Sfaturi utile in iluminatul casei

Daca vreti sa va redecorati locuinta trebuie sa stiti ca un rol foarte important il joaca obiectele de iluminat. Acestea iti pot redefini ambientul, creeaza un anumit tip de atmosfera si pot accentua valoarea estetica a unor obiecte de decor.

Deschide Galeria

Iluminarea casei este esentiala deoarece o anumita intensitate a becurilor sau a neoanelor iti poate modifica starea de spirit. In acest sens va propunem un experiment: daca aveti o lampa de noptiera mutati-o pe podea si veti vedea ca atmosfera din camera se va schimba total.

Atunci cand vreti sa faceti o modificare a sistemului de iluminat, stabiliti-va punctele de interes ale camerei. De exemplu, pentru hol este potrivita o aplica pentru perete. Cu ajutorul acesteia puteti sa creati un spatiu confortabil in care lumina sa fie la o intensitate care sa va permita gasirea pantofilor si a altor obiecte din hol. De asemenea, holul este zona care creeaza prima impresia asupra musafirilor si de aceea trebuie tratata cu multa atentie.

In sufragerie corpurile de iluminat trebuie sa scoata in evidenta formele si culorile din interiorul camerei, de aceea este recomandat un corp de iluminat central. In acest caz obiectele de iluminat suspendate si lustrele sunt cele mai recomandate.

Lampile de noptiera pot fi asezate atat in sufragerie cat si in dormitor. Daca va place sa cititi puteti amplasa o lampa pe noptiera de langa fotoliu sau canapea. Faceti un mic calcul inainte de a alege o anumita lampa. Marginea de jos a abajurului (partea care acopera becul) nu trebuie sa depaseasca nivelul ochilor, atunci cand sunteti asezat pe canapea sau fotoliu. Asadar masurati inaltimea lampii si a noptierei pe care va fi asezata, si alegeti-o pe cea potrivita inaltimii dumneavoastra.

Lampile de podea sunt ideale atunci cand vreti sa puneti in evidenta un anumit colt mai intunecat al camerei. Este interesant ca in unele culturi (de exemplu cea scandinava) nu se foloseste iluminatul clasic, din tavan, ci sunt plasate lampi de podea in diferite parti ale camerei.

Materialul din care este fabricat abajurul poate determina densitatea umbrei: poate crea o umbra transparenta sau opaca. Va sfatuim sa alegeti un material care sa se potriveasca cu decorul camerei. De asemenea, conteaza foarte mult si cat de grea este o veioza – una prea usoara s-ar putea darama la cea mai mica atingere.

Va sfatuim sa acordati multa atentie sistemului de iluminare al casei. Un spatiu slab luminat poate fi la fel neospitalier ca si un spatiu cu prea multa lumina, asa ca nivelul trebuie ajustat pentru a crea senzatia de confort. 

Te-ar putea interesa

Cele mai citite articole