Sfaturi practice pentru amenajarea unei bucatarii

Inainte de a incepe orice proces de renovare sau reamenajare, planificarea te va ajuta sa iei deciziile potrivite in functie de conditiile existente.

Deschide Galeria

Gandeste-te la cat de mult vei folosi bucataria si pune pe primul loc confortul. E important sa stii unde vei aseza frigiderul si de cate sertare si dulapuri ai nevoie pentru a avea un spatiu complet functional. Daca esti la capitolul renovare, ia in calcul ceea ce vrei sa schimbi tinand cont in acelasi timp si de lucrurile care iti plac in amenajarea din prezent. Intocmeste o lista cu ceea ce vei pastra si cu ceea ce iti doresti sa schimbi.

Tipologii de bucatarie 

Dimensiunile spatiului sunt cele care vor dicta cat si cum te poti desfasura. In mod ideal, pozitionarea zonelor de lucru si distanta intre acestea ar trebui sa formeze un triunghi de lucru, care sa sprijine deplasarea de la o zona la alta. Zonele de lucru sunt impartite, de obicei, astfel: zona pentru depozitare formata din frigider, camara, zona pentru spalare (chiuveta sau masina de spalat vase, daca este cazul) si zona pentru gatit care include aragazul, plita sau cuptorul. Locul celor 3 sectoare variaza in functie de spatiul bucatariei.

Cand vei alege mobilierul si electrocasnicele tine cont de modurile de dispunere care te vor ajuta sa ai un spatiu functional, tinand cont bineinteles si de tipologia perimetrului noii tale bucatarii. Astfel, intr-un spatiu mic, cuvantul de baza este adaptarea. Avand la dispozitie o zona restransa, bucatariile compacte, pe un singur perete sunt optiunea cea mai buna. In acest caz, electrocasnicele vor fi incorporate in interiorul mobilierului. Pornind de la acest tip de amenajare, amplasarea unei insule de bucatarie iti va oferi mai mult spatiu de depozitare si implicit mai mult loc in care sa te desfasori atunci cand gatesti. In plus, insula va putea fi folosita si ca spatiu de luat masa, unde se pot aduna toti membrii familiei.

Bucatariile paralele (cu piese de mobilier asezate paralel) sunt ideale pentru casele in care gatesc in acelasi timp doua persoane sau pentru momentele in care se prepara mai multe feluri de mancare si este necesar un spatiu atat pentru o desfasurare pe masura, cat si pentru depozitare. 

Dispunerea in U este tipul de compartimentare ideal pentru bucatarie. Beneficiezi astfel de maximum de spatiu si multiple optiuni de depozitare, intr-un mod organizat si bine pus la punct.

In acelasi fel functioneaza si bucatariile in forma de L prin care poti valorifica foarte bine colturile incaperii. In plus, poti adauga si o masa sau insula de bucatarie pentru a completa amenajarea.

Organizare si depozitare

Depozitarea si amplasarea electrocasnicelor sunt factori cheie pentru o bucatarie organizata. Ustensilele si vasele de bucatarie pot sta la indemana in apropierea cuptorului sau a plitei. De asemenea, montarea sertarelor pe colt este o varianta nepotrivita pentru ca impiedici deschiderea optima a unor corpuri invecinate.

Evita sa asezi chiuveta sau cuptorul langa perete la capatul blatului de lucru. Iti limiteaza raza de actiune si in plus exista riscul ca peretele respectiv sa se murdareasca din cauza petelor de mancare sau a stropilor de apa.

Daca optezi pentru o masina de spalat vase, e bine ca aceasta sa fie amplasata aproape de chiuveta sau picurator astfel incat sa-ti usurezi munca atunci cand vei curata vasele.

Pentru ca amenajarea sa fie una fara cusur, planifica dinainte fiecare etapa si realizeaza masuratori precise. Tine cont de sfaturile noastre si te vei bucura de un spatiu eficient organizat, potrivit propriilor nevoi.

 

Te-ar putea interesa

Cele mai citite articole