Stii zicala ”nicaieri nu e ca acasa”? Cat poate fi de adevarata! Nu e de ajuns sa ai o casa, important e sa o transformi in ”acasa”. Si totul incepe de la prima linie desenata pe hartie. Proiectul casei este etapa cea mai importanta in construirea acesteia deoarece doar in aceasta etapa ai sansa sa pui pe hartie casa visurilor tale. Acum ai voie sa iti dai drumul imaginatiei si sa ii descrii arhitectului casa pe care o desenai de multe ori la orele de arta plastica si despre care vorbeai celor din jurul tau.
Proiectul casei este o etapa tratata superficial de cele mai multe ori de proprietari, considerata a fi in totalitate responsabilitatea arhitectului. Exista insa si o categorie de persoane care se implica trup si suflet in proiectul casei lor. Pana la urma, este locul unde iti vei petrece timpul cu familia, locul unde iti vei face amintiri si iti vei scrie povestea.
Recomandam sa urmaresti urmatorii pasi in proiectarea casei tale:
1. Inspira-te
Nu e nimic rau in a te inspira. Daca iti amintesti ca ai vazut casa perfecta intr-un film, vizioneaza filmul din nou, ia notite, vizualizeaza-te in casa respectiva. Sau poate ai un vecin cu un design special al casei si care iti face cu ochiul. Viziteaza-l, cere-i ajutorul in proiectarea casei tale, explica-i ce ti-ai dori si pune pe foaie cateva idei. Retine, nu exista idei bune si idei rele, ci doar idei potrivite gustului tau sau din contra, idei care nu se pliaza proiectului tau. Discuta aceste idei cu prieteni, familie, cu toti cei care au petrecut destul de mult timp in preajma ta si iti cunosc preferintele. Citeste reviste de specialitate, decupeaza modele de case care iti atrag atentia, noteaza orice mic detaliu care crezi ca te va ajuta mai tarziu in realizarea proiectului.
2. Organizeaza-te
Inainte de a merge la un arhitect sa ii ceri ajutorul in realizarea proiectului casei tale, organizeaza-ti toate ideile si cerintele intr-o agenda. In acest fel, iti va fi mult mai usor sa ii explici ce iti doresti. Mergi mai departe de atat si indrazneste sa desenezi o schita a casei. Nu iti face griji, nu trebuie sa fii artist, ci doar sa iti lasi imaginatia sa isi faca treaba. Scrie in agenda orice lucru marunt care crezi ca te ajuta in acest demers.
3. Apeleaza la Internet
Nu mai e un secret ca putem gasi orice pe Internet doar cu un click. Exista multe site-uri care te pot ajuta in proiectarea casei tale, de la oferirea de solutii pentru pozitionarea acesteia (spre exemplu, catre apus sau catre rasarit) pana la alegerea elementelor de decor. Tot ce trebuie sa faci este sa cauti site-ul potrivit pentru nevoile tale si sa iti incepi proiectul. Poti simula diverse stiluri si tipuri de arhitectura pentru a afla care ti se potriveste cel mai bine.
Un alt atu al Internetului este ca prin intermediul lui poti cantari avantaje si dezavantaje pentru anumite aspecte importante. Spre exemplu, poti compara proiecte de case din lemn cu proiecte de case din caramida, sau casele cu mansarda si casele cu etaj.
4. Estimeaza costurile
Partea financiara a unui proiect de casa este cea care de cele mai multe ori iti da dureri de cap. Dupa ce ai o schita orientativa a casei, cu numar de dormitoare, bai, bucatarie, living si tot ce ti-ai propus, fa o lista cu materialele care ti-ar trebui si costurile care le presupune realizarea proiectului tau. In acest fel, vei avea o viziune clara asupra situatiei financiare a proiectului. Totodata, ar fi bine sa iti stabilesti un buget de la inceputul proiectului, ca sa nu fii nevoit mai tarziu sa faci anumite compromisuri si sa te trezesti in fiecare zi intr-o casa care nu se ridica la nivelul asteptarilor tale.
