Peretii vegetali – solutia perfecta pentru armonizarea naturii cu spatiul urban

Traim intr-o lume tot mai sufocata de poluare si de produse artificiale, iar oazele de verdeata au devenit o problema din ce in ce mai acuta deoarece spatiul necesar pentru acestea a fost diminuat constant. Care ar fi solutia in acest caz? Peretii vegetali! Acestia sunt niste "paturi" verzi amplasate pe suprafata unui perete interior sau exterior. Fiecare portiune de verdeata aduce un beneficiu pentru cei care traiesc sau muncesc in preajma sa, iar cercetarile din domeniu au dovedit faptul ca un metru patrat de perete vegetal produce oxigenul de care are nevoie un om intr-un an de zile.

Deschide Galeria

Efectele vizuale pe care il ofera un perete vegetal pot fi extrem de spectaculoase, gratie varietatilor de plante folosite. Pe langa beneficiul estetic, acesta infrumuseteaza peisajul si odihnesc ochiul privitorului.

Povestea Casei a apelat la Daniela Hantea, marketing manager la greenwalls.ro, pentru a afla mai multe despre peretii vegetali, care sunt avantajele acestora si care ar fi etapele pentru montarea unei gradini verticale.

Cand ati pornit aceasta afacere cu pereti vegetali?

"Green Walls si-a inceput activitatea in anul 2011, din dorinta de a aduce natura mai aproape de peisajul urban in care, de voie sau de nevoie, ne petrecem cea mai mare parte a timpului.

Peretii vegetali inseamna pentru noi solutia perfecta pentru armonizarea naturii cu spatiul urban, contribuind la imbunatatirea mediului si a calitatii aerului, prin absorbtia dioxidului de carbon si eliberarea oxigenului, dar si prin retinerea particulelor de praf si a agentilor poluanti.

Locuri in care amplasarea unei gradini clasice parea imposibila pot fi valorificate prin dispunerea plantelor pe verticala. Practic, peretii vegetali preiau avantajele spatiilor verzi si le transfera mediilor urbane in care vegetatia nu a fost niciodata un punct forte.

Am putea sa enumeram toate avantajele spatiilor verzi, de la scaderea variatiilor bruste de temperatura, la reglarea umiditatii atmosferice, la reducerea mirosurilor neplacute si a poluarii fonice, dar adevarul este ca raspunsul scurt la intrebarea „de ce am pornit aceasta afacere” este: pentru ca indragim plantele si efectul spectaculos pe care il creeaza."

De unde a pornit ideea gradinilor verticale, in lume?

"Ideea de gradini verticale nu este un concept nou. Acestea exista inca din cele mai vechi timpuri, iar "Gradinile Suspendate ale Semiramidei " una dintre cele sapte minuni ale lumii, sunt exemplul perfect.

In vremuri mai recente, botanistul francez Patrick Blanc, supranumit "Omul Verde", este considerat inventatorul gradinilor verticale moderne (Mur Végétal). Chiar daca profesorul american Stanley Hart White este cel care a patentat primul perete vegetal in anii ’30, cu aproximativ 50 de ani inaintea lui Patrick Blanc, numele botanistul francez va ramane legat de istoria peretilor vegetali pentru succesul avut in modernizarea si popularizarea ideii de gradini verticale, dar si in crearea sistemelor de pereti vegetali si amenajarea acestora in toata lumea."

Ce tipuri de proiecte va cer clientii romani?

"Proiectele clienților nostri variaza de la caz la caz, in functie de spatiul pe care doresc sa-l amenajeze, dar si in functie de imaginatia lor sau a arhitectilor care ii ajuta in proiectare.

Primim solicitari atat pentru pereti vegetali clasici, daca ii putem numi asa, cat si pentru tablouri vegetale de diferite dimensiuni sau panouri mobile pentru expozitii si diferite evenimente sociale. O alta cerinta sunt peretii vegetali din muschi de padure.

Pe masura ce clientii sunt mai informati in domeniul pereti vegetali, proiectele devin mai creative si mai interesante."

Cat de interesati sunt romanii de asemenea tipuri de amenajari?

"Amenajarea peretilor vegetali reprezinta un segment de piata relativ nou in Romania, ceea ce creeaza atat avantaje cat si dezavantaje. Un avantaj ar fi ca elementul de noutate atrage atentia potentialilor clienti, iar dezavantajul ar fi ca nu este un concept cunoscut de publicul larg si pe partea aceasta trebuie sa mai lucram.

