Sfaturi pentru curti sau gradini de dimensiuni medii si mici

Vremea de afara ne zice ca e cel mai potrivit moment sa mai amenajam prin curte sau gradina. Indiferent de cat de complexa ti-ai propus sa fie amenajarea, ideile pe care le-am reunit pentru tine in cele ce urmeaza iti vor fi de folos in orice etapa te-ai afla.

Deschide Galeria

Inainte de a porni orice fel de amenajare, ia in calcul dimensiunile pe care le ai la dispozitie, amplasarea curtii sau gradinii tale, vegetatia existenta. In functie de aceste detalii, te vei putea orienta spre un anumit tip de plante si vei putea alege un mobilier potrivit cu nevoile tale.

In cazul unei gradini cu o suprafata redusa, foloseste cu atentie fiecare metru patrat. Poti amplasa pe verticala jardiniere sau aranjamente florale cu ajutorul unei pergole sau a unui suport din lemn.

Vei crea senzatie de mai multa verdeata daca vei planta gazon peste tot in curte. Asigura-te ca alegi gazonul potrivit si ingrijeste-l regulat pentru rezultate optime. Daca tunsul gazonului nu este activitatea ta preferata de weekend, opteaza pentru alei din piatra naturala. Pe langa rolul lor practic, aleile contribuie la estetica amenajarii gradinii tale. Aici, tu esti cel care decizi: placi mari, cu forme neregulate sau placi simetrice cu care sa compui un pavaj ordonat, geometric. Se pot combina de asemenea bucati de lemn cu pietris pentru a recrea un stil mai rustic.

Dalele te pot ajuta la amenajarea aleilor de acces, dar si sa construiesti alei care sa delimiteze spatiile din gradina. Amplaseaza pietris decorativ intre dale, plante de-a lungul lor si gazon intre ele, pentru a le anima.

Una din cele mai bune idei pentru amenajarea curtii este sa alegi plante cu multe flori si pline de verdeata, dar care sa nu ocupe foarte mult loc – arbori de mici dimensiuni, arbusti si flori care nu au nevoie de mult spatiu pentru a se dezvolta. Folosind plante ce se dezvolta rapid, ca iedera sau glicina, prelungim cadrul verde de jur imprejurul gradinii sau curtii si treptat vom ajunge sa ne dezvoltam propria oaza de verde. Foarte important! Apeleaza la specialistii din domeniu pentru a alege plantele si arbustii potriviti climatului nostru sau care se pot adapta in conditii optime.

In ceea ce priveste mobilierul, amenajeaza un loc de luat masa cu o bancuta in loc de scaune si vei economisi spatiu in felul acesta. Si pentru ca tot am pomenit de mese in aer liber, ce-ar fi sa amenajezi pe terasa casei o bucatarie de vara? Daca spatiul nu-ti permite sau conturarea unei gradini este putin probabil, atunci concentreaza-te doar pe amenajarea terasei.

Arunca o privire si in modele de amenajari din galeria foto ca sa iti fie mai usor sa pui cap la cap ideile pe care le-am mentionat aici.

Te-ar putea interesa

Cele mai citite articole