Atunci cand nevoile unei familii se schimba sunt necesare modificari pentru a spori pe cat posibil confortul tuturor celor ce locuiesc in casa respectiva. Sa luam exemplul acestui apartament de 3 camere din Rusia, locuit de patru persoane: parinti, copil si bunica.
In cei 77 metri patrati disponibili, familia si-a dorit o reamenajare pentru ca fiecare membru sa aiba parte de spatiu personal si implicit propria camera. Pentru a reusi sa duca acest proiect la capat, au apelat la ajutorul designerilor de la studioul Space4life. Analizand spatiul si nevoile clientilor, ei au propus ca livingul sa se transforme in dormitor, iar livingul sa fie mutat in…hol. Neortodoxa solutie am zice noi, dar rezultatul ne arata ca, pe cat de neconventionala, pe atat de potrivita in acest context.
Pentru a pastra continuitatea amenajarii, s-a folosit un parchet stratificat din stejar. Restul finisajelor sunt predominant in alb si crem pentru a amplifica spatiile si a spori luminozitatea.
In micul living nou creat, s-a pus accentul pe cat mai multe spatii pentru depozitare. Chiar langa usa de la intrare, a fost asezat un dulap, necesar pentru a pastra hainee voluminoase si incaltamintea. In acelasi scop, au fost gandite si corpurile suspendate din jurul canapelei. A fost adaugata o comoda-suport pentru televizor si iata o mini-camera de zi in care familia se poate aduna si petrece timp impreuna. In apropiere se afla si bucataria, o alta zona a casei destinata tuturor celor patru membri.
Remarcam cateva trucuri care aduc un plus de stil amenajarii. Placajul ceramic alb ce imita caramida, portiunile cu oglinzi pentru a amplifica spatiul si scafele care asigura un iluminat uniform. Si pentru mobilier au fost alese nuante cat mai deschise, cu front lucios in acelasi scop de a reduce efectul de spatiu mic si ingust.
Per ansamblu, amenajarea ne aminteste de stilul scandinav. In fiecare incapere insa, putem vorbi de un stil mai personal, mai colorat pe alocuri, conform cerintelor beneficiarilor.
Bucataria a ramas o camera de sine statatoare, functional amenajata pentru a acoperi nevoia de gatit si depozitat a familiei. Mobilierul de aici urmeaza o linie usor clasica, iar cremul fronturilor si blatul din lemn vin sa completeze minunat decorul creat. Corpul de iluminat de deasupra mesei reuseste sa puna in valoare acest mic spatiu intr-un mod placut.
Dormitorul parintilor a fost gandit ca un spatiu multifunctional, cu zona de dormit, dar si ca un mini-living si birou. Aici spatiul este mai animat, in culori mai stridente, mai vesele. Ne referim aici, in special, la peretele negru din dreptul patului, pe care au fost montate doua usi albe tip obloane si o etajera; efectul este interesant si ne duce cu gandul la o fereastra. Restul mobilierului este alb, atat dulapurile pentru haine cat si corpul aferent biroului. Contrastul creat aduce un plus de personalitate incaperii.
Culori si imprimeuri vom gasi si in camera fetitei. Spatiul inspira veselie, dinamica, amenajat fiind cu cele necesare: pat, zona de birou si locuri pentru depozitare.
Camera bunicii urmeaza o linie usor rustica, cu imprimeuri si accesorii vintage. Pentru ca spatiul de aici este redus, s-a optat pentru o canapea in locul unui pat, permitand integrarea si a unor dulapuri necesare pentru lucrurile si amintirile bunicii.
Acest apartament ne ofera o amenajare atipica prin solutiile de reconfigurare a zonelor comune si, ne invata in acelasi timp, ca micile compromisuri pot transforma in bine viata unei familii.