Bucurestiul are un fel unic de a te cuceri daca ii oferi aceasta sansa. Fiecare colt prin care treci ascunde o poveste a unui oras dispus sa te surprinda cu o cladire interbelica ascunsa sub iedera verde sau o gradina pierduta in spatele blocurilor inalte.
Atunci cand oamenii pretuiesc spatiul pe care il locuiesc, lucruri frumoase iau nastere. In spiritul acestui oras atat de eclectic in infatisarea sa, vorbim astazi despre amenajarea pe care arhitectul Alexandru Bucur a gandit-o pentru un apartament dintr-un imobil cu iz interbelic din anii 1940, o cladire de patrimoniu cu o minunata panorama spre parcul Cismigiu.
Tinand cont de arhitectura imobilului si vecinatatea parcului, s-a dorit ca si amenajarea sa reflecte din caracterul special al locului si sa contina doar produse romanesti. Zis si facut. Misiunea lui Alexandru insa a fost una complexa pentru ca apartamentul a avut nevoie de o renovare totala, finisajele fiind invechite. De exemplu, tamplaria de la ferestre a fost inlocuita tot cu tamplarie din lemn cu jaluzele, tinandu-se cont de arhitectura fatadei, iar peretii micului balcon din dreptul camerei de zi au fost revopsiti pentru a-i aduce cat mai aproape de aspectul initial al cladirii. S-a pastrat si mozaicul original, panoul despartitor fiind refacut (s-a folosit sticla si un model de fier forjat) tot in spiritul stilului in care s-a conturat intreaga amenajare.
Apartamentul de 2 camere are o suprafata de 50 metri patrati. Holul de la intrare a fost unit cu bucataria (prin eliminarea usii) pentru a largi spatiul si a aduce mai multa lumina naturala in interiorul casei. Baia a fost regandita astfel incat accesul sa se faca din holul casei.
In spiritul stilului art nouveau, amenajarea face un salt peste timp si de la sticla si fier forjat cu ornamente specifice (realizate pe comanda), ajungem la caramida aparenta (produsa manual la Sighisoara) ce ajuta la conturarea unor zone de accent atat in camera de zi cat si in dormitor.
Si restul finisajelor sau decoratiuni poarta semnatura romaneasca: parchet de stejar masiv, asezat in sah de la Parchet pe viata, corpurile de iluminat de la Klausen, producator din Cluj, covoarele de Cisnadie sau tablourile pictorilor romani Constantin Piliuta si Vasile Grigore.
Un plus de caracter al amenajarii vine de la “elementul absurd” din living – acel scaun alb care pare sa iasa din perete. Este un fel de a intampina oaspetii in camera de zi, si, in acelasi timp, o piesa-statement care repozitioneaza contemporanul in amenajare.
Pentru baie s-a folosit un model de placi ceramice inspirate de stilul artistului Hundertwasser. De productie romaneasca este si cada, personalizata astfel incat sa se potriveasca cu restul culorilor din baie si sa urmeze linia designului intalnit in celelalte camere.
La o viitoare plimbare prin Cismigiu, cauta imobilul cu fatada marcata de coloane cu capitel si aminteste-ti de aceasta amenajare!