Cerintele pe care artitechii le-au primit in legatura cu renovarea acestei locuinte de doar 21 de metri patrati din Berlin au fost: optimizarea eficienta a spatiului si creare unor multiple spatii de stocare. Rezultatele pe care le putem vedea in fotografii sunt de-a dreptul uimitoare: o incapre luminoasa de doar 21 de metri patrati in care au fost incluse o baie, o zona de living, un dormitor si o bucatarie.
Initial acest spatiu era impartit in doua mici camarute, una dintre ele fiind probabil o bucatarie iar cealalta un mic dormitor. Baia comuna fiind situata la un etaj mai jos.
Arhitectii au trebuit sa reconfgureze planul acestui spatiu disproportionat si sa-l adapteze vremurilor moderne in care proprietarul are nevoie de o anumita autonomie, iar crearea unei bai in acesta locuinta era absolut necesara.
Asadar clientul apartamentului recent renovat trebuia sa beneficieze de mai multe zone bine proportionate si confortabile: o zona de dormit, o zona restransa de living, o bucatarie mica dar complet echipata, o multime de solutii de stocare si alte facilitati moderne, o baie compacta cu dus, 0 chiuveta mare si un WC.
Solutia ingenioasa pentru a putea integra in acest spatiu si o baie a fost crearea unui cub deasupra caruia sa se poate amenaja si un loc pentru dormit.
Structura inovativa a acestei baie de doi metri patrati a fost elementul cheie al proiectarii, deoarece cele mai multe dinte elementele fuctionale sunt anexate baii: sus un dormitor mic de tip mezanin cu un luminator; iar pe peretii baii au fost atasate dulapuri de bucatarie, sistemul de ventilatie al baii, accesorii sanitare ascunse, solutiile de depozitare pentru living , o nisa de intrare si o usa glisanta petru baie.
Elementele noi au fost proiectate sa se integreze perfect in interiorul cadrului original al camerei fara sa atinga fatada exterioara sau plafonul. Aceste lucru ofera o aumita continuitatea spatiala a suprafetelor si un design neconventional.
Pervazul ferestrei a fost extins usor pentru a deveni un birou de lucru cu o vedere spre curtea interioare a cladirii, iar in bucatarie, celalalt pervaz al ferestrei devine un raft util pe care se pot pune ghivece cu plante.