Plante vesnic verzi pentru balcon sau terasa

Odata cu apropierea iernii, florile se ofilesc, iar plantele la ghiveci trebuie sa le mutam in locurile de iernare. Astfel, balconul sau terasa ramane goala, dar cu ajutorul plantelor rezistente la ger, putem sa cream o atmosfera prietenoasa. Practic, primul inghet sfarseste cu florile anuale ramase (petuniile sau stirul), din acest moment tulpinile fara viata imbogatesc doar compostul, iar plantele perene sensibile la inghet le-am adapostit deja.

Deschide Galeria

Pe perioada iernii nu suntem nevoiti sa suportam aspectul posomorat al terasei. Pentru perioada de iarna putem alege plantele vesnic verzi, care dau culoare peretilor in aceste zile sumbre, iar in zilele reci putem sa le admiram din camera calduroasa.

Iarna putem aseza pe balcon in vase decorative, arbusti si arbori pitici vesnic verzi. Acestia dau viata si culoare. Putem sa utilizam plante foioase cu frunze persistente si plante cu frunze aciculare, care arata bine in diferite combinatii dar si asezate unele langa altele. Datorita frunzelor lucioase, rododendronii alcatuiesc un fundal unitar, linistitor , iar primavara cand infloresc, devin punctul de atractie al spatiului respectiv.

Dintre plantele foioase cu frunze persistente, cel mai des utilizate sunt: cimisirul, diferite varietati de Prunus laurocerasus si specii de rododendroni. Dintre conifere, cele mai potrivite pentru cultura in ghivece sunt speciile pitice: pinul de munte sau molidul, varietatea “Conica”. La fel de potrivit este si chiparosul sau ienuparul.

Pe o terasa cu dimensiuni medii, incap doar cateva exemplare frumoase. De exemplu, putem sa plantam in acelasi vas, sub o tisa columnara, specii care acopera solul. Cotoneasterul si lonicera isi dezvolta frumos formele naturale. Putem sa cream adevarate modele in functie de formele in care tundem arbustii, globulare sau conice. Tunderea se face regulat si cu masura, inca din primii ani de la plantare. Cultivate in vase, plantele raman mici si dense, deoarece dezvoltarea sistemului radicular este limitata.

Inainte de sarbatorile de iarna, gasim o oferta mare de brazi la ghiveci, care suporta pentru cateva zile conditiile oferite de incaperile inchise. Este bine sa tinem acesti brazi pe balcon sau pe terasa, pana in ajunul Craciunului si dupa, deoarece ei suporta mai usor frigul de pe terasa decat aerul cald si uscat din incaperi. Plantele trebuie udate regulat in casa, dar si pe terasa sau pe balcon, mai ales daca sunt situate in zone acoperite, unde nu ajung precipitatiile.

In acelasi timp, trebuie sa evitam udarea peste masura: sa nu ramana surplus de apa in/sub ghiveci. Majoritatea brazilor de Craciun la ghiveci sunt exemplare mai tinere a speciilor salbatice, de accea pot sa ramana in vase doar cativa ani, dupa care trebuie sa ii mutam in gradina.

Majoritatea plantelor vesnic verzi din vase, se multumesc cu amestecul de pamant cumparat din comert, care contine in mare parte turba si gunoi de grajd. Daca pamantul de flori este prea afanat, putem sa il completam cu pamant de gradina. 

Articol publicat in cartea Gradina vesnic verde, Editura Casa

Te-ar putea interesa

Cele mai citite articole