Reamenajarea moderna a unui apartament de 44 metri patrati

Cand ai de amenajat un spatiu mic, prioritatile sunt directionate catre obtinerea unei functionalitati sporite astfel incat, fiecare incapere in parte sa poata fi optim folosita. Acelasi lucru l-au avut in minte si arhitectii de la Architektownia din Polonia atunci cand au pornit la renovarea acestui apartament de 2 camere.

Deschide Galeria

Suprafata apartamentului de 44 metri patrati nu este una tocmai prietenoasa. Cu o bucatarie de doar 4 metri patrati si o baie de 3 metri patrati, amenajarea s-a dovedit o provocare.

In planul initial, bucataria era o incapere de sine statatoare, detaliu care fragmenta spatiul si asa mic. Pentru a optimiza circulatiile, arhitectii au propus o deschidere spre living, astfel ca acum bucataria se afla in plan deschis cu camera de zi, separata fiind doar de un blat tip bar folosit si pentru a lua gustari rapide.

Aceasta reconfigurare a adus mai multa coerenta amenajarii, marind practic zona de zi. Impreuna cu holul si bucataria, livingul masoara acum 29 de metri patrati. Spatiul pare mai aerisit, mai luminos gratie solutiilor cu spoturi, care asigura un iluminat uniform.

Pentru ca inainte de renovare, nu exista un loc de luat masa propriu-zis, una din cerintele beneficiarilor a fost de a integra o astfel de zona in actuala amenajare pentru a se putea bucura de mese luate impreuna cu cei dragi.

Restul camerei pastreaza o linie minimalista, cu o canapea coltar si corpuri de mobilier ce nu se sprijina pe pardoseala. Pentru o camera mica acest truc ajuta spatiul sa respire, podeaua fiind eliberata. Corpurile superioare sunt folosite pe post de biblioteca, iar cele inferioare pe post de consola, ca suport pentru televizor. Suprafetele lucioase precum sticla (vezi corpurile de iluminat, masuta de cafea sau chiar oglinzile de pe usile dulapului din hol) reflecta lumina si lasa impresia de spatialitate.

Motivul zigzagului se repeta in amenajare atat in living cat si in zona bucatariei si chiar a dormitorului. Este o metoda simpla de a distrage atentia de la dimensiunile spatiului si in acelasi timp de a crea coerenta la nivelul amenajarii. In cazul acestui apartament, efectul este unul dinamic, iar imprimeul nu perturba decorul, fiind folosit un bej placut.

Dormitorul are putin peste 11 metri patrati, dar suficient cat sa ofere loc pentru odihna si spatiu pentru depozitare. Corpurile suspendate atat pe perete in partea superioara cat si langa fereastra preiau locul unei clasice comode ce ar fi ocupat mai mult spatiu decat o fac cele 2 tipuri de dulapuri. In plus, nu exista nici noptiere in sensul clasic, tablia patului preluand rolul lor printr-o nisa ingusta creata in spatele ei. Albul alaturi de nuantele neutre de gri si bej reusesc sa pastreze spatiul luminos si aerisit. De altfel, accentele de gri le vom gasi si in living, bucatarie sau baie oferind un aer contemporan, elegant intregii amenajari.

Te-ar putea interesa

Cele mai citite articole