5. Apeleaza la un arhitect
Ai fi crezut ca acesta este primul pas in proiectarea unei case, dar dupa cum am vazut, avem nevoie de informare pentru a sti exact ce ne dorim. In acest fel, la intalnirea cu arhitectul, ne vom putea exprima dorintele si ii vom putea prezenta o schita a proiectului casei noastre, urmand ca forma finala sa ii apartina. Specialistii sustin ca este nevoie de cel putin patru intalniri cu proiectantul pentru a definitiva proiectul unei case, asa ca asigura-te in decursul acestor intalniri acorzi o importanta mare detaliilor si ii oferi proiectantului informatiile necesare realizarii proiectului.
Arhitectul este o piesa importanta a proiectului casei tale deoarece el iti va pune pe hartie casa visurilor tale. Asa ca, ai grija cum il alegi! Este important sa iti alegi arhitectul pe baza recomandarilor familiei si a prietenilor sau pe baza unui portofoliu. Daca iti place o anumita casa si cunosti prorietarul acesteia, poti apela la el pentru a afla cine a proiectat casa. In acest fel, poti fi sigur ca proiectul tau este pe maini bune. Arhitectul nu doar deseneaza schita casei tale, ci se ocupa de ea atat din punct de vedere functional, cat si estetic. El este cel care iti dimensioneaza camerele si le aseaza in functie de scopul folosintei, iti amplaseaza ferestrele in functie de punctele cardinale si se asigura ca vei avea destula lumina naturala, daca asta iti doresti. Tot arhitectul concepe si fatada casei si se asigura ca va fi una care va intoarce priviri in cartier.
La discutia cu arhitectul, asigura-te ca ai cerut tot ce iti trebuie, cele mai importante lucruri fiind:
- Vederea 3D a casei
- Amplasarea casei pe teren in functie de punctele cardinale
- Proiectul de instalatii
- Proiectul cu mobila care va fi amplasata in fiecare camera (chiar daca este doar orientativ); in acest fel vei avea o viziunea cat de cat completa a casei si vei putea cere anumite modificari, unde este necesar
- Lista cu materialele care vor fi folosite
- Buget orientativ (daca se poate)
Din momentul in care proiectul casei, cu schita, este definitivat de catre arhitect, incepe un nou proces, cel al construirii propriu-zise, in conformitate cu proiectul realizat. Practic, proiectul nu presupune doar schita casei, ci si stabilirea structurii acesteia, realizarea instalatiilor si a retelelor de utilitati si nu in ultimul rand, finisarea lucrarii.
Dupa ce alegi si achizitionezi terenul unde va fi amplasata casa, trebuie sa iei anumite decizii importante precum:
- Modelul casei: casa traditionala sau cu accente moderne, casa minimalista, casa in stil andaluz sau tipic americane
Daca esti o persoana conservatoare, dar iubitoare de frumos si de lucrurile cochete de odinioara, ar trebui sa optezi pentru o casa traditionala, de poveste, care te duce cu gandul la vremurile traite de bunici. Daca in schimb, esti o persoana orientata spre tot ce e nou si iti place sa tii pasul cu moda, o casa moderna, cu accente minimaliste ar fi mai potrivita. Studiile arata ca persoanele cu o situatie materiala buna spre foarte buna opteaza din ce in ce mai mult pentru casele moderne deoarece prin unicitatea lor iti pot etala si bogatia.
Daca ai fost intr-o vacanta intr-o zona exotica, te poti inspira din modelele caselor de acolo si poti aduce o bucatica din amintirile din vacanta chiar in casa ta. Vecinii cu siguranta vor fi invidiosi!
Inainte de a alege functiunile casei, gandeste-te la planurile tale de viitor. Daca vrei sa iti intemeiezi o familie, ar trebui sa ai in vedere atunci cand realizezi proiectul casei sa amenajezi un spatiu care sa fie folosit de copii drept loc de joaca. De asemenea, daca te pasioneaza un anumit sport, precum tenisul, ai putea avea in vedere construirea unui teren de tenis, daca spatiul iti permite. Orice mic detaliu conteaza. Consulta-te cu familia pentru a afla care sunt nevoile lor si in functie de asta, proiecteaza functiunile casei.
