Locuitul in mediul urban vine deseori cu avantaje si dezavantaje. Unul din marele inconveniente ale sale este zgomotul. Nici calitatea materialelor folosite in structura apartamentelor nu ne este un aliat de incredere. Disconfortul produs ne afecteaza vietile, intr-o proportie mai mare sau mai mica. Exista, din fericire, solutii eficiente care ne pot ajuta sa limitam efectele acestei probleme. Izolatia fonica este una din acestea.
Am discutat cu arhitectul Raluca Muresan si iata ce ne recomanda. Exista mai multe metode standard de izolatie care determina reducerea zgomotelor de impact, cele mai frecvent utilizate fiind placarile peretilor cu polistiren si vata minerala.
Polistirenul expandat este o solutie pretabila apartamentelor din blocuri, unde zgomotul din exterior sau cel produs de vecini poate fi destul de deranjant. Pe scurt, se monteaza profile metalice intre care se aplica polistirenul expandat cu ajutorul unui adeziv. Fixarea lui se va face cu alternante precis calculate cu straturi de aer. Peste polistiren se va aplica peretele din rigips si ulterior finisajele dorite. Aceasta este cea mai utilizata metoda la ora actuala, dezavantajul fiind efectul de diminuare a suprafetei camerei.
Cea de-a doua metoda presupune imbracarea peretilor cu straturi din vata minerala urmata de acoperirea totala cu rigips.
Si la nivelul pardoselii exista optiunea de izolatia fonica. Inainte de montarea parchetului sau a gresiei, specialistii recomanda fixarea unor placi acustice care functioneaza ca amortizor impotriva vibratiilor. O alta optiune viabila, este pluta, folosita ca atare pentru pardoseala sau ca material in compozitia placilor acustice amintite.
E bine de stiut ca lemnul, gresia si parchetul laminat au proprietati reduse de izolatie fonica, ne avertizeaza Raluca. De aceea, daca vecinii se plang de zgomotele pasilor vostri, e bine sa luati in calcul izolatia fonica si la nivelul pardoselii, la urmatoarea renovare a locuintei.
Ferestrele reprezinta o bariera importanta in fata zgomotului din exterior. Un prim pas util este acela al alegerii unor tipuri de geamuri termoizolante care au si proprietati de antifonare. Cand va mutati intr-un apartament nou, calitatea ferestrelor ar trebui sa fie prioritara caci de ele va depinde confortul dumneavoastra de-a lungul timpului. De aceea, acordati importanta cuvenita acestui aspect. Puteti apela de asemenea si la artificii de limitare a zgomotului, montand rulouri exterioare sau, pentru interior, optand pentru draperii groase care vor limita cantitatea de zgomot din exterior.
O alta solutie la indemana sunt materialele textile. De exemplu, covorul sau mocheta preiau din sunetul produs la nivelul pardoselii, iar vecinii nu se vor mai plange de pasii zgomotosi.
Indiferent de optiunea aleasa, izolatia fonica este o caracteristica de baza de luat in considerare atunci cand va mutati intr-o casa noua sau atunci cand porniti un proces de renovare.