lemnul mort la începutul primăverii. Nu vă gândiți să faceți o tăiere prea severă în această perioadă, deoarece veți elimina florile. De abia după înflorire, puteți tăia Paulownia mai sever, să îndepărtați ramurile deterioate și pe cele care se suprapun, precum și pe cele care tind să se desprindă. De asemenea, puteți îndepărta ramurile inferioare pentru a putea trece pe sub copac.

Dacă arborele a crescut strâmb, tăiați-l până la pământ și lăsați-l să crească din nou, având grijă să îndepărtați toate ramurile laterale, cu excepția trunchiului principal, care este și cel mai puternic. Astfel, Paulownia va crește drept și puternic, conform Gardeningknowhow.

 

Ce să faceți dacă doriți să scăpați de Paulownia?

S-a menționat în rândurile anterioare că, în ciuda tuturor avantajelor pe care le oferă, Paulownia este considerat în unele locuri ca fiind un arbore invaziv, tocmai pentru că se autoînsămânțează, nu are cerințe specifice de îngrijire, nu este pretențios la sol, rezistă cu bine în perioadele de secetă și oricât de mult l-ați tăia, va crește fără probleme. În general, plantele invazive sunt cele mai controversate și cel mai greu de controlat. Și bambusul este considerat tot o plantă invazivă, la fel cum este considerat și caprifoiul, și iedera, și glicina și multe alte plante cățărătoare. Dacă doriți să scăpați de acest copac cu o creștere extrem de rapidă, s-ar putea să vi se pară că intrați într-o bătălie fără sfârșit, dar sunt modalități prin care puteți elimina din grădina acest arbore și puteți opri răspândirea semințelor sale. Cel mai eficient mijloc prin care puteți scăpa de Paulownia implică folosirea unui erbicid. Mai precis, erbicidul utilizat ar trebui să conțină unul dintre următoarele ingrediente active: glifosat, tricopir-amină sau imazapir. Cea mai bună perioadă de aplicare a acestui erbicid este, în general, vara sau toamna. Aplicați erbicidul conform instrucțiunilor de pe etichetă.

Totuși, controlul chimic trebuie utilizat doar ca ultimă soluție, deoarece abordările organice sunt mai sigure și mult mai ecologice. Dacă Paulownia nu a atins încă înălțimi amețitoare, puteți utiliza un fierăstrău pentru a tăia fante de jur-împrejurul tulpinii. Apoi, pulverizați erbicidul în fante, folosind o sticlă cu pulverizator. Arborele ar trebui să moară pe parcursul sezonului de creștere, dar ar putea fi necesară o nouă aplicare în anul următor. Ce mai puteți face este să tăiați copacul cu un fierăstrău cu lanț, apoi folosind tot o sticlă cu pulverizator, să aplicați erbicid pe butuc în câteva ore de la tăiere.

O altă opțiune pentru arborele care nu s-a dezvoltat încă prea mult implică folosirea unui spray foliar. Folosiți un pulverizator cu o duză conică pentru a pulveriza erbicid pe frunzele copacului. Aplicați erbicid foliar dacă apar lăstari noi. Aveți grijă să culegeți toate capsulele cu semințe și să le puneți la gunoi.

În cele din urmă, tot dacă arborele nu a apucat încă să se dezvolte, puteți săpa de jur-împrejurul rădăcinii și să încercați să trageți arborele cu totul, dar având grijă să prindeți întregul sistem de rădăcini. Cel mai bine faceți asta când solul este umed, conform Gardeningknowhow.

 

Concluzii

Originar din vestul Chinei, Arborele Împărătesei Regale a fost un copac ornamental de preț în Europa și a fost introdus în Statele Unite la începutul anilor 1800. Este posibil să se fi infiltrat în State și prin intermediul importurilor din China, care foloseau frunzele moi și capsulele pufoase cu semințe ca material de ambalare. Deși este considerat un copac invaziv și greu de ținut sub control, nimeni nu poate contesta frumusețea sa. Frunzele în formă de inimă și ciorchinii de aproximativ 5 cm bogați în flori parfumate și atât de plăcut colorate sunt cele care fac din Paulownia un copac spectaculos. Totuși, multe persoane caută să împiedice răspândirea acestui copac, deoarece înghesuie plantele native, poate distruge habitatele faunei sălbatice și poate amenința industriile lemnoase și agricole. Vântul și ploile susțin răspândirea semințelor de Paulownia, care germinează foarte ușor chiar și în cel mai sărăcăcios sol, conform Gardeningknowhow.

Te-ar putea interesa

Cele mai citite articole