Primula – ghid complet de cultivare si ingrijire

Iubitorii florilor care au norocul sa aiba o curte in jurul casei nu trebuie sa excluda primula de pe lista de plante decorative. Este o floare foarte nepretentioasa, usor de cultivat, ingrijit si inmultit, care ofera o varietate incantatoare de combinatii de culori. Daca inca nu ati incercat sa cultivati primule in gradina pana acum, va vom oferi toate informatiile necesare pentru ca la primavara sa stiti ce aveti de facut.

Deschide Galeria

Primula, o planta de gradina

Primula este o planta cu o arie de raspandire foarte extinsa. Ca zone de origine, mentionam zonele alpine din Europa, zonele cu clima temperata ale Asiei si Americii de Nord. Este o planta care nu creste mult in inaltime (maxim 25 cm) ale carei flori cresc in buchetele pe tulpini.

Exista o varietate foarte mare intre soiurile de primule in ceea ce priveste aspectul frunzelor si coloritul florilor. Florile de primula acopera aproape tot spectrul cromatic, de la alb delicat la violet intens. Ele au un diametru de aproximativ 5-6 centimetri si intre 5 si 8 petale dantelate. In ceea ce priveste frunzele, acestea pot fi de forma ovala alungita, acoperite de perisori fini, sau cu marginile foarte dantelate, asemanatoare cu frunza de muscata.

primule colorate, galbene albastre si rosii

Desi este extrem de decorativa si inveseleste orice atmosfera, plantele de primula nu sunt adecvate pentru plantare in ghiveci si tinut in apartamentul casei. Aceasta deoarece dupa ce a trecut perioada de inflorire, partea din afara solului a plantei se usuca. Daca totusi doriti sa aveti primule in casa, este ideal sa dispuneti si de un mic spatiu in exterior pentru a transplanta radacina. Astfel, planta va supravietui pana anul urmator, cand puteti sa o readuceti in balcon sau apartament.

Perioada de inflorire a primulei este intre martie si mai. Pe parcursul sezonului friguros, dat fiind ca tulpina aeriana si frunzele s-au uscat deja, nu este nevoie de o protectie speciala. Eventual, asterneti un strat de frunze uscate deasupra cuiburilor cu primule inainte de primul inghet, iar acesta va asigura protectia necesara, precum si fertilizarea solului.

Cateva informatii de interes despre primule

Primula face parte din specia de plante Primulacee. Exista peste 500 de soiuri diferite, insa nu sunt inca toate catalogate. Botanistii pasionati de aceasta specie de flori le studiaza de peste o suta de ani, iar in acest rastimp au descoperit ca primulele nu sunt numai decorative, ci si utile. Din soiul Primula oficinalis se extrag mai multe substante folosite in medicina, cum ar fi uleiul de primula folosit in tratamentul bolilor cardio-vasculare, vitamina C, primulozida, flavonoizi si primveraza – aceste ultime substante fiind utilizate in tratarea afectiunilor renale si biliare.

In traditia populara romaneasca, primulele sunt flori purtatoare de noroc pentru cei care le intalnesc in cale, iar in gospodariile in care sunt plantate primule animalele si pasarile de curte vor fi protejate de boli. Oferite in dar cuiva pot semnifica, dupa caz, energia si elanul tineretii sau iubirea inflacarata. Denumirea populara a acestei flori este ciubotica cucului.

Daca v-am trezit interesul pentru aceasta planta, haideti sa vedem cum putem cultiva si ingriji plantele de primula in cele mai bune conditii.

1. Solul

Primula se simte cel mai bine intr-un sol fertil si cu un drenaj bun (afanat). Pentru a realiza un mix adecvat pentru primule, pamantul din gradina se va amesteca cu turba. Evitati sa plantati primule intr-un sol argilos sau nisipos. Chiar daca adaugati fertilizatori, lipsa drenarii adecvate va afecta negativ plantele, care nu vor supravietui mult timp.

2. Aerisirea

Acesta este un factor vital pentru a avea un lot de primule sanatoase, care infloresc bine, an dupa an. Primulele au nevoie de o ventilatie foarte buna. Daca sunt tinute mult timp in interior, in ghiveci, aerul uscat si inchis le predispune la invazia paianjenului rosu. Pe de alta parte, aerul cu un grad ridicat de umiditate poate provoca aparitia mucegaiului. De aceea este recomandata plantarea primulelor in gradini, nu in apartament. Chiar si in gradina, plantele de primula au nevoie de un „spatiu personal” generos, asa ca se recomanda rarirea acestora dupa transplantarea lastarilor germinati.

3. Lumina

Din acest punct de vedere, exista diferente foarte mari de la soi la soi de primula. De exemplu, Primula obconica nu trebuie expusa direct luminii solare, pe care nu o suporta. Asadar, este de preferat o zona umbroasa, in apropierea casei sau a copacilor pentru aceasta. La polul opus se situeaza Primula malacoides, care se dezvolta si infloreste cel mai bine intr-un spatiu deschis cerului liber si soarelui. Asadar, atunci cand alegeti soiul de primula pe care doriti sa o plantati in gradina, tineti cont de conditiile de lumina/ umbra de care dispuneti, pentru a selecta o specie perfect adaptata la acestea.

