Unele povesti au nevoie de timp pentru a fi spuse. Cu fiecare emotie si calatorie, cu fiecare obiect colectionat sau creat, ele prind contur si, la un moment dat, cand intalnesc artizanul potrivit, aleg sa se astearna cuminti in amenajari bine randuite.

Sa tot fie vreo doi ani de cand Cristina Bordoiu a primit o cerere mai neobisnuita de la un cuplu: sa-si puna amprenta asupra amenajarii casei lor. A fost destul de intrigata de cerinta lor, dar a acceptat simtind ca ceea ce va urma isi va lasa amprenta chiar si asupra ei. Uneori, alegi cu inima si stii ca va fi bine.

Au inceput sa se cunoasca si asa a aflat ca exista o casa amenajata de vreo 10 ani, iar ei, proprietarii, au simtit ca e timpul pentru o schimbare de atmosfera. Au apelat la Cristina, dorind o amenajare actuala, dar in care sa integreze si o parte din obiectele atat de dragi lor.

Lucrarile de reamenajare s-au concentrat pe parterul casei si s-au desfasurat in doua etape. S-a inceput cu baia si camera de zi, iar dupa un an s-a continuat cu bucataria si holul de la intrare. S-a lucrat cu calm si bucurie chiar si in momentele mai dificile ale proiectului, ne marturiseste Cristina.

Conceptul pe care l-a gandit a exploatat pasiunea comuna a ei si a beneficiarilor pentru materiale naturale, bricolaj si handmade, unele din obiecte fiind pastrate intocmai, iar altele reinventate. Noul interior avea sa fie unul dinamic, in care nu te plictisesti nicio clipa si in care zambesti oriunde te-ai intoarce pentru ca fiecare lucru trezeste o amintire.

Sa luam pe rand fiecare etapa si transformarile aferente.

Pentru camera de zi, Cristina s-a concentrat sa reorganizeze spatiul astfel incat sa fie mai luminos si mai aerisit, cu circulatii fluide. Initial, piesele existente ofereau o senzatie de sufocare, de aceea au renuntat la o mare parte din ele. A pastrat doar cateva piese pe care le-a reconditionat: canapelele si fotoliul retapitate cu ajutorul tapiterului Dan Chira, masuta de cafea din lemn masiv, vopsita in alb si masa cu scaunele carora le-a revopsit doar picioarele pentru a se integra si ele in noul peisaj al camerei.

Restul corpurilor de mobilier au fost schitate de Cristina si apoi executate la comanda pe plan local. Pentru decor a fost ales un covor cu motive etnice de la Rugvista; aceleasi motive se regasesc si in abajurul lampadarului vintage pictate de Ioana de la Tourmaline Boutique. Apoi a urmat partea cu sortarea decoratiunilor din vechea amenajare si cu crearea de noi obiecte lucrate chiar de ei, cum ar fi suporturile pentru decoratiuni si poze din butuci.

Urmatoarea zona reamenajata a fost baia. Aici gresia si faianta au fost pastrate, iar cabina de dus eliminata. In locul ei, s-a instalat un dus tip walk-in, cu paravan de sticla si o pardoseala din mozaic de piatra de rau. Si aici, Cristina impreuna cu proprietarii au bricolat cateva obiecte cum ar fi suportul de prosoape, rama oglinzii sau corpul de iluminat.

Cea de-a doua etapa a reamenajarii a continuat cu bucataria. Pentru ca spatiul a permis, Cristina a regandit aceasta zona in forma de U, cu un blat generos si cu spatii special create pentru toate electrocasnicele, fie ele mai mari sau mai mici. Ca un element surpriza, a integrat un corp mobil cu blat propriu care se poate muta in functie de nevoi, dar si un mic loc de luat masa in dreptul ferestrei. Intreaga mobila de bucatarie a fost executata si ea pe comanda.  In ceea ce priveste finisajele, si aici s-a pastrat gresia, adaugand placi de faianta decorative de la Hornbach (vezi zona de gatit).

Pentru decorul bucatariei, Cristina a mai propus un proiect de bricolaj, de data aceasta la nivelul corpurilor de iluminat. Au cautat cescute vechi, le-au gaurit, au luat toate cele necesare si impreuna cu un electrician au imbinat toate piesele pentru a putea fi montate.

In paralel au mers si lucrarile la nivelul holului. A fost gandit ca o prelungire a camerei de zi, un spatiu care sa binedispuna de fiecare data cand familia pleaca sau revine acasa. In acelasi timp, Cristina a pastrat si o latura functionala, asigurand suficiente spatii de depozitare. Avem astfel un dulap pentru haine voluminoase, cu oglinzi pe usi, precum si un cuier cu bancheta. Nici aici nu ne lipsesc obiectele care au primit o noua viata: precum o valiza veche vopsita si transformata intr-un mic spatiu de depozitare pentru papucii de casa sau ceasul de perete din lemn revopsit.

Iata-ne la final, unde Cristina rezuma minunat experienta traita in casa cu povesti: a fost o bucurie, o provocare si un privilegiu pentru mine sa lucrez la proiectul acesta. Mai mult decat proiectul in sine, m-a bucurat modul in care l-am dus la bun sfarsit, impreuna, ca o echipa, proprietarii, eu, mesterii. In fond, dincolo de pereti, mobila si design, locuintele sunt despre oameni, vietile si povestile lor.

Daca ti-a placut articolul nostru, atunci iti vor placea si recomandarile noastre pentru mobilier!
comentează sau vezi comentarii


Newsletter

Ramai la curent cu noutatile de pe Povestea Casei!