Seri de film UrbanEye la Zilele Arhitecturii din Cluj-Napoca

Traim intr-o lume care se afla intr-o continua miscare, iar omul trebuie sa se adapteze din mers la noile schimbari care apar. Din multitudinea de intrebari care domina timpurile moderne cine poate sa ne spuna la cate ceva despre importanta arhitecturii in viata de zi cu zi si despre adaptabilitatea omului la spatiul construit?! Nu este o intrebare retorica. De aceea va invitam la Cluj pentru a viziona cateva filme tematice care vor rula in cadrul evenimentului "Zilele Arhitecturii" – Building Roots in perioada 11-17 mai 2015.

Deschide Galeria

Evenimentul reprezinta o manifestare culturala care are ca scop ridicarea nivelului culturii profesionale a studentilor arhitecti, arhitectilor, respectiv pasionatilor de arhitectura, si face posibil ca arhitectura sa fie cunoscuta si de publicul larg precum cetatenii obisnuiti ai orasului sau alti oameni interesati de subiect. In intervalul 11-17 mai vor avea loc numeroase evenimente, iar programul exact in gasiti aici.

UrbanEye prezinta doua filme care abordeaza in moduri total diferite tema spatiului construit din perspectiva sustenabilitatii: Ruina, in regia lui Markus Lenz (Germania 2014) si Microtopia, in regia lui Jesper Wachtmeister (Suedia 2013).

Primul film spune povestea inradacinarii unei comunitati autogestionate in structura unui turn de birouri de 45 de etaje, neterminat datorita crizei economice de acum 20 de ani din Venezuela. Cel de-al doilea, prezintă o viziune micro asupra locuirii; simpli locuitori, artisti sau arhitecti inoveaza, experimenteaza, propun locuinte minimale instalate in spatii diverse, ciudate, frumoase.

Program Seri de film UrbanEye la Zilele Arhitecturii Cluj-Napoca 2015:

Miercuri, 13 mai, ora 21:00, Cinema ARTA (str. Universitatii nr.3)
Ruina | Markus Lenz | Germania | 2014 | 73 min
In Caracas, un turn de birouri cu 45 de etaje – o ruina moderna generata de colapsul economiei venezuelene abandonat – devine locuinta pentru 750 de familii, un slum dezvoltat pe verticala, un spatiu recuperat, un cartier autogestionat.

Vineri 15 mai, ora 21:00, ZA Hub (str. Stefan cel Mare nr. 18)
Microtopia | Jesper Wachtmeister | Suedia | 2013 | 52 min
Case mici, portabile ca reactie la traiul in spatii mari si stilul de viata al nomadului modern pentru care experienta unica, peisajul si atmosfera sunt poate mai importante ca dimensiunea, stabilitatea si permanenta unei locuinte.

Zilele Arhitecturii (ZA) este un eveniment organizat, intre 11 – 17 mai 2015, de Asociatia Studentilor Arhitecti din Cluj si face parte din programul Cluj-Napoca – Capitala Europeana a Tineretului 2015. Editia de anul acesta, cu titlul Building roots, propune 7 zile de evenimente culturale: proiecte ambitioase si inovative ale studenţilor arhitecti, conferinte si dezbateri, workshopuri si evenimente in strada, expozitii, concerte si petreceri in locatii inedite.

UrbanEye este o platforma de discutie care urmareste incitarea interesului publicului larg pentru oras si arhitectura, folosind filmul ca mediu pentru a crea legaturi dinspre arhitectura si urbanism care alte domenii. Cele două activitati principale ale proiectului sunt: Festivalul de Film UrbanEye conceput ca eveniment anual si Serile de film cu UrbanEye organizate pe parcursul anului, insotite de discutii, ca activitati conexe unor evenimente importante pe teme legate de arhitectura si oras, fiind, astfel, adusi impreuna oamenii preocupati de mediul în care traiesc.

Pentru mai multe informatii despre Zilele Arhitecturii de la Cluj si programul evenimentelor consultați site-ul www.zilelearhitecturii.ro si https://www.facebook.com/ZileleArhitecturii
 

Te-ar putea interesa

Cele mai citite articole