Cifra 3 are o simbolistica in aproape toate domeniile la care ne putem gandi. De la domeniul literaturii pana la semnificatii religioase, iata ca si in decor exista un astfel de principiu care ne poate sprijini in amenajarea casei. Acesta se numeste regula lui 3 si poate servi drept ghidaj atunci cand ne dorim un nou decor intr-o camera. Care ar fi rolul unui astfel de concept si cum functioneaza?
Atat informatiile cat si obiectele care se regasesc intr-o astfel de structura numerica sunt interesante, memorabile si ies in evidenta mai mult decat o pot face alte combinatii numerice.
Primul aspect de luat in considerare este cel functional. Aranjarea pieselor intr-o structura de trei sprijina vizual aranjarea intr-o camera, cum ar fi de exemplu, o canapea cu doua fotolii intr-un living. Este o modalitate de a aduce un plus de interes sau de a crea un centru focal in respectiva incapere, oferindu-i armonie vizuala.
In al doilea rand, regula lui 3 sprijina estetica unui spatiu. Atunci cand va doriti un upgrade in decor, ganditi-va la ce elemente puteti aduce impreuna pentru a sparge monotonia si a atrage atentia intr-un mod discret dar placut si armonios. Porniti de la cele mai simple idei: trei vaze asezate impreuna sau orice alte obiecte decorative care formand un grup de trei, vor scoate din banalitate orice zona a casei. Insa, obiectele pot fi diferite din punct de vedere al formei si al rolului lor in decor, ajungand chiar si la piese de mobilier.
Iata cateva posibilitati de amenajare: intr-un grup de trei pot fi expuse obiectele de arta cum ar fi tablourile (trei tablouri asezate simetric pe un perete ofera echilibru si interes zonei respective). Trei accesorii decorative de diferite inaltimi care pot fi aranjate pe o masuta de cafea sau noptiera – o lampa, un ceas si o planta in ghiveci. Un scaun, o comoda si un tablou, toate avand diferite inaltimi pot decora cu succes o sectiune din living sau un fotoliu alaturi de o masuta laterala si un tablou pe perete, iata, din nou, un exemplu de varianta care poate fi explorata intr-o amenajare.
Regula lui 3 poate fi aplicata si in cazul culorilor. O singura culoare este monotona, insa 3 ofera complexitate, fiind recomandata o imbinare de tonuri si nuante. Chiar si monocromatismul functioneaza in acest caz.
Desi regula lui 3 poate suna usor agresiv, de multe ori, aceasta forma de aranjare a lucrurilor vine intr-o forma naturala, instinctiva. Important este sa nu exageram, ci doar sa ne folosim de ea pentru a aduce coerenta si echilibrul spatiului pe care il amenajam.