4. Udarea

Plantele de primula iubesc apa din abundenta, insa solul trebuie sa fie bine afanat pentru a asigura un drenaj corespunzator. Acumularea de apa stagnanta in sol poate duce la aparitia mucegaiului, unul dintre principalii daunatori ai primulei. Din acest motiv trebuie acordata o atentie foarte mare plantelor tinute in ghiveci in apartament. Ideal ar fi sa le puneti in ghivece suspendate care sa permita scurgerea apei in exces.

5. Temperatura

Daca in ceea ce priveste ventilatia, primula este extrem de pretentioasa, ea compenseaza prin rezistenta foarte buna la temperaturi scazute. Exista specii de primula adaptate pentru zonele muntoase inalte, cum ar fi cele din Tibet. In ce priveste soiurile pe care le regasim cel mai frecvent in florarii, acestea fac fata cu brio iernilor geroase, doar cu un strat de compost sau frunze uscate presarat pe deasupra. Nu este recomandat sa pastrati radacinile de primula in ghiveci pe timpul iernii. Prin lipsa frunzelor si florilor, nu va veti da seama daca planta a fost atacata de daunatori sau de boli din cauza excesului de apa si lipsei ventilatiei adecvate.

6. Inmultirea

Primulele se pot inmulti cu foarte mare usurinta, fie prin separarea tulpinilor, fie prin seminte. De asemenea, prin plantarea alaturata a primulelor de culori diferite, prin polenizare, plantele din generatia urmatoare vor avea culori noi, surprinzatoare.

  • Inmultirea prin separarea tulpinilor

Separarea tulpinilor se face la sfarsitul primaverii sau toamna, dupa ce florile s-au ofilit. Nu este necesara asigurarea unor conditii speciale tulpinilor separate, dar trebuie respectate cu strictete regulile generale de ingrijire, udare si ventilatie pe care le-am prezentat mai sus. Plantele rezultate din aceasta diviziune vor avea caracteristici identice.

  • Inmultirea prin seminte

Semintele de primula sunt extrem de mici, asa ca germinatia se va face pe un pat de pamant separat. Se realizeaza in perioada februarie-martie, deoarece una dintre conditiile esentiale pentru o germinatie reusita este temperatura joasa, intre 10 si 14 grade Celsius.

Semintele nu se vor acoperi cu pamant, ci se vor presara pe suprafata acestuia, deoarece au nevoie de lumina solara pentru a germina. Dupa o perioada cuprinsa intre 2 si 3 saptamani de la presararea semintelor, acestea vor germina. In tot acest timp trebuie sa mentineti un grad bun de umiditate a solului si sa verificati temperatura.

Chiar si dupa germinatie, pana cand lastarii sunt suficient de vigurosi pentru a fi transplantati, trebuie sa mentineti temperatura ambientala pana in 18 grade Celsius. La cateva saptamani de la transplantare, este bine sa verificati modul de adaptare a lastarilor si sa ii rariti. Dupa cum am explicat mai sus, plantele de primula au nevoie de spatiu liber in jurul lor pentru a li se asigura o ventilatie adecvata. Lastarii subdezvoltati vor fi, asadar indepartati, deoarece probabil nu au prins bine si ii vor afecta si pe cei robusti din jurul lor.

In cazul inmultirii prin seminte, noua generatie de plante va avea caracteristici diferite fata de planta mama (coloritul florilor, forma frunzelor, etc.).

7. Fertilizarea

Pentru primule fertilizarea se realizeaza numai in perioada de inflorire, de la inceputul lui martie, pana la inceputul lui iunie. Fertilizarea se va aplica de doua ori pe luna, iar produsul adecvat in acest scop sunt batoanele fertilizante cu eliberare lenta pentru plante decorative.

In afara perioadei de inflorire, nu se vor aplica niciun fel de substante fertilizante in solul in care sunt plantate primule.

8. Boli si daunatori

Primulele sunt plante destul de rezistente, iar apartia bolilor si daunatorilor la acestea este strans legata de conditiile de umiditate a solului si ventilatie. Plantele tinute mult timp in ghiveci in interiorul casei se imbolnavesc foarte usor si nu rezista mult.

Pentru cele din gradina, acestia sunt cei mai frecventi daunatori:

Paianjenul rosu comun (Tethranicus urticae) – acesta ataca planta de primula daca aceasta nu beneficiaza de un grad adecvat de umiditate in aer.

Mucegaiul cenusiu (Botrytis spp.) – acest tip de mucegai se instalaza in situatia in care pamantul retine apa in exces, sau nu se asigura plantei o ventilatie adecvata. Prezenta mucegaiului este semnalata de aparitia unor dungi de culoare gri pe frunze sau pe flori. Daca planta nu este complet atacata, se vor indeparta partile bolnave si se va interveni pentru a asigura drenarea solului si ventilatia corecta.

Afidele – paduchele frunzei ataca foarte multe plante de gradina si apartament, iar primula nu este ferita de acest daunator. Prezenta acestui daunator este tradata de secretii lipicioase ale frunzelor si cresterea deformata a noilor lastari.

Toate aceste probleme pot fi combatute cu succes prin utilizarea insecticidelor si fungicidelor din comert, dar mai ales prin asigurarea conditiilor ideale de viata pentru plantele de primula. Dupa cum vedeti, aceste conditii nu sunt greu de realizat daca aveti o casa cu gradina. Din pacate, ca si planta de apartament, primula nu supravietuieste foarte mult dupa prima inflorire, nefiind o plata recomandata pentru cei care doresc sa aiba balconul permanent impodobit cu plante vesele, sanatoase si viu colorate.

Te-ar putea interesa

Cele mai citite articole