Pergola – aliatul nostru impotriva soarelui dogoritor al verii

Daca ar fi sa dam o definitie am putea spune despre pergola ca este o constructie specifica unei gradini, alcatuita din piloni peste care sunt prinse barne de lemn. Plantele cataratoare au un rol foarte important deoarece vor acoperi partile din lemn si vor forma un veritabil acoperis natural importiva soarelui dogoritor al verii.

Deschide Galeria

Pergola este un accesoriu indispensabil oricarei curti sau gradini, iar pe langa umbra pe care o ofera, aceasta constructie poate schimba semnificativ aspectul gradinii.

Pergola, un umbrar personal cu plante cataratoare, se metamorfozeaza vara intr-un acoperis impotriva soarelui, fapt ce il va face locul preferat pentru petrecerea timpului liber. Acesta poate fi amenajat atat pe terase, in fata casei sau in mijlocul gradinii.

In functie de timpul pe care il veti petrece sub pergola ar trebui luata in considerare si o investitie mai consistenta sau mai mica. Daca vreti sa va petreceti majoritatea timpului afara veti avea nevoie de o platforma turnata din beton sau de un pavaj de piatra, pe care sa fie asezata pergola. Mai exista si varianta punerii unui strat de pietris, dar este recomandat sa evitati acest material deoarece nu ofera o buna stabilitate meselor si scaunelor.

Pergolele pot fi facute atat din fier cat si din lemn, iar unele dispun chiar si de zone vitrate. Cele mai potrivite sunt insa cele din lemn, acestea au un aspect mai rustic si se asorteaza perfect cu nuanta frunzelor.

Daca pergola se afla la umbra ar fi indicat sa se planteze langa ea vita salbatica, iedera, caprifoi sau hortensia cataratoare. Acestea suporta mai bine zonele umbroase si se vor adapta cu usurinta. Daca pergola se afla in plin soare, se poate opta pentru trandafirul agatator, acest soi de planta fiind foarte rezistent la expunerea la soare.

Daca vreti sa va construiti o pergola si va faceti griji ca in primul an nu veti avea umbra – durata de crestere a plantelor putand fi destul de mare – luati in considerare acoperirea acestei constructii cu o rogojina, cu papura sau cu stuf.

Acordati importanta cuvenita pieselor de mobilier cu care veti decora aceste zone. Sunt recomandate fotoliile din ratan sau din lemn, sau chiar balansoarele. De asemenea tineti cont si de modul cum va fi iluminata intreaga curte – aveti de ales dintr-o multitudine de sisteme care sa puna in valoare intreaga amenajare.

Pergolele sunt locuri de recreere in care proprietarii isi regasesc echilibrul si confortul. Ele functioneaza ca niste extensii ale casei, locuri in care puteti sta ferit de soare, in care puteti lua cina, puteti citi o carte sau va puteti primi musafirii. 

Te-ar putea interesa

Cele mai citite articole