fbpx

Sfaturi pentru amenajarea bucatariei in functie de forma ei

Cele mai citite

Excelenta amenajare a unui apartament de doar 37 metri patrati

Un apartament mic nu se amenajeaza atat de usor...

Locuinta din Timisoara – stilul scandinav in 35 de metri patrati

In incercarea noastra de a gasi locuinte din Romania...

Amenajare functionala intr-un apartament de 3 camere din Bucuresti

Secretul unei amenajari reusite consta in realizarea profesionista a...

Casute eco-friendly – 19 modele

In ultima vreme produsele eco-friendly au devenit o adevarata...

Configuratia bucatariei este esentiala pentru buna functionare a acesteia (si pentru fericirea dumneavoastra). Alegerea unui tip depinde in primul rand de planul existent al incaperii, de activitatile desfasurate aici si de nevoile si obiceiurile utilizatorilor.

Deschide Galeria

Planificarea bucatariei porneste intotdeauna de la conceptul de triunghi de lucru (distantele dintre spatiul pentru gatit, cel pentru spalat si zona de pastrare a hranei). Denumirea de “triunghi de lucru” evolueaza astazi spre un concept de zona de lucru, deoarece bucatariile traditionale, ce servesc doar pentru pregatirea meselor, incep sa dispara, in favoarea bucatariilor multifunctionale, care gazduiesc mai multe activitati.

Exista trei configuratii principale de bucatarii: cea in forma de L, cea in forma de U si bucataria in linie, plus combinatii intre acestea. Devin tot mai populare bucatariile de tip open space, care pot folosi una dintre aceste configuratii sau variatiuni ale lor.

Atunci cand planificati bucataria, stabiliti de la bun inceput sa nu faceti nici un compromis la functionalitate.

Bucataria in forma de L

Este cea mai comuna configuratie. Necesita spatiu mai putin si ofera flexibilitate in punctele de lucru. Unul dintre beneficiile acestui tip de bucatarie este posibilitatea de amplasare a unei mese in spatiul central. In acest fel, puteti aduce familia aproape de zona unde este preparata masa, atunci cand unul din membrii familiei gateste. Bucataria in forma de L rezolva problema maximizarii spatiilor de pe colt, si se preteaza spatiilor de dimensiuni mici si medii. Este o configuratie versatila, ce permite fluidizarea activitatilor si eliminarea traficului inutil (miscarea se desfasoara in triunghiul format de cele doua laturi ale blatului).

Bucataria in forma de U

Este un design ce are trei pereti de dulapuri si corpuri. Al treilea perete poate fi reprezentat si de o insula pentru bucatarie, atunci cand spatiul permite. Folosirea acesteia reprezinta o compartimentare a spatiului care functioneaza eficient, fiindca permite fluidizarea miscarilor si lucrul in jurul insulei poate fi desfasurat de mai multe persoane.
Atunci cand sunt folositi trei pereti, trebuie luat in considerare ca triughiul de lucru sa nu aiba laturile prea mici, pentru ca activitatea se va bloca intr-un coltisor. Acest tip de configuratie se potriveste bucatarilor seriosi, deoarece le ofera mult spatiu pentru desfasurarea activitatii, si mult loc pentru depozitarea alimentelor si a tuturor vaselor  si ustensilelor.

Bucataria in linie

Este in general destinata unui singur bucatar, iar amplasamentul mobilierului trebuie sa fie cat mai functional. Acest lucru se poate obtine prin pozitionarea corpurilor pe doi pereti paraleli, daca spatiul permite. Aceasta configuratie trebuie sa foloseasca eficient tot spatiul existent si este adecvata spatiilor inguste. Finisajele folosite trebuie sa fie deschise la culoare pentru a amplifica vizual bucataria. 

Reclama

Articole noi

Amenajare apartament de trei camere – mult lemn si accente puternice de culoare

Situat intr-un bloc nou din zona de nord a...

Ce mobilă living este potrivită pentru spațiul casei tale?

Decorezi un living nou sau vrei să îți înlocuiești...

Tipuri de sobă din care poți alege varianta potrivită pentru casa ta

Confortul oferit de o temperatura adecvată este urmărit de...

Amenajare moderna pentru o casa de 117 mp din Bucuresti

O casa din Bucuresti a fost transformata de biroul...

Cum sa cureti mucegaiul din camere

Branza cu mucegai este o delicatesa, dar cand ne...