Datorita multitudinii de culori si forme in care poate fi intalnita, petunia este una dintre cele mai polulare plante decorative. In zilele de vara o putem vedea la tot pasul: fie pe balcoanele apartamentelor, fie in jardinierele agatale la ferestrele caselor, fie in gradini, parcuri sau alte locuri pe care le frecventam.

In cazul in care vreti sa va amenajati cateva ghivece cu aceasta superba floare trebuie sa stiti ca plantarea petuniilor se poate face prin doua modalitati: prin seminte sau prin rasaduri.

Inmultirea petuniilor

Semintele se presara direct pe solul umed iar pe toata perioada de germinare trebuie mentinuta umiditatea. Semanarea in gradina se poate face cel mai bine in luna februarie pentru ca in luna mai sa poata inflorii. In cutii special amenajate, cu geamuri, pentru a rezista frigului. La magazinele de specialitate puteti gasi numeroase soiuri de petunii, in diferite culori. Va sfatuim sa alegeti cel putin trei culori pentru a se crea un contrast intre ele, contrast care le va pune mai bine in evidenta.

Citește si: Plantarea de toamna a pomilor fructiferi – 8 sfaturi pentru plantari eficiente

Cea mai facila metoda de a avea petunii este sa cumparam rasaduri. Dupa ce ati ales soiul dorit le puteti muta in ghivece mai mari sau chiar in gradina. Pamintul potrivit pentru plantarea petuniilor se poate cumpara de la florarii. Aceste flori au nevoie de multa lumina, deci ar fi preferabil sa le plantati in locuri cat mai insorite.

Ingrijire

Pentru o ramificare mai buna a petuniei si o inflorire abundenta se ciupesc varfurile lastarilor. Ciupitul consta in ruperea varfului plantei, atunci cand are inaltimea de 15-20 de centimetri. Petunia are nevoie de fertilizari cel putin o data pe luna, cu un ingrasamint bogat in azot. Petuniile se uda o data pe zi, sau, daca este cazul, o data la doua zile.

Citește si: Iarba de pampas – Regina plantelor decorative

Petuniile infloresc incepand cu sfarsitul lunii aprilie si in luna mai, iar aceste flori, daca sunt ingrijite bine, pot rezista pana toamna tarziu. Forma, marimea si culoarea lor difera de la soi la soi. Pot fi flori unicolore, bicolore si pestrite, intr-o coloristica foarte diversificata printre care sigur se afla si cel care sa va satisfaca gusturile. 

Citeste si Amenajarea curtii – frumusetea inseamna simetrie

Peste 500.000 de produse in stoc la cele mai mici preturi online.
comentează sau vezi comentarii


Newsletter

Ramai la curent cu noutatile de pe Povestea Casei!