Peretii vegetali – solutia perfecta pentru armonizarea naturii cu spatiul urban

Traim intr-o lume tot mai sufocata de poluare si de produse artificiale, iar oazele de verdeata au devenit o problema din ce in ce mai acuta deoarece spatiul necesar pentru acestea a fost constant diminuat. Care ar fi solutia in acest caz? Peretii vegetali! Acestia sunt niste „paturi” vegetale amplasate pe suprafata unui perete interior sau exterior. Fiecare portiune de verdeata aduce un beneficiu pentru cei care traiesc sau muncesc acolo, iar cercetarile din domeniu au dovedit faptul ca un metru patrat de perete vegetal produce oxigenul de care are nevoie un om intr-un an de zile.
Efectele vizuale pe care il ofera un perete vegetal pot fi extrem de spectaculoase, multumita varietatii de plante folosite, acesta infrumuseteaza peisajul si odihnesc ochiul privitorului.
Peretii vegetali inseamna pentru noi solutia perfecta pentru armonizarea naturii cu spatiul urban, contribuind la imbunatatirea mediului si a calitatii aerului, prin absorbtia dioxidului de carbon si eliberarea oxigenului, dar si prin retinerea particulelor de praf si a agentilor poluanti. Locuri in care amplasarea unei gradini clasice parea imposibila pot fi valorificate prin dispunerea plantelor pe verticala. Practic, peretii vegetali preiau avantajele spatiilor verzi si le transfera mediilor urbane in care vegetatia nu a fost niciodata un punct forte.
Ideea de gradini verticale nu este un concept nou. Acestea exista inca din cele mai vechi timpuri, iar „Gradinile Semiramidei” sau „Gradinile suspendate din Babilon”, una dintre cele sapte minuni ale lumii, sunt exemplul perfect. In vremuri mai recente, botanistul francez Patrick Blanc, supranumit “The Green Man” (Omul Verde), este considerat inventatorul gradinilor verticale moderne (Mur Végétal). Chiar daca profesorul american Stanley Hart White este cel care a patentat primul perete vegetal in anii ’30, cu aproximativ 50 de ani inaintea lui Patrick Blanc, numele botanistul francez va ramane legat de istoria peretilor vegetali pentru succesul avut in modernizarea si popularizarea ideii de gradini verticale, dar si in crearea sistemelor de pereti vegetali si amenajarea acestora in toat
Amenajarea peretilor vegetali reprezinta un segment de piata relativ nou in Romania, ceea ce creeaza atat avantaje cat si dezavantaje. Un avantaj ar fi ca elementul de noutate atrage atentia potentialilor clienti, iar dezavantajul ar fi ca nu este un concept cunoscut de publicul larg si pe partea aceasta trebuie sa mai lucram. Pe masura ce apar mai multe informatii si solutii profesionale, creste si interesul oamenilor pentru amenajarea peretilor vii, mai ales în orasele mari unde spatiile verzi sunt limitate.

Te-ar putea interesa

Cele mai citite articole