V-ati mutat in casa noua de curand. Totul este la locul lui. Canapeaua este in living si va asteapta sa va odihniti la televizor. Scaunele colorate din jurul mesei de dining sunt nerabdatoare sa va sustina la prima dumneavoastra cina in noul camin, in dormitor pe pat este plin de pernute mici si confortabile. Totul este luna si arata exact cum va doreati.
Dar parca ceva lipseste. Ati uitat de tablouri, de postere, de fotografii, de stickere, iar peretii sunt golasi. Si arhitectul a plecat deja si nu vreti sa il sunati pentru atata lucru. Nu puneti mana pe telefon pentru ca, e adevarat, este ceva ce puteti face si singuri cu ajutorul catorva sfaturi.
Daca amplasati tablouri sau fotografii sau stickere de perete deasupra unei piese de mobilier aveti grija ca acestea sa nu fie mai late decat mobila deasupra careia stau. De asemenea, tabloul sau grupul de fotografii trebuie sa fie amplasat la o distanta de 20-25 de centimetri de marginea superioara a mobilei.
Inaltimea la care agati tablouri sau fotografii sau realizezi o pictura pe perete difera de la camera la camera. Unii experti spun ca ar trebui sa agatati tablourile cu 8-10cm mai jos decat inaltimea la care te-ai astepta sa fie. In plus, intr-un dining, unde oamenii vor sta asezati majoritatea timpului, tablourile ar trebui sa fie agatate la 12-14 cm deasupra marginii spatarelor scaunelor. In hol oamenii stau in picioare asa ca, urmarind regula ca totul trebuie pus la nivelul ochilor, tablourile trebuie amplasate la o inaltime de 160-165 cm.
Grupati fotografii sau tablouri de dimensiuni reduse pentru a realiza o instalatie. Grupurile cu numar impar de obiecte au rol de punct focal in amenajare, in timp ce instalatiile cu numar par de obiecte echilibreaza un decor inegal. Aveti grija sa nu montati obiectele prea aproape unul de celalalt pentru ca isi pierd din individualitate, iar daca sunt prea distantate le va lipsi unitatea.
Cand realizati un grup de tablouri sau fotografii sau postere va trebui sa va decideti care este modul de organizare al instalatiei. Puteti opta pentru o aliniere pe orizontala in care reperul este marginea superioara a tablourilor sau unul in care este cea inferioara. Daca aveti un grup de opt obiecte de exemplu, puteti opta pentru o aliniere alternata: patru dintre ele vor fi aliniate la marginea superioara, iar celelalte la marginea inferioara. Puteti opta si pentru o instalatie tip mozaic, insa acestea sunt mai complexe si trebuie sa tineti cont de forma ramelor fotrografiilor sau tablourilor, de culorile folosite la interiorul lor si de forma finala pe care o doriti pe perete. Este bine chiar si intr-o amenajare mozaic sa alegeti o axa centrala diagonala, verticala sau orizontala. Sa aveti atentie cand va alegeti sa amenajati pe axa digonala, sa nu depasiti latimile pieselor de mobilier.
Exista si o alta forma de dispunere, cea de tip galerie, insa pentru aceasta aveti nevoie de tablouri de dimensiuni egale pe care sa le dispuneti pe toti peretii incaperii in pozitii paralele si la aceeasi inaltime.
Articol publicat in editia print din 8 octombrie 2014 a Ghidului Casei