Purificatoarele de aer – o necesitate sau un moft?

Agenția pentru Protecția Mediului susține că atunci când vine vorba de poluanți, concentrația acestora în interior este chiar și de cinci ori mai mare decât în aer liber. Există poluanți în fumul de tutun, în procesul de gătire, în gazele provenite din produsele de curățare sau cele de construcție, iar dacă ai și animale de companie, s-ar putea ca și acestea să contribuie la un mediu interior nesănătos.

Deschide Galeria

Toți acești poluanți ce se regăsesc (uneori fără să conștientizăm) în interiorul casei noastre, pot provoca și anumite probleme de sănătate cum ar fi iritații la nivelul nasului, gâtului sau ochilor, dureri de cap, greață sau diverse afecțiuni ale ficatului, rinichilor sau sistemului nervos. În aceste condiții, purificatorul de aer devine o necesitate pentru un mediu interior mai sănătos sau rămâne doar un moft?

Cuprins:

Ce sunt purificatoarele de aer?

Cum funcționează un purificator de aer?

Câte tipuri de purificatoare de aer există?

Care sunt efectele unui purificator de aer asupra sănătății noastre?

La ce să nu ne așteptăm de la un purificator de aer?

Cum alegi un purificator de aer?

Concluzii

Resurse

Ce sunt purificatoarele de aer?

Potrivit celor de la toppurificatoare.ro, un purificator de aer este un aparat ce se folosește pentru a filtra aerul dintr-o anumită începere menținând un mediu sănătos la interior. Principiul de funcționare al unui astfel de purificator este destul de simplu: aerul este absorbit de aparat, trecut prin anumite filtre, în funcție de tipul său, și apoi dispersat din nou în încăpere într-o formă purificată. Purificatoarele de aer au fost recomandate în mod special persoanelor sensibile care se confruntă cu alergii sau pentru familiile cu copii, distrugând microbii, alergenii sau acarienii din aer. Unii îl folosesc pentru a păstra un miros neutru în casă, pentru a elimina efectele neplăcute ale fumului de țigară, în timp ce alții îl folosesc ca parte a unui stil de viață sănătos.

Ceea ce putem spune cu siguranță este faptul că aceste purificatoare de aer nu reprezintă doar un moft, ele având beneficii reale asupra mediului în care trăim și asupra stării noastre de sănătate, iar pentru multe persoane, purificatorul de aer a devenit chiar o necesitate. Această tehnologie a apărut inițial în mediul industrial, însă treptat a fost introdusă și în viața cotidiană a oamenilor și în locuințe pentru a asigura un confort sporit.

Cum funcționează un purificator de aer?

Purificatorul de aer nu este un dispozitiv complex, ci funcționează după un principiu relativ simplu. După cum am amintit deja, acesta este compus de regulă dintr-un ventilator care trage aerul din cameră, îl trece printr-o serie de filtre ce rețin și distrug noxele și apoi îl eliberează din nou în încăperea în care a fost amplasat într-un formă mult mai pură. Toate purificatoarele de aer folosesc una sau mai multe dintre următoarele metode pentru a filtra aerul:

Filtru HEPA: reține particule foarte mici (praf, alergeni, mucegai, bacterii).

Filtru de carbon activat: reține gazele sau mirosurile diverse, cum ar fi cel de tutun, de mâncarea gătită, chimicale sau vopseluri.

Ionizare: emite ioni negativi pentru reținerea particulelor de praf, a alergenilor, fumului de țigară sau a mucegaiului.

Lumină ultravioletă: singura modalitate de a ucide bacteriile și virușii din aer

Se spune că cele mai bune purificatoare de aer ar fi cele care utilizează carbonul activ și filtrele HEPA, în realitate însă, cel mai bun purificator de aer este cel care asigură un mediu sănătos în interiorul casei tale. Înainte de a alege un purificator de aer doar pe baza părerilor populare, ar fi bine să te gândești la problemele cu care te confrunți și la soluțiile pe care le ai din acest punct de vedere.

