fbpx

Cladire din Bucuresti pe lista finalistilor la World Architecture Festival

Cele mai citite

Excelenta amenajare a unui apartament de doar 37 metri patrati

Un apartament mic nu se amenajeaza atat de usor...

Amenajare functionala intr-un apartament de 3 camere din Bucuresti

Secretul unei amenajari reusite consta in realizarea profesionista a...

Un apartament de 3 camere modern si functional pentru o familie cu 2 copii

O amenajare functionala, luminoasa, adaptata nevoilor lor, iata pe...

O reamenajare cu stil pentru o bucatarie de 8 mp – foto inainte si dupa

Proprietarii acestui apartament si-au dorit foarte mult o schimbare...

Bucurestiul, cu cartierele sale locuite de case vechi, uitate de timp in spatele unor garduri care poarta pe ele rugina deceniilor trecute, incepe sa se reinventeze cladire cu cladire, iar eforturile constante ale birourilor de arhitectura nu trec neremarcate.

Deschide Galeria

Complexul Dogarilor, realizat de Biroul de Arhitectura ADN, a figurat in 2014 pe lista scurta a finalistilor de la World Architecture Festival din Singapore la sectiunea „Housing”. Despre proiect, pe site-ul oficial al festivalului se scrie „Dupa o perioada indelunga in care Bucurestiul a cunoscut doar controlul statului in materie de dezvoltare urbana, care a insemnat distrugerea fabricilor urbane traditionale, demolarea unor cartiere intregi si inlocuirea lor cu blocuri de apartamente standardizate, ani in care nu a fost permisa nici o initiativa privata arhitecturala, in ultimii 15-20 de ani s-a nascut o noua si diferita perspectiva asupra cresterii si evolutiei unui oras cu peste doua milioane de locuitori.[…] In timp ce Bucurestiul nu a avut niciodata o arhitectura coerenta si a fost reconstruit peste o serie de proiecte gigantice urbane care au ramas neterminate, in ultima perioada orasul a devenit eterogen si uneori haotic. Prin urmare unul dintre aspectele cele mai problematice ale Bucurestiului din prezent este cresterea rapida a densitatii populatiei si a cladirilor din zona centrala.”  

Proiectul Dogarilor este un posibil raspuns la aceasta problema pentru ca incearca sa medieze intre spatiu si densitate, intr-un cartier relativ central, caracterizat de strazi lungi si inguste si de un puzzle de cladiri noi si vechi de toate formele si dimensiunile. Cele doua cladiri ale complexului incearca sa pastreze aceste atribute si sa vina in intampinarea schimbarii rapide prin care trece orasul cu un design atemporal, dar care isi gaseste locul indiferent de tendinte.
 

Complexul este compus din doua cladiri cu regim de inaltime P+5, conectate la nivel subteran si la suprafata legate printr-o curte interioara comuna.  Cladirea orientata catre drumul de acces este mai deschisa pentru a permite un grad ridicat de vizibilitate. La interior, arhitectii s-au jucat cu volumele in asa fel incat spatiile de locuit, desi mici, sa fie suficiente pentru traiul normal al unei familii, iar spatiile comune au primit mai suprafete mai mari pentru a incuraja interactiunea. Un alt avantaj al acestui complex este acela ca niciun apartament nu seamna cu celalalt, facand din fiecare spatiu un loc unic pentru fiecare familie. De asemenea, spatiile destinate apartamentelor pot fi locuite individual sau, pentru cei care isi doresc o suprafata mai mare pot fi achizitionate in pereche si conectate foarte usor intre ele atat pe orizontala cat si pe verticala. In exteriorul acestor apartamente, pe proprietari ii asteapta terase, holuri, un mic bar, spatii comerciale si o curte interioara.

Pentru mai multe detalii vizitati adnba.ro.
 

Reclama

Articole noi

Amenajare moderna cu accente boeme pentru o casa de 188 mp

Povestea acestei amenajari a inceput din dorinta proprietarilor (o...

Amenajare moderna si functionala pentru o garsoniera de 33 mp

Venim in intampinarea voastra cu inca un model de...

Jaluzele cu rulou: de ce să le alegi? Ghid practic

Jaluzelele cu rulou au luat naștere ca jaluzele tehnice...

Un apartament modern din Bucuresti cu accente glam si industriale

Povestea amenajarii acestui apartament a inceput in aprilie 2021,...

Avantajele și dezavantajele boilerelor electrice

Boilerele electrice sunt un sistem de încălzire care a...