Sfaturi pentru amenajarea bucatariei in functie de forma ei

Configuratia bucatariei este esentiala pentru buna functionare a acesteia (si pentru fericirea dumneavoastra). Alegerea unui tip depinde in primul rand de planul existent al incaperii, de activitatile desfasurate aici si de nevoile si obiceiurile utilizatorilor.

Deschide Galeria

Planificarea bucatariei porneste intotdeauna de la conceptul de triunghi de lucru (distantele dintre spatiul pentru gatit, cel pentru spalat si zona de pastrare a hranei). Denumirea de “triunghi de lucru” evolueaza astazi spre un concept de zona de lucru, deoarece bucatariile traditionale, ce servesc doar pentru pregatirea meselor, incep sa dispara, in favoarea bucatariilor multifunctionale, care gazduiesc mai multe activitati.

Exista trei configuratii principale de bucatarii: cea in forma de L, cea in forma de U si bucataria in linie, plus combinatii intre acestea. Devin tot mai populare bucatariile de tip open space, care pot folosi una dintre aceste configuratii sau variatiuni ale lor.

Atunci cand planificati bucataria, stabiliti de la bun inceput sa nu faceti nici un compromis la functionalitate.

Bucataria in forma de L

Este cea mai comuna configuratie. Necesita spatiu mai putin si ofera flexibilitate in punctele de lucru. Unul dintre beneficiile acestui tip de bucatarie este posibilitatea de amplasare a unei mese in spatiul central. In acest fel, puteti aduce familia aproape de zona unde este preparata masa, atunci cand unul din membrii familiei gateste. Bucataria in forma de L rezolva problema maximizarii spatiilor de pe colt, si se preteaza spatiilor de dimensiuni mici si medii. Este o configuratie versatila, ce permite fluidizarea activitatilor si eliminarea traficului inutil (miscarea se desfasoara in triunghiul format de cele doua laturi ale blatului).

Bucataria in forma de U

Este un design ce are trei pereti de dulapuri si corpuri. Al treilea perete poate fi reprezentat si de o insula pentru bucatarie, atunci cand spatiul permite. Folosirea acesteia reprezinta o compartimentare a spatiului care functioneaza eficient, fiindca permite fluidizarea miscarilor si lucrul in jurul insulei poate fi desfasurat de mai multe persoane.
Atunci cand sunt folositi trei pereti, trebuie luat in considerare ca triughiul de lucru sa nu aiba laturile prea mici, pentru ca activitatea se va bloca intr-un coltisor. Acest tip de configuratie se potriveste bucatarilor seriosi, deoarece le ofera mult spatiu pentru desfasurarea activitatii, si mult loc pentru depozitarea alimentelor si a tuturor vaselor  si ustensilelor.

Bucataria in linie

Este in general destinata unui singur bucatar, iar amplasamentul mobilierului trebuie sa fie cat mai functional. Acest lucru se poate obtine prin pozitionarea corpurilor pe doi pereti paraleli, daca spatiul permite. Aceasta configuratie trebuie sa foloseasca eficient tot spatiul existent si este adecvata spatiilor inguste. Finisajele folosite trebuie sa fie deschise la culoare pentru a amplifica vizual bucataria. 

Te-ar putea interesa

Cele mai citite articole