Câte tipuri de purificatoare de aer există?

Purificatoarele de aer se pot împărți în mai multe categorii în funcție de anumite criterii. Primul și cel mai important criteriu este chiar modul de funcționare și filtrul pe care îl folosesc pentru a purifica aerul. Din acest punct de vedere, există patru mari categorii de purificatoare de aer:

Purificatoare de aer cu ultraviolete

Aceste purificatoare folosesc lumina ultravioletă pentru a elimina viruși, bacterii sau diverși agenți patogeni care sunt dăunători. Ideea unui astfel de purificator de aer a pornit din spitale, acolo unde se folosesc becuri ultraviolete speciale pentru a dezinfecta saloanele și laboratoarele. Lumina UV acționează asupra agenților patogeni prin ruperea legăturilor moleculare din ADN-ul lor. Studiile au arătat faptul că aceste purificatoare de aer ucid aproximativ 99.9% din sporii de mucegai, germeni și alte bacterii care ar putea afecta sănătatea.

Purificatoare de aer cu filtru HEPA

Unul dintre cele mai cunoscute purificatoare de aer este cel cu filtru HEPA, care are capacitatea de a elimina 99.7% din particulele mai mari de 0.2 microni din aerul din locuința ta. Un purificator de aer cu filtru HEPA este extrem de eficient în eliminarea particulelor precum polenul, mucegaiul sau praful. Unul dintre dezavantajele acestui tip de filtru este faptul că nu pot reține microorganisme precum germeni, viruși sau bacterii, însă cu siguranță va aduce o îmbunătățire la nivelul aerului din locuință.

Purificatoare de aer cu carbon activat

Purificatoarele de aer cu carbon activat sunt eficiente pentru eliminarea fumului, mirosurilor, vaporilor și gazelor care se regăsesc în aerul din casa ta. Persoanele care sunt sensibile la mirosuri, pot opta pentru un astfel de purificator pentru a scăpa de această problemă. Din păcate, un purificator de aer cu carbon activat este mai puțin eficient în îndepărtarea particulelor de polen, a prafului sau mucegaiului din aer. Există pe piață și modele de purificatoare care includ și un filtru de aer HEPA pe lângă filtrul de carbon activat.

Purificatoare de aer cu ionizare

Purificatoarele de aer cu ionizare sunt cele mai silențioase pentru că funcționează fără motor, spre deosebire de restul purificatoarelor. Acest tip de purificator emite în aer ioni negativi care se leagă cu particulele încărcate cu ioni pozitivi cum ar fi praful, eliminându-le. Un purificator de aer cu ionizare poate elimina praful, alergenii, virușii, bacteriile, fumul, dar nu și mirosurile.

Un alt criteriu în funcție de care pot fi clasificate purificatoarele este modul de folosire sau mai exact aria pe care acestea acționează. Există purificatoare portabile de dimensiuni mici pe care le poți muta ușor dintr-o cameră în alta în funcție de necesități. Un astfel de purificator portabil funcționează cu filtru HEPA și te ajută să scapi de particulele de praf sau polen din aer, fiind ideal, mai ales pentru cei alergici. Prețul unui purificator portabil este accesibil tuturor, iar beneficiile pe care le aduce sunt mai mult decât semnificative în raport cu prețul. De cealaltă parte, există și purificatoarele de aer ce sunt integrate în aerul condiționat sau în sistemul de încălzire, purificând aerul din întreaga locuință, nu doar dintr-o încăpere. Bineînțeles, un astfel de sistem este mult mai costisitor decât un purificator portabil, însă poate aduce o îmbunătățire a calității vieții mai ales în cazul persoanelor care suferă de alergii severe sau de astm.

Putem face diferența și dintre purificatoarele de aer tradiționale care funcționează în mod automat și cele care au o conectivitate smart ce pot fi controlate de la distanță, cu ajutorul unui smartphone sau o tabletă. Acestea din urmă sunt mult mai performante având și un preț pe măsură.

Care sunt efectele unui purificator de aer asupra sănătății noastre?

