Peretii vegetali – solutia perfecta pentru armonizarea naturii cu spatiul urban

Plantele trebuie alese cu grija, in functie de mai multi factori precum luminozitatea din spatiul respectiv, temperatura si cromatica finala a peretelui vegetal. Exista o serie de plante recomandate pentru peretii vegetali tocmai pentru ca sunt usor de intretinut si rezista in conditii diverse de temperatura si lumina. De exemplu: Scindapsus, Croton, Aglaonema, Anthurium, Spathiphyllum sau Cordyline.
Intretinerea unui perete vegetal inseamna, de fapt, intretinerea plantelor. Este important ca ele sa fie udate la timp si sa fie verificate periodic pentru a evita imbolnavirea acestora. Una din greselile cel mai des intalnite in intretinerea plantelor este udarea acestora prea mult sau prea putin. Mai ales cand peretii vegetali sunt montati in spatii de business (birouri, sali de conferinta, receptii etc.) se intampla ca plantele sa nu fie udate la timp, ceea ce duce la inlocuirea acestora.
Trebuie evitata amenajarea peretilor vegetali in zonele in care soarele bate direct asupra plantelor pe tot parcursul zilei pentru ca riscam ca acestea sa fie arse de soare sau in zonele cu fluctuatii mari de temperatura.
In spatiile interioare, locul exact în care va fi amplasat peretele vegetal trebuie stabilit impreuna cu un specialist pentru a verifica daca microclimatul se preteaza amenajarii unui perete vegetal. De asemenea, este important ca la alegerea plantelor ce alcatuiesc peretele viu sa se tina seama si de recomandarile unui specialist care a analizat in prealabil spatiul in care se doreste amplasarea peretelui vegetal.
Primul pas pentru amenajarea unui perete viu consta in vizitarea spatiului in care se doreste amenajarea acestuia si consultarea in privinta amplasamentului, analiza microclimatului (temperatura, umiditate), dar si a altor factori, precum luminozitatea spatiului, care pot influenta plantele. Urmeaza masuratorile, alegerea speciilor de plante potrivite peretelui respectiv, tinand cont atat de criteriile estetice cat si de conditiile fizice specifice. In urma stabilirii necesarului de plante si de sisteme verticale pentru sustinerea acestora, se poate trece la următorul pas, montajul propriu-zis.

Te-ar putea interesa

Cele mai citite articole