Pe masura ce apar mai multe informatii si solutii profesionale, creste si interesul oamenilor pentru amenajarea peretilor vii, mai ales în orasele mari unde spatiile verzi sunt limitate."

Care sunt cele mai utilizate soiuri de plante pentru peretii vegetali?

"Plantele trebuie alese cu grija, in functie de mai multi factori precum luminozitatea din spatiul respectiv, temperatura si cromatica finala a peretelui vegetal.

Exista o serie de plante recomandate pentru peretii vegetali tocmai pentru ca sunt usor de intretinut si rezista in conditii diverse de temperatura si lumina. De exemplu: Scindapsus, Croton, Aglaonema, Anthurium, Spathiphyllum sau Cordyline."

Care sunt trendurile din domeniu?

Trendul este clar crescator; din ce in ce mai multe firme din diverse domenii de activitate iau in considerare amenajarea unui perete vegetal si, in ultimul timp, au inceput sa fie cautate si pentru evenimente precum targuri si expozitii, dar si pentru locuinte, ceea ce este un lucru imbucurator nu doar pentru cei care amenajeaza pereti vegetali, dar si pentru producatorii si distribuitorii de plante.

Cum se intretine un perete vegetal?

"Intretinerea unui perete vegetal inseamna, de fapt, intretinerea plantelor. Este important ca ele sa fie udate la timp si sa fie verificate periodic pentru a evita imbolnavirea acestora.

Una din greselile cel mai des intalnite in intretinerea plantelor este udarea acestora prea mult sau prea putin. Mai ales cand peretii vegetali sunt montati in spatii de business (birouri, sali de conferinta, receptii etc.) se intampla ca plantele sa nu fie udate la timp, ceea ce duce la inlocuirea acestora.

O soluție pentru evitarea acestei greseli este includerea unor sisteme de irigare programate astfel incat plantele sa fie udate cand si cat trebuie.

De asemenea, suntem in proces de testare a principiului Smart Garden, care va automatiza mentenanta. Acest concept va inseamna, printre altele, controlul digital (computerizat) de reglare a luminilor de fotosinteza a plantelor, a senzorilor de umididate si de fertilizare."

Ati avut si proiecte pentru persoane catre voiau sa-si instaleze un perete vegetal in locuinta sau pe balcon?

"Da, dar procentul acestor proiecte este mult mai mic comparativ cu cel din sectorul firmelor. De regula, pentru locuinte clientii aleg tablouri vegetale de dimensiuni mai reduse."

Daca am vrea sa ne amanajam o gradina verticala ce sfaturi ne-ati da?

"Trebuie evitata amenajarea peretilor vegetali in zonele in care soarele bate direct asupra plantelor pe tot parcursul zilei pentru ca riscam ca acestea sa fie arse de soare sau in zonele cu fluctuatii mari de temperatura.

In spatiile interioare, locul exact in care va fi amplasat peretele vegetal trebuie stabilit impreuna cu un specialist pentru a verifica daca microclimatul se preteaza amenajarii unui perete vegetal.

De asemenea, este important ca la alegerea plantelor ce alcatuiesc peretele viu sa se tina seama si de recomandarile unui specialist care a analizat in prealabil spatiul in care se doreste amplasarea peretelui vegetal."

Ce pasi trebuie urmati pentru instalarea unui perete vegetal?

"Primul pas pentru amenajarea unui perete viu consta in vizitarea spatiului in care se doreste amenajarea acestuia si consultarea in privinta amplasamentului, analiza microclimatului (temperatura, umiditate), dar si a altor factori, precum luminozitatea spatiului, care pot influenta plantele.

Urmeaza masuratorile, alegerea speciilor de plante potrivite peretelui respectiv, tinand cont atat de criteriile estetice cat si de conditiile fizice specifice. In urma stabilirii necesarului de plante si de sisteme verticale pentru sustinerea acestora, se poate trece la următorul pas, montajul propriu-zis.

Peretii vegetali se monteaza cu ajutorul unor sisteme modulare de recipiente confectionate dintr-un material impermeabil, care permit apei sa fie distribuita uniform si asigura hidroizolatia.

Dupa montarea sistemului se adauga pamantul si plantele alese in prealabil in functie de microclimat si design. Ultimul pas, dar la fel de important, consta in intretinerea peretelui vegetal despre care am amintit putin mai devreme."

Te-ar putea interesa

Cele mai citite articole