S-a tot vorbit în ultimul timp despre beneficiile reale asupra sănătății noastre ale unui purificator de aer. Iată care sunt cele mai importante:

Scade frecvența atacurilor de astm: în interiorul locuinței pot exista mulți declanșatori ai crizelor de astm: de la praf, până la diverse particule ce provin din produsele de curățat pentru uz casnic, produse cosmetice sau cele pe bază de vopsea. Un astfel de purificator, dacă este ales corespunzător, poate îndepărta cu succes acești declanșatori, diminuând frecvența crizelor de astm. Într-o astfel de situație, purificatorul de aer nu mai este doar un moft, ci o necesitate.

Elimină alergenii: praful sau polenul nu reprezintă doar declanșatori ai astmului, ci și ai alergiilor. Dacă elimini din locuința ta potențialii alergeni, te vei bucura de un mediu mai sănătos și vei uita de alergiile care îți cauzau probleme.

Reține mirosul de tutun și previne anumite probleme de sănătate: Nu mai este un secret faptul că fumatul pasiv sau inhalarea fumului de țigară poate duce la dezvoltarea anumitor afecțiuni pulmonare. Purificatoarele de aer ce funcționează cu ajutorul unui filtru HEPA sau carbon activat ajută la eliminarea fumului de țigară din aer și la păstrarea stării de sănătate.

Reține gazul de radon: numeroase studii au arătat faptul că anumite gaze, cum ar fi și radonul, pot duce la apariția cancerului pulmonar. Gazul de radon poate fi găsit și în locuințe deoarece poate intra prin diferite fisuri ale podelelor/pereților sau prin golurile din jurul conductelor sau firelor electrice. Un purificator de aer poate ajuta la eliminarea gazului de radon din locuința ta. Desigur, nu este cazul să ne panicăm deoarece gazul trebuie să se regăsească într-o cantitate destul de mare pentru a avea un efect negativ asupra sănătății.

Reduce nivelul de dioxid de carbon din locuință: în momentul în care cantitatea de dioxid de carbon din locuință este prea ridicată, te poți confrunta cu dureri de cap, amețeli, stări de greață sau somnolență. Un purificator de aer cu filtru HEPA te ajută să reduci nivelul de dioxid de carbon și să scapi de astfel de probleme.

Îmbunătățește nivelul de spirit: probabil ai observat că atunci când inspiri aer curat, nivelul tău de spirit și dispoziția se îmbunătățește semnificativ. Purificatoarele cu ionizare ajută mult în acest sens, crescându-ți buna dispoziție și ferindu-te de episoade de tristețe sau chiar depresie.

Reduce stresul: s-a dovedit faptul că poluanții din aer au un efect negativ asupra stării de relaxare și a nivelului de cortizol din organism. Purificarea aerului ajută la înlăturarea stresului și la creșterea productivității, ajutându-te în același timp să te relaxezi.

La ce să nu ne așteptăm de la un purificator de aer?

Este adevărat că un purificator de aer te ajută să ai un mediu mai sănătos în interiorul locuinței tale și să ai o stare de sănătate mai bună, însă un purificator de aer nu va face minuni, nu va crea oxigen și nici nu va vindeca gripe sau răceli. Multe persoane trăiesc cu impresia că un astfel de dispozitiv ajută la distribuirea oxigenului într-un spațiu, lucru total neadevărat. Purificatorul de aer, în funcție de filtrele pe care le folosește în procesul său de funcționare, nu face altceva decât să curețe aerul de microbi, bacterii, praf, alergeni și diverse mirosuri cum ar fi cel de mâncare gătită sau fumul de țigară. În momentul în care îți cumperi un purificator de aer, nu ar trebui să te aștepți la creșterea cantității de oxigen din încăperea în care îl folosești pentru că acest lucru nu se va întâmpla.

