Scurta calatorie in lumea fascinanta a prepararii cafelei

Suntem convinsi ca multi dintre cei care cititi acum acest articol savurati in acelasi timp si o cafea. Incontestabil, bautura aceasta minunata face parte din vietile sau, mai bine zis, din ritualul diminetilor noastre.

Deschide Galeria

La filtru, la ibric, espresso simplu sau cu lapte, fiecare din noi isi prepara diferit licoarea magica cu care infrunta o noua zi de munca. Cu fiecare metoda de preparare, produsul obtinut ne ofera o savoare unica care ne incanta papilele gustative.

In functie de felul cum alegi sa prepari cafeaua vei putea experimenta diferite arome si note extrase din boabe. De exemplu, cu cat bobul se prajeste mai mult si devine mai inchis la culoare, cu atat se evapora mai multa cafeina. In acelasi timp, obtinerea aromelor specifice din boabele verzi crude se poate realiza cu ajutorul diferitelor tehnici de prajire.

Cat despre metode de preparare, cea prin picurare iti este poate cea mai cunoscuta; se foloseste un filtru de cafea prin care apa fierbinte este turnata pe cafeaua macinata dintr-un filtru.

Cealalta metoda se numeste extractie si reprezinta cantitatea de cafea extrasa de apa in timpul prepararii. Extragerea optima depinde de o varietate de factori precum durata de preparare, temperatura si dimensiunea granulelor macinate. De aceea, si deosebirile de gust pe care le percepem. Am putea spune ca nicio ceasca de cafea nu este identica cu alta. Si o mica variatie de temperatura a apei sau 2-3 secunde in plus sau in minus pot determina variatii de gust, desi se foloseste acelasi tip de cafea. Daca iti amintesti ca ultima cafea bauta sa fi avut un gust amar, atunci acest lucru e posibil sa se fi intamplat de la o extractie in exces. Chiar si o prajire prea intensa ar putea determina o astfel de senzatie de amar.

Si pentru ca tot am pomenit de tipuri de cafea, cele mai comune sunt Arabica si Robusta. Dintre acestea doua, Arabica are ponderea cea mai mare, fiind cea mai consumata cafea. Originile ei difera, de la America Centrala si de Sud la Africa (Kenia, Etiopia) si chiar anumite zone ale Asiei. Creste la altitudini ridicate intre 600 si 2000 de metri deasupra nivelului marii si aceste variatii, precum si echilibrul dintre caldura si umezeala vor face ca Arabica din Kenia sa fie diferita de cea din Columbia. Boabele de cafea au cel putin 800 de arome care pot fi detectate de simturile noastre, asa ca o cafea corect preparata iti va da posibilitatea sa simti aceste diferente.

Pentru fanii si iubitorii de cafea, prepararea ei acasa poate fi un adevarat ritual, iar pasiunea poate merge pana la achizitionarea aparatelor profesionale precum cele de aici prin care sa obtina bautura preferata. Aventura boabelor de cafea este una fascinanta. Daca ti-am deschis apetitul si setea de cunoastere, poti afla aici mai multe lucruri interesante si utile. Data viitoare cand vei bea o cafea in oras vei sti mai multe informatii despre ceea ce urmeaza sa consumi.

Te-ar putea interesa

Cele mai citite articole