Ambalajul unui buchet de flori reprezinta un element deosebit de important. Acesta trebuie sa puna in valoarea intreg aranjamentul, in unele cazuri sa fie discret, iar alteori sa aiba un rol de protectie. Folosind anumite culori si modele putem imbunatati aspectul general al buchetului. De asemenea, un ambalaj poate avea si rolul de protectie, mai ales in perioada rece a anului. Poate intregi in mod armonios compozitia florala, daca este corect asortat si integrat.
Mai multe detalii despre aranjamentele florale si noile tendinte in acest domeniu ne ofera Marga Baltaretu, designer la atelierul floral Margot.
"Florile reprezinta un motiv de bucurie si cand le oferim si cand le primim. In cazul in care daruim un buchet de flori vrem sa ne exprimam niste sentimente – de recunostinta, iubire, prietenie – fata de o anumita persoana. Odata alese sortimentele de flori ne vom concentra apoi asupra compozitiei buchetului. Cred in frumusetea simpla a florilor si de multe ori acestea nu au nevoie de nimic in plus pentru a fi o mica opera de arta."
Ambalajul aduce un plus de valoare compozitiei sau ajuta la conturarea stilului aranjamentului
„Atunci cand ne dorim sa imbracam florile intr-un ambalaj trebuie sa avem grija ca acesta sa le completeze intr-un mod placut. Vorbim aici despre a potrivi diversele tipuri de ambalaj cu florile din compozitie, cu texturile, culorile, formele lor. Ambalajul este important in masura in care aduce un plus de valoare compozitiei sau ajuta la conturarea stilului lucrarii. De multe ori o simpla panglica este tot ceea ce trebuie pentru a desavarsi un buchet.
In privinta ambalajului, variantele sunt foarte numeroase si limita este data doar de imaginatie.
Celofanul si hartia sunt materiale foarte folosite la noi, in florariile traditionale. In ultimii ani este folosita plasa din iuta, fizelina, organza.
Multe ateliere florale si floristi nu mai folosesc aceste materiale, ci realizeaza buchete imbracate in foliaj – frunze verzi mari, care ofera un aspect mai natural si elegant buchetului. O simpla panglica cu funda este de ajuns pentru a completa un astfel de buchet.”
Noile tendinte in aranjarea buchetelor: sarma imbracata in materiale vegetale
"O alta varianta intrata de putin timp pe piata o reprezinta structurile pentru buchete realizate din sarma imbracata in diverse materiale vegetale – crengute, paie, muschi.
Prefer buchetele simple, realizate doar din flori si material vegetal, completat de o panglica asortata cu florile din compozitie."
Ambalaj din hartie veche de ziar
"Hartia veche de ziar este intr-adevar o moda, care dureaza de cativa ani. Este un ambalaj care se potriveste cu anumite compozitii florale, atunci cand dorim sa oferim un buchet retro chic, de exemplu.
Totusi, aceeasi hartie veche de ziar poate fi folosita si pentru realizarea unor lucrari florale sau non-florale, folosite pentru a decora locuinta sau chiar locul de munca. Va propun o coronita din conuri de hartie, care poate fi personalizata in functie de anotimp."
Aranjamente florale in vase din lemn, portelan, ceramica
"Florile pot fi oferite nu doar in buchete, ci si sub forma de aranjamente florale – in vase din lemn, portelan, ceramica, sub forma de coronite, tablou floral sau cutie de cadou plina cu flori.
In general, tendintele de anul acesta merg spre culorile puternice. Daca pana anii trecuti culorile pastel au fost preferate, acum culorile sunt vibrante, indraznete, pline. Culorile inchise sunt de asemenea in atentie – albastru inchis, burgund.
Stilul informal este in tendinte. Combinatiile nu mai respecta tipare bine trasate, ci floristul este liber sa creeze. Orice este permis, atata timp cat rezultatul incanta.
Florile sezonului sunt completate de o gama bogata de foliaj, care ajuta la conturarea unor compozitii originale, cu aspect salbatic, informal."