Un alt mit care circulă atunci când vine vorba de purificatorul de aer este faptul că are capacitatea de a vindeca gripe și răceli. Acest lucru este parțial adevărat pentru că un astfel de dispozitiv cu ionizare ajută la reținerea germenilor și a virușilor și la prevenirea anumitor probleme de sănătate, însă un purificator de aer nu reprezintă soluția pentru tratarea gripelor și a răcelilor. După cum am amintit deja, purificatorul de aer este cel mai bun prieten în prevenirea unor afecțiuni și în menținerea unei stări de sănătate optime.

Cum alegi un purificator de aer?

Există o varietate destul de mare de purificatoare de aer pe piață și este important să îl alegi pe cel care se potrivește cel mai bine nevoilor tale. De altfel, aceasta este și una dintre regulile esențiale atunci când ești în căutarea unui purificator de aer: cunoaște-ți nevoile înainte de a căuta cel mai bun preț! Vrei să scapi de particulele de praf și de alergeni sau de mirosurile neplăcute dintr-un anumit spațiu? – în funcție de această întrebare vei alege tipul de filtru cu care funcționează purificatorul de aer. Mai mult decât atât, trebuie să iei în considerare și alte criterii precum mărimea, greutatea, nivelul zgomotului, capacitatea sau alte caracteristici suplimentare care pot face purificatorul mai eficient sau mai ușor de controlat (indicatori în timp real ce atestă calitatea aerului, indicatori de schimbare a filtrului, conectivitate smart etc.).

Nu uita că un purificator de aer are nevoie de o întreținere corespunzătoare, iar acest lucru înseamnă și costuri de întreținere, mai exact cu schimbarea regulată a filtrelor (filtrele HEPA de calitate superioară pot fi schimbate și o dată la cinci ani, filtrele de carbon activat se recomandă a fi schimbate o dată la șase luni, iar pre-filtrele o dată la trei luni). Ia și acest lucru în considerare atunci când alegi un purificator de aer pentru locuința ta pentru a vedea exact care sunt costurile extra, în afară de prețul de achiziție.

După ce ai redus numărul de opțiuni, poți lua ca criteriu de departajare prețul sau recomandări ale persoanelor care deja l-au folosit, pentru a lua cea mai bună decizie.

Concluzii

Un purificator de aer te poate ajuta să menții un mediu sănătos în interiorul casei tale și poate fi util mai ales în cazul persoanelor care se confruntă cu probleme precum astmul sau alergiile le praf sau la polen. Dacă este ales cum trebuie, un purificator de aer te ajută să scapi și de germeni, bacterii și viruși, dar și de poluanții care intră din mediul exterior în cel interior într-un timp foarte scurt. S-a demonstrat faptul că poluanții se găsesc într-o concentrație chiar și de cinci ori mai mare în interiorul locuinței, decât în mediul exterior. Iar acest lucru ne face să privim purificatorul de aer ca pe o necesitate, nu ca pe un moft. Data viitoare când te confrunți cu dificultăți de respirație, dureri de cap sau iritații la nivelul gâtului sau nasului, gândește-te că poate aerul din interiorul locuinței tale nu este tocmai cel mai curat și în loc să dai fuga la farmacie, poți începe să cauți un purificator de aer care să corespundă necesităților tale. Cu siguranță vei observa beneficiile sale încă de la prima folosire. Tot ce trebuie să faci este să îl întreții corespunzător și să îl ții în starea sa de funcționare 24/7 pentru a obține cele mai bune rezultate!

Resurse:

https://www.goodhousekeeping.com/appliances/air-purifier-reviews/a25252001/do-air-purifiers-work/

https://factorypure.com/pages/do-air-purifiers-work

https://www.forhealthyair.com/air-purifiers-waste-money/

https://www.consumerreports.org/cro/air-purifiers/buying-guide/index.htm

https://www.sylvane.com/air-purifier-buying-tips.html

https://www.jenreviews.com/air-purifier/

Top Tips for Choosing and Using an Air Purifier

The Pros and Cons of the 7 Different Types of Air Purifiers

13 Types of Air Purifiers for Your Home

Te-ar putea interesa

Cele mai citite articole