Salvia, o planta cu multiple beneficii pentru sanatate

Salvia este foarte raspandita in zona Marii Negre si in Europa de Sud. In antichitate, frunzele de salvie erau folosite pentru conservare. Este un arbust peren, care ajunge la inaltimea de 50-80 de cm. Tulpina este dreptunghiulara, iar frunzele, de un verde-cenusiu, sunt acoperite de peri albi. Florile de salvie infloresc de la sfarsitul lunii mai pana in iulie.

Deschide Galeria

Salvia este o planta cu cerinte mari fata de caldura, fiind rezistenta la seceta. Doar la inceputul perioadei de vegetatie are nevoie de mai multa apa. Se poate cultiva cu succes pe aproape orice tip de sol. Ingheturile mai puternice ii pot provoca pierderi insemnate. Inainte de infiintarea culturii, se recomanda fertilizarea cu ingrasaminte organice.

Cultura de salvie se poate pastra aproximativ cinci-sase ani, dupa care tufele imbatranesc si nu mai sunt potrivite pentru recoltarea frunzelor. Cultura se infiinteaza prin semanare directa sau prin rasaduri. Se mai poate inmulti si prin despartirea tufei. Tinand cont de faptul ca salvia este o planta perena, semanatul la locul definitiv se va face la sfarsitul lunii octombrie sau inceputul lunii noiembrie. Primavara, in stadiul de 3-4 frunze, plantele se raresc la o distanta intre ele de 30-40 de cm.

Tinand cont de faptul ca salvia porneste greu in vegetatie, se recomanda inmultirea prin rasad. Criteriul de baza al acestei metode este ca solul sa aiba o temperatura de cel putin 10 grade in momentul plantarii rasadurilor. Lucrarile de ingrijire constau in primul rand in combaterea buruienilor prin sapat si plivit. Primavara se taie portiunile uscate; in cazul in care plantele au fost afectate de inghet, taierea va fi mai severa, lasand doar o portiune de 10 cm.

Frunzele se pot recolta doar din anul doi de cultura. Se taie lastarii tineri, de pe care se culeg apoi frunzele, care se vor usca intr-un loc aerisit, racoros.

Salvia se foloseste atat individual cat si combinata cu alte mirodenii pentru condimentarea preparatelor din carne, dar si pentru aromatizarea fursecurilor.

Aceasta planta are proprietati antiinflamatoare si reduce transpiratia, avand efect astringent si antibiotic. Ceaiul de salvie se foloseste la tratarea gingivitei si faringitei ca agent de clatire. In cazul hemoroizilor se recomanda la pregatirea bailor medicinale. Consumul ceaiului de salvie este interzis femeilor gravide. 

Articol publicat in cartea Gradina de mirodenii, Editura Casa

Te-ar putea interesa

Cele mai citite articole