Alte aspecte la care ar trebui sa te gandesti sunt: numarul de camere, numarul de bai, cum vor fi amplasate (spre exemplu, living si bucatarie la parter si dormitoarele la etaj), cate etaje va avea casa, va exista mansarda sau nu, etc. Aceste decizii sunt usor de luat daca in prealabil ai urmat pasii descrisi mai sus, te-ai informat si ai pus cap la cap toate ideile.
Urmatorul pas este pregatirea terenului, trasarea fundatiei si a casei, conform proiectului intocmit. Alte operatiuni specifice sunt turnarea fundatiei, a betonului, dar si montarea conductelor pentru reteaua de utilitati. Urmeaza apoi constructia propriu-zisa a casei dupa schita intocmita de proiectant.
Proiectarea unei case presupune insa si obtinerea anumitor documente pentru a putea demara lucrarile de constructii. Pasii pe care trebuie sa ii urmezi sunt:
- Obtinerea certificatului de urbanism care te informeaza cu privire la caracteristicile pe care trebuie sa le indeplineasca constructia (exemplu: inaltimea maxima admisa, procentul de teren pe care il poti ocupa cu constructia, etc.).
- Solicitarea unui studiu geotehnic (daca este cazul) pentru analizarea terenului si care te va ajuta in dimensionarea si amplasarea corecta a fundatiei.
- Realizarea proiectului tehnic al constructiei care este practic schita casei, intocmita de arhitect, dupa nevoile si dorintele tale. In cadrul acestui proiect vor fi specificate aspecte precum dispunerea camerelor, orientarea casei, suprafata camerelor, dispunerea functiunilor, etc. Odata cu realizarea proiectului tehnic, se va realiza si proiectul pentru autorizarea executarii lucrarilor de construire.
- Obtinerea avizelor de amplasament de la operatorii retelei de utilitati (apa, gaz, canalizare, etc.)
- Obtinerea autorizatiei de construire este ultimul si cel mai important pas inainte de inceperea constructiei propriu-zise. Odata cu obtinerea acestui documente poti incepe sa dai viata proiectului la care ai lucrat impreuna cu arhitectul.
Am inceput acest articol cu descrierea pasilor esentiali care trebuie urmati in proiectarea unei case. La final, am pastrat o lista cu greseli frecvente care sunt facute in realizarea proiectului:
- Estimarea nerealista a bugetului. Daca nu te-ai consultat cu un specialist si ai gandit bugetul de unul singur, este probabil ca la sfarsitul constructiei sa nu iti ajunga bugetul pentru mobilarea casei asa cum vrei sau in cel mai rau caz, casa sa ramana neterminata.
- Casa nu corespunde asteptarilor. Desi ai stiut de la inceput ce iti doresti, poate nu ai acordat o atentie suficienta etapei de proiectare a casei impreuna cu arhitectul si acum camerele nu sunt dimensionate cum trebuie, ferestrele nu sunt amplasate unde ai vrut sau fatada nu iti transmite nimic.
- Casa este prea mica sau prea mare. Ai vrut o casa cu 4 dormitoare si 3 bai si acum consideri ca nu ai ce face cu atat spatiu si casa pare pustie. Ai grija ce iti doresti, de la inceputul realizarii proiectului.
- Curtea nu a fost inclusa in proiectul tau. Te-ai focusat atat de tare pe schita casei, incat ai uitat de gradina si acum ti se pare ca nu stii cum sa o pui in valoare.
In concluzie, proiectul unei case este un pas important in constructia acesteia. Daca vrei ca totul sa iasa ca la carte, urmeaza pasii din acest articol, gandeste-te la toate micile detalii si pune-le pe hartie, gaseste-ti un arhitect bun, care iti impartaseste viziunea si lucrati impreuna la casa visurilor tale. Succes!
Proiecte oferite de Aov Architecture