Rozmarinul – o planta aromata pentru delicii culinare

Planta endemica din zona Marii Mediterane, rozmarinul este un simbol al puritatii si fidelitatii, folosit in zilele noastre chiar si pentru decoratiuni. Denumirea latina inseamna “roua marii” care se refera la locul de origine, la litoral.

Deschide Galeria

Rozmarinul este o planta perena, un semiarbust care formeaza o tufa deasa, cu crestere lenta care ajunge la inaltimea 0,5- 1,5 cm. frunzele inguste, pieloase emana un parfum placut la simpla atingere. Florile de un albastru deschis infloresc din mai pana in iulie. 

Rezistent la seceta, rozmarinul este o planta cu cerinte mari fata de caldura. La noi in tara rezista peste iarna doar in locuri protejate cu expunere insorita. Daca solul se acopera in timpul iernii cu ramuri de brad, avem sanse mai mari sa reziste pana in primavara. In cazul in care se cultiva in ghiveci, este mai simplu: la sfarsitul toamnei se duce ghiveciul in interior, intr-o incapere luminoasa, unde se tine peste iarna la temperatura de 10 grade. In gradina, rozmarinul prefera un loc insorit, ferit de vant. 

Metoda cea mai simpla pentru infiintarea culturii este prin plantarea rasadurilor cumparate din magazinele de specialitate. Plantarea se face in luna mai. Planta robusta, perena, rozmarinul este foarte decorativ si daca se planteaza solitar. Este bine de stiut ca rozmarinul este sensibil la stagnarea apei, de aceea se va uda moderat. Iarna se uda foarte putin. Nu este nevoie sa i se administreze ingrasaminte. In cazul in care se cultiva in ghiveci, se va transplanta o data la doi ani. Rozmarinul are o crestere lenta, de aceea lastarii se vor scurta moderat. 

[image image-id=”18789″ height=”400″ width=”400″ image-title=”w”]

Cu frunze proaspete sau uscate de rozmarin se condimenteaza fripturile, carnea de vanat sau peste, sosurile si ciorbele. Se foloseste cu grija, deoarece estompeaza celelalte gusturi. Acidul de rozmarin din frunzele sale are efect antiinflamator, astfel ca, utilizat in bai terapeutice, trateaza problemele reumatice. Uleiul esential de rozmarin adaugat la apa de baie scade durerile provocate de contractiile musculare. 

Rozmarinul este parte componenta a amestecurilor de ceai, deoarece are efect diuretic si stimulator al poftei de mancare. Intern se va utiliza doar cu masura. 

Articol publicat in cartea Gradina de mirodenii, Editura Casa

Te-ar putea interesa

Cele mai citite articole