Roata culorilor este un instrument deseori folosit in designul interior pentru a putea intelege si alege culorile in functie de felul in care se armonizeaza. Inventia lui Isaac Newton, din 1666, roata culorilor este mai actuala ca oricand fiind o unealta de baza in intelegerea culorilor.
Daca te afli in plin proces de renovare si esti in impas privind alegerea nuantelor potrivite, roata culorilor in varianta ei simplificata (o vei regasi in galeria foto) te va ajuta sa-ti faci o idee generala despre cum sa folosesti culorile. Iata cateva detalii edificatoare in randurile ce urmeaza.
In roata culorilor exista 3 tipuri de culori. Astfel, cele primare sau de baza sunt rosu, galben si albastru. Avem apoi culorile secundare: portocaliu, verde si violet, obtinute prin combinarea a doua culori primare. Culorile tertiare completeaza cercul fiind obtinute prin combinarea unei nuante primare cu una secundara.
In completarea acestor trei tipuri amintite, vom mentiona si despre culorile complementare. Se numesc complementare culorile care se gasesc diametral opus pe cerc, cum ar fi rosul si verdele. Ca regula generala, acest tip de culori fac casa buna impreuna, insa contrastul dintre ele este puternic, putand crea disconfort vizual. Portocaliul si albastrul sunt si ele complementare. Folosite in decor, puteti spune ca ati folosit o schema complementara.
Exista, de asemenea si culori analog sau culori vecine, acestea fiind cele care se gasesc una langa alta in roata culorilor. Galben-portocaliu, portocaliu si rosu-portocaliu este o schema cromatica tip analog. La fel si galben, galben-verde si verde.
Triadele de culori se refera la utilizarea a trei culori egal departate pe cerc. Acestea pot fi din oricare categorie, primara, secundara sau tertiara. Ca sugestie, puteti combina o culoare puternica cu doua nuante mai blande pentru a pastra un echilibru in amenajare.
Monocromatismul este si el un termen folosit deseori in design. O schema monocromatica se refera la o singura culoare care exploreaza tente si tonuri, adica variante mai deschise respectiv mai inchise ale aceleasi culori.
Acum puteti alege culorile pentru amenajarea livingului si a dormitorului, nu-i asa? Tineti minte ca acestea sunt cateva indicatii si recomandari pe baza carora puteti construi decorul de